Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Eduskunta vietti hiljaisen hetken – näin puhemies Matti Vanhanen muisteli Ilkka Suomista

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Puhemies Matti Vanhanen (kuva 16.5.).

Eduskunnan täysistunnossa pidettiin tänään hiljainen hetki ministeri, kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suomisen poismenon vuoksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) totesi eilisen uutisen Suomisen kuolemasta palauttaneen mieliin, että elämä ja aika kulkevat omaa rataansa.

Ilkka Suominen kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Vanhanen totesi Suomisen tehneen pitkän uran sekä yrityselämässä että sen jälkeen politiikassa.

– Hän osallistui eri tehtävissä vanhan perheyrityksensä työhön, palasi eduskunnan jäsenyydestä yrityksen toimitusjohtajaksi palatakseen sen jälkeen uudelleen poliittisiin johtotehtäviin.

– Hän kuului ennen sotaa syntyneisiin ikäluokkiin, joka poikkeuksellisella tavalla haki insinöörikoulutuksensa 50-luvulla yrityksensä alalle ensin Lontoosta ja sen jälkeen vielä Saksasta. Suomeen palattuaan hän hankki itselleen ensin kaupallisen koulutuksen ja sen jälkeen vielä Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisterin tutkinnon, Vanhanen totesi.

Hän luonnehti maailmaa liike-elämässä ja opinnoissa nähnyttä ja monipuolisesti kouluttautunutta Suomista vahvaksi myös politiikassa.

– Ilkka Suominen muistetaan harkitsevana, sovittelevana ja määrätietoisena kansanedustajana, ministerinä, Euroopan parlamentin jäsenenä ja puhemiehenä.

Suominen on kokoomuksen pitkäaikaisin puheenjohtaja, jonka johdolla puolueen pitkä oppositiotaival päättyi.

Ilkka Suominen toimi puolueensa puheenjohtajana vuosina 1979-1991 ja kauppa- ja teollisuusministerinä 1987-1991. Kansanedustaja hän oli kahdesti: vuosina 1970-1975 ja vuosina 1983-1994. Suominen toimi myös eduskunnan puhemiehenä. Euroopan parlamentin jäsen hän oli 1999-2004.

Vanhanen oli lukenut Suomisen valtiopäivien avajaisissa pitämiä puheita. Suomisen puhemieskauden alkaessa Suomi oli hakemassa EU:n jäsenyyttä. Vanhanen kertasi, miten Suominen katsoi jo silloin sitä, millaiseksi valtioelinten ja erityisesti eduskunnan rooli muuttuisi jäsenyyden myötä.

– Tiedämme, miten EU-jäsenyyden myötä eduskunta muutti sääntöjä ja miten se nykyään osallistuu EU-lainsäädännön säätämiseen. Suominen oli ajoissa hereillä hyvin tärkeässä kansanvallan kysymyksessä ja herätteli myös muita. Lainsäädäntövalta säilyi eduskunnalla.

Vanhanen muisteli myös, miten Suominen joutui Suomen laman oloissa 1993 toteamaan, että siinä tilanteessa monet talouspoliittiset opit eivät sellaisenaan tai yksin riitä. Historia osoittaa, että mitkään talouspoliittiset teoriat eivät ole olleet lopullisesti kestäviä.

– Tässäkin taitaa olla ohjetta myös nykyhetkelle, Vanhanen totesi.

– Sitten hän antoi mielestäni itseään kuvaavan ohjeen myös meille kaikille muille: viisasta miestä ei tunne siitä, ettei hän tee virheitä vaan siitä, ettei hän tee samaa virhettä uudestaan. Sellainen mielestäni Ilkka Suominen oli, Vanhanen päätti puheensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE