ehdokasmainos

Eduskunta palaa tänään joulutauolta

Kuva: Lehtikuva
Eduskunta kokoontuu eduskuntatalon peruskorjauksen ajan Sibelius-Akatemian kiinteistössä, jossa konserttisalista on rakennettu täysistuntosali. Näkymä lehdistöparvelta.

Eduskunta aloittaa tänään kevätkauden työnsä joulutauon jälkeen. Tänään puolelta päivin valitaan täysistunnossa puhemies ja kaksi varapuhemiestä.

Kevään asialistaa määrittää osittain se, syntyykö yhteiskuntasopimusneuvotteluissa tulosta. Jos työmarkkinajärjestöt eivät saa sopua aikaan, tuo hallitus pakkolait eduskunnan käsittelyyn.

Varsinaiset valtiopäivien avajaiset pidetään huomenna Finlandia-talossa, koska eduskuntatalo on edelleen remontissa.

 

 

Keskusta jarruttelee perhevapaiden uudistusta: ”Tuskin ehtii valmiiksi tällä kaudella”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
sipi-jii

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että perhevapaauudistus toteutetaan vasta ensi vaalikaudella.

– Se tuskin enää ehtii tämän vaalikauden aikana valmiiksi, hän sanoi kyselytunnilla eduskunnassa torstaina.

Puolueet ovat innokkaasti esittäneet syksyn aikana omia ehdotuksiaan perhevapaajärjestelmän uudistamisesta. Työmarkkinajärjestöt ovat myös osoittaneet olevansa valmiita uudistamaan käytössä olevan tukipaketin. Hallituspuolue kokoomus haluaisi toteuttaa uudistuksen talven aikana.

Sipilästä nyt on järkevää käydä keskustelua eri perhevapaamalleista.

– Se on hyvää pohjustusta siihen, että ensi vaalikaudella uudistus voidaan tehdä.

Viimeksi perhevapaamallinsa julkisti RKP tiistaina vaihtoehtobudjetissaan.

Jostakin pitää löytyä taho, joka myös rahoittaa nämä hyvät muutokset.

Puolueen kansanedustaja Mikaela Nylander ihmetteli kyselytunnilla, miten hallitus voi olla aloittamatta uudistustyötä saman tien, kun nykymallilla tiedetään olevan kielteinen vaikutus muun muassa tasa-arvoon ja naisten palkka- ja eläkekehitykseen.

– Onko niin, että hallitus vain keskustelee eri malleista 2,5 vuotta eikä tee mitään uudistamistyötä? Nylander kysyi.

RKP:n uudistus muodostuisi 6+6+6-mallin mukaisista perhevapaista, lyhyemmästä kotihoidon tuesta ja siitä, että kaikilla yli 3-vuotiailla olisi oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen 4 tuntia päivässä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi, että RKP:n malli ”ei ole ihan ilmainen”.

– Jostakin pitää löytyä taho, joka myös rahoittaa nämä hyvät muutokset.

Lisäksi hän säesti Sipilää korostamalla tarvetta valmistella uudistus huolella.

Myös vasemmistoliitto toivoi, että hallitus ottaisi tasa-arvon nimissä edes pieniä edistysaskeleita, kuten edellinen hallitus teki.

– Viime kaudella isälle tuli kaksi viikkoa lisää korvamerkittyä vanhempainvapaata ja järjestelmää joustavoitettiin niin, että vapaata voi käyttää siihen asti, kun lapsi on kaksivuotias. Tämä on lisännyt sitä, että isät käyttävät vanhempainvapaita, kansanedustaja Paavo Arhinmäki sanoi.

Rehula muistutti, että hallitus on jo muun muassa luvannut työnantajille 2 500 euron kertakorvauksen tasaamaan vanhemmuuden kustannusten eroja.

Aila Paloniemi: Pekkarinen pyysi minua esittämään itseään

paloniemiaila

Keskusta valitsi tänään uudeksi elinkeinoministeriksi kansanedustaja Mika Lintilän. Äänestyksessä hävinnyt osapuoli oli puhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

Juha Sipilän esittämä ehdokas Lintilä voitti äänestyksen äänin 37–33. Vuoden alusta aloittava uusi elinkeinoministeri valittiin keskustan puoluehallituksen, keskustan eduskuntaryhmän ja keskustan MEP-ryhmän yhteiskokouksessa.

Sitä, että puheenjohtajan valitsemalle Lintilälle ehdotettiin vastaehdokasta, voitaneen pitää jonkinlaisena yllätyksenä. Tosin keskustassa on äänestetty ennenkin.

Vastaehdokasta aamuisessa kokouksessa esitti keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi. Hän vastaa Demokraatin soittoon illansuussa junasta. Mitä varten esititte Mauri Pekkarista elinkeinoministeriksi?

– Sitä varten tein näin, että minua pyydettiin esittämään Pekkarista ja Pekkarinen sitä itse pyysi tänä aamuna kello 7, Paloniemi kertoo.

Hän sai tässä yhteydessä tiedon, että tätä ennen Pekkarisen halukkuutta oli kysellyt joukko muitakin keskustan kansanedustajia.

– Vastasin Pekkariselle, että voin esittää, totta kai minä oman maakunnan ministeriä voin esittää.

Paloniemi on Pekkarisen tapaan Keski-Suomesta.

”Kuvittelin, että Sipilä tekee esityksen ja se on siinä.”

Paloniemi perustelee esitystään myös sillä, että Pekkarisella on ministerikokemusta ja kokemusta elinkeinoministerin asioista runsaasti. Lisäksi ollaan miltei puolivälissä vaalikautta ja paljon asioita on ratkaisematta.

– Ajattelin, että hän olisi tässä hetkessä nyt ylivoimaisesti paras hoitamaan tätä hommaa. Tämä ei olut millään lailla Sipilää vastaan enkä usko että muillakaan oli, eikä myöskään Lintilää vastaan.

– Minä olen ollut tässä mukana ainoastaan aamuseitsemästä lähtien, kun Pekkarinen soitti ja kysyi, kun joukko kansanedustajia on häneen toistuvasti vedonnut.

Sitä Paloniemi ei tiedä, kuinka moni kansanedustaja oli Pekkariseen vedonnut.

– Mauri varmaan voisi itse kertoa paremmin, kuinka moni häneen vetosi. Eihän se varmaan kovin pieni joukko ollut, kun hän hävisi neljällä äänellä. Oli siellä varmaan paljon ihmisiä, jotka ajattelivat samalla tavalla kuin minäkin. En minä ole ollut siinä joukkueessa, joka on pyytänyt häntä vastaehtokkaaksi, Paloniemi sanoo.

– Kuvittelin, että Sipilä tekee esityksen ja se on siinä. Mutta kun syntyi tällainen tilanne, ei tarvinnyt kovin kauan miettiä, kun sanoin, että toki voin tehdä esityksen. Jos minä en olisi ollut sitä mieltä, että Mauri on tässä ajassa parempi kuin Lintilä, en olisi tehnyt esitystä.

”Monet olivat pähkineet ja pohtineet.”

Miksei kukaan muu tehnyt esitystä?

– Kun minua pyydettiin siihen, ei siihen muita pyydetty tekemään esitystä.

Paloniemen mukaan Keski-Suomen kansanedustajat ja monet muut käyttivät puheenvuoroja Pekkarisen puolesta.

– Toki käytettiin puheenvuoroja runsaasti sekä Maurin että Mikan puolesta.

Paloniemen mukaan äänestys ei kerro siitä, etteikö keskusta tai eduskuntaryhmä olisi Sipilän otteessa.

– En koe tätä millään lailla niin, että tässä jotenkin oltaisiin Sipilää arvostelemassa, ei se millään lailla tullut esille. Sipilä on ehdottomasti erinomainen johtaja ihan varmasti muidenkin kuin minunkin mielestä. Demokratiassa syntyy tilanteita. Meillä ainakin äänestetään silloin kuin on tarvetta. Monet olivat pähkineet ja pohtineet, kun he Mauria olivat pyytäneet. Iloitsen, että meidän kansanliike äänestää silloin, kun demokratiassa kuuluu äänestää.

Paloniemellä ei ole mielikuvaa sopimuksesta.

Mauri Pekkarinen kertoo Demokraatille saaneensa eilisillan aikana soittoja muilta kansanedustajilta, jotta hän lähtisi pyrkimään elinkeinoministeriksi.

Kuinka paljon pyytäjiä oli?

– En viitsi sanoa määriä, mutta aika paljon. Mutta minä en suostunut lähtemään vielä eilen illalla, Pekkarinen sanoo.

Hän kertoo halunneensa varmistaa Juha Sipilältä, että hänen ehdokkuutensa sopii tälle. Soitettuaan Sipilälle Pekkarinen kertoo soittaneensa Paloniemelle.

– Aila oli minulle sanonut kauan aikaa sitten, että jos tulee tilanne, niin hän haluaa tehdä ehdotuksen.

Nimenomaan tässä ministeriasiassa?

– Joo. Se oli tausta, Pekkarinen kertoo.

Aila Paloniemi ei kuitenkaan pysty muistamaan, että tällaisesta asiasta olisi sovittu Pekkarisen kanssa ministeriyteen liittyen tai yleisellä tasollakaan.

– Olin yllättynyt aamulla seitsemältä. Voin vilipttömästi sanoa, minulla ei ole kyllä muistikuvaa. Olipa niin tai näin, olisin kyllä joka tapauksessa tähän pyyntöön suostunut, Paloniemi sanoo.

Paloniemikin arvioi, että Pekkarisen ministeriehdokkaaksi suostuminen on ollut hyvin nopea prosessi.

– Varmaan minuakin olisi pyydetty aikaisemmin tehtävään (esittämään Pekkarista), jos tämä olisi ollut huomattavasti aikaisemmin tiedossa, hän toteaa ja viittaa siihen, että sai asiasta tiedon vasta tänä aamuna.

Nato-harjoituksia tyrkyllä Suomeenkin – Viron Kevätmyrskyyn osallistutaan ”todennäköisesti”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
niinistö-natoa

Suomi voi saada kutsun aiempaa useampiin Nato-harjoituksiin, kun sotilasliiton taisteluosastot Suomen lähialueilla kasvavat. Näin arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), joka osallistui torstaina Nato-maiden puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Nato on kasvattamassa Baltian maiden ja Puolan taisteluosastoja noin 4 000 miehen vahvistuksella ensi vuonna. Tämä avaa Niinistön mukaan mahdollisuuden siihen, että harjoituksia voidaan kustannustehokkaasti järjestää myös Suomessa.

Niinistö kertoi keskustelleensa asiasta Viron ja Latvian ministerien sekä Naton uuden Eurooppa-joukkojen komentajan kanssa.

– Keskustelimme siitä, että kun (taisteluosastoja) nyt tulee Suomen lähialueille, löytyisikö siitä tällaista Suomelle merkityksellistä harjoitustoimintaa kahdenvälisesti tai monenkeskisesti.

Ensi vuoden harjoituksista ei ole vielä sovittu, mutta Suomi osallistuu hänen mukaansa todennäköisesti ensikin vuonna Viron vuotuiseen pääharjoitukseen Kevätmyrskyyn.

Nato-maiden puolustusministerit hahmottivat Brysselissä, mitä kesällä Varsovan kokouksessa sovittu Naton ja EU:n yhteistyön tiivistäminen voisi tarkoittaa käytännössä. Vielä konkretiaa ei juuri saatu, mutta pääsihteeri Jens Stoltenberg lupaili lisää tietoa joulukuulle.

Suomi tukee ajatusta yhteistyöstä, koska sen arvioidaan lisäävän turvallisuutta ja edistävän Suomen ja Naton kumppanuutta.

Myös EU:n puolustusyhteistyön tiivistämiselle on povattu uutta alkua Britannian EU-eron jälkeen. Rajoitteena on kuitenkin yhä, että sotilasliittoon kuuluvat EU-maat haluavat välttää päällekkäisiä rakenteita.

Nato-kokouksessa painotettiin nytkin, ettei EU:lle olla kokoamassa omaa armeijaa. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini muistutti kuitenkin AFP:n mukaan kokoussalin ulkopuolella, että EU:n pitää parantaa muun muassa Välimerellä ja Afrikassa suoritettavien siviili- ja puolustusoperaatioiden johtamista.

– Mutta tämä voidaan tehdä … ilman minkäänlaista päällekkäisyyttä Naton kanssa, Mogherini sanoi.

Pekkarinen Sipilän toiminnasta ja nimen pysymisestä piilossa: ”Hänellä on tämäntapainen johtamistyyli”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
36656200

Keskusta valitsi tänään elinkeinoministeriksi Mika Lintilän täpärän äänestyksen jälkeen. Varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen hävisi vain parilla äänellä äänin 37–33.

Niukka äänestys on herättänyt kysymyksiä siitä, millä tavalla eduskuntaryhmä ja keskusta ovat Sipilän näpeissä. Lintilä oli pääministerin tuoma ehdokas, mutta kansanedustaja Aili Paloniemi esitti vastaehdokkaaksi kokenutta Mauri Pekkarista.

Mitä tasainen äänestys tarkoittaa ryhmän kannalta ja mitä mieltä Pekkarinen itse on Sipilän otteesta?

– En minä ala ollenkaan osoittelemaan. Minä luulen, että tässä ei tässä suhteessa ole mitään sen kummempaa muuta kuin, että porukka oli nyt vaan sitä mieltä, että minä olisin ollut siihen pätevä ja kokenut ja niin poispäin. Minä kuvittelin, että tästä oli kysymys, minä en tiedä varmuudella.

– Ei tästä pidä vetää minun mielestä mitään. Minä tuen puheenjohtajaa ainakin ja myöskin Mikaa hänen tehtävässään. Ei siinä ole kahta puhetta, mutta tietysti se nyt oli yllätys, kun porukka tiesi, että puheenjohtaja oli kertonut, että hänellä on ehdokas ja hän vie sitä läpi, että sitten yht’äkkiä tulvahti kuitenkin aikamoinen tuki, Pekkarinen sanoo

Mistä se kertoo?

–Minä en osaa sitä oikein sanoa. Minulla on jotain käsityksiä, mutta en minä niitä viitsi lausua ääneen. Mutta sanoin näin, että en minä usko, että mistään dramaattisesta on kysymys kuitenkaan.

Ei ihan varmaan epädramaattisestakaan?

– Minä en käy tulkitsemaan. En kertakaikkiaan käy tulkitsemaan tätä tilannetta.

”En halua arvioida, sanotaan näin.”

Pekkarinen ei lähde myöskään arvioimaan, miten tasainen äänestys näkyy keskustan kentällä ja sen tunnelmissa.

– Minä en osaa arvioida tai en halua arvioida, sanotaan näin.

Pekkarinen on tulkinnut, että eduskuntaryhmän selvä enemmistö halusi hänet ministeriksi, mutta puoluehallituksen jäsenet olisivat kallistuneet puolueen puheenjohtajan ehdotuksen taakse.

–Minä luulen sillä tavalla. En minä tiedä. Kukaan puoluehallituksen jäsenistä ei tiennyt sitä, että minä olen ehdokkaana. Eiväthän ryhmänkään jäsenet tienneet sitä kuin ihan aamulla.

Pekkarista oli tiedusteltu ehdokkaaksi eilen illalla myöhään.

– Eilen päivällä oli jo ollut puheita siitä, että jos on ”tämmöinen tai tämmöinen” esitys puheenjohtajalla, kun eivät kaikki tienneet, niin lähdethän ehdokkaaksi, hän tarkentaa.

”Hän oli reilu mies tässä mielessä…”

Pekkarisen mukaan Sipilän ministeriehdokas tuli vasta eilen alkuillasta tietoon ”useammalle henkilölle keskustan ryhmän sisällä”.

Kysymykseen, mitä mieltä hän on siitä, että nimeä salattiin, Pekkarinen aprikoi:

–Ei minulla ole mitään, se on puheenjohtajan tapa hoitaa asioita ja minä kunnioitan hänen tapaansa. Joku hoitaisi toisella tavalla, mutta tämä on hänen tapansa ja minä kunnioitan sitä. Hänellä on tämäntapainen johtamistyyli.

Ministerikokemuksella pätevöitynyt Pekkarinen on paljon kokeneempi kuin Lintilä, joskin Lintiläkin on jo ollut pitkään eduskunnassa.

Pekkarinen toteaa, että puheenjohtajalla on ollut omat perustelunsa siihen, miksi hän on kannattanut Lintilää.

– Ja minä kunnioitan niitä. Kyllä se oli minulle korkea kynnys, että minä lähdin ehdokkaaksi. En olisi lähtenyt, jos Juha olisi sanonut, että hän nyt toivoo, että minä en nyt lähde. Hän oli reilu mies tässä mielessä ja sanoi, että lähde vain, jos kerran pyyntö sillä tavalla on tullut kuin kuvasin hänelle.

”Tilanne on jo nyt kohtuuton” – oppositio haki turhaan ministeriltä ymmärrystä diabeetikkojen huolelle

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
36656164
SDP:n Anneli Kiljunen korosti lukuisien tutkimusten osoittavan, että lääkekorvauksista nipistäminen ei tuo säästöjä vaan päinvastoin lisää niitä.

Oppositio hiillosti torstain kyselytunnilla erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa (ps.) hallituksen suunnitelmista pienentää diabeetikoiden lääkekorvauksia.

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen totesi, että oli mukava aloittaa kyselytunti, kun hallitus kuunteli oppositiota ja perui päätöksensä leikata veteraanien rintamalisästä. Hänen mielestään hallitus tekisi viisaasti, jos kuuntelisi nyt 250 000 diabeetikon huolta ja peruisi myös aikeensa leikata 2 tyypin diabetesta sairastavien lääkekorvauksista.

– Lääkekorvaukset voivat pahimmillaan nousta jopa 500 euroa vuodessa, Kiljunen laski.

Hän muistutti, että suurin osa diabeetikoista on yli 65-vuotiaita, joten leikkaus kohdistuisi kipeimmin pienituloisiin, ikääntyneisiin ja sairaisiin ihmisiin.

– Heidän tilanteensa on jo nyt vaikea ja kohtuuton. Eikö kannattaisi harkita esitystä uudelleen, Kiljunen vetosi.

Ministeri Mattila totesi ykskantaan, että lääkesäästöt on nyt tehty.

– Diabeteslääkkeiden korvaus on muutettu, että se on samalla viivalla sydän- ja verisuonitautien kanssa.

Hän vetosi siihen, että 65 prosenttia lääkkeistä korvataan. Mattila myönsi, että lääkekulut ”saattavat joillakin nousta”. Samaan hengenvetoon hän muistutti lääkekatosta.

– Ja edelleen on olemassa muita tukijärjestelmiä kuten toimeentulotuki, vaikka en halua olla ajamassa ihmisiä näiden tukijärjestelmien piiriin, Mattila muotoili.

Hallitus on kehittelemässä rationaalisen lääkehoidon ohjelmaa.

– Kannustan sitä kautta myöskin etsimään lääkkeetöntä hoitoa. Se on varmasti hyvä apu myös kakkostyypin diabeetikoille, Mattila väitti.

Kiljunen ei niele hallituksen perusteluja leikkaukselle valtiontalouden säästöillä. Osa potilaista siirtyy insuliiniin, joka korvataan heille täysimääräisesti.

– Toisaalta on iso riski, että hoitamaton diabetes johtaa muihin sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, amputaatioon tai munuaissairauksiin. Näiden sairauksien kustannukset ovat moninkertaisia verrattuna diabeteksen hoitoon.

Hän kysyi Mattilalta, tietääkö tämä, että hoitamaton diabetes on kaikkein kallein sairaus Suomessa.

– Hyvä diabeteshoito on kaikkein edullisinta, Kiljunen muistutti.

– Kaikki sairaudet täytyy hoitaa hyvin. Viime kädessä lääkäri päättää insuliinihoitoon siirtymisestä. Mutta jos jotain muuta vaihtoehtoa eduskunta esittää, totta kai siitä voidaan keskustella. Mutta nyt tämä esitys on tämä, Mattila tyytyi vastaamaan.

Minunkin on vaikea ymmärtää makeisveron poistoa.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) muistutti, että hallitus aikoo poistaa makeisten ja jäätelön valmisteveron ensi vuoden alusta. Se aiheuttaa valtiolle sadan miljoonan euron vuosittaisen menetyksen. Elorannan mukaan summa on lähes sama, jonka hallitus uskoo säästävänsä lääkemenojen leikkauksilla.

– Hallitus lisää toiminnallaan karkin ja jäätelön käyttäjien määrää ja maksattaa verovajeen diabeetikoilla. Tätä on vaikea ymmärtää.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto vaati myös hallitukselta vastuuta.

– Makeisveron poistaminen lisää tyypin 2 diabetesta. Sen jälkeen poistatte vielä tuen heiltä, jotka te ensin omilla toimillanne sairastutatte, hän ihmetteli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) piti Alanko-Kahiluodon puheenvuoroa ”melkoisena virityksenä”. Hän vetosi EU:n lainsäädäntöön, joka vaatii veron poistoa. Orpon mukaan valtiovarainministeriö selvittää yhä, miten voitaisiin luoda terveysvaikutteinen vero.

– Minunkin on vaikea ymmärtää makeisveron poistoa, Mattila myönsi.