Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta riiteli koronapassista – “Tämä on se logiikka, joka tässä on nyt käytössä”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Eduskunta keskusteli keskiviikkona tartuntatautilakiin esitetyistä muutoksista, jotka mahdollistaisivat Suomessa koronapassin käyttöönoton. Oppositiossa passi nähtiin rajoitustoimena. Hallituspuolueet pitivät sitä keinona vapauttaa yhteiskuntaa.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kutsui koronapassia tähän astisista rajoitustoimista järeimmäksi. Tavion mukaan sairaalakapasiteetti ei näytä olevan enää uhattuna ja enemmistö suomalaista on rokotettu, joten tiukat koronarajoitukset eivät ole enää oikeasuhtaisia.

SDP:n Aki Lindénin syytti Taviota liioittelusta ja totesi, että passikeskustelussa tulee huomioida vallitseva epimiatilanne. Keskiviikon tilastojen mukaan 83,3 prosenttia yli 12-vuotiasta on saanut yhden rokotteen ja 66,6 prosenttia on saanut kaksi rokotetta.

– Kun katsotaan toisin päin, se tarkoittaa, että 1,5 miljoonaa suomalaista ei ole vielä saanut kahta rokotetta, Lindén muistutti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tähdensi eduskunnalle, että koronapassi on hallituksen esittämässä muodossa tapa avata yhteiskuntaa.

– Se ei ole rajoitusväline, vaan se on yhteiskunnan rajoituksista vapautuksen väline. Ja sitä ei päätä viranomaiset, vaan sen tekevät alan toimijat. Tämä on se logiikka, joka tässä on nyt käytössä, Kiuru sanoi.

“Jokaisella on Suomessa mahdollisuus hankkia koronapassi.”

Käytännössä esimerkiksi ravintolayrittäjät voivat valita edellyttävätkö he asiakkailtaan koronapassin käyttöä vai noudattavatko he alueelle epidemiatilanteen vuoksi määrättyjä rajoituksia. Asiakas voi puolestaan valita haluaako hän vapautua rajoituksista ottamalla tarvittavat rokotukset.

– Jokaisella on Suomessa mahdollisuus hankkia koronapassi. Passi vapauttaisi haltijansa mahdollisista alueelleen määrätyistä rajoituksista, jos sellaisia jouduttaisiin ottamaan merkittävän tautiryppään vuoksi käyttöön.

Kiuru täsmensi myös Suomen koronatilannetta. Kesällä 2020 koronaan menehtyi Kiurun mukaan kesäkuun 16. päivän ja syyskuun välisenä aikana 13 ihmistä.

– Tänä vuonna vastaavalla jaksolla menetettiin valitettavasti 87 ihmishenkeä.

– Tämä ei ole vielä ohi. Mutta miten tässä tilanteessa menetellään ja millä tavalla tehdään oikeasuhtaisia ja välttämättömiä toimia. Siitä tässä kokonaisuudessa on kysymys.

Hallituksen esitys koronapassista menee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE