Politiikka

Eduskuntaryhmät tekivät päätöksensä – ei hallitusyhteistyön jatkolle

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo, että ryhmä tukee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon esitystä hallitusyhteistyön päättämisestä perussuomalaisten kanssa.

Jokinen sanoo, että ryhmässä pidettiin yksi puheenvuoro hallitusyhteistyön jatkamisen puolesta. Aiemmin kansanedustaja Wille Rydman on Facebookissa antanut ymmärtää, että hän käyttää tällaisen puheenvuoron.

Hallitusyhteistyön lopettamista perusteltiin sekä arvoeroilla että käytännön kysymyksillä. Arvoerot liittyvät Jokisen mukaan käsitykseen ihmisyydestä, käytännön kysymyksiä oli useita.

– Eurooppa-politiikka, kansainvälisyys, ne ovat asioita, jotka tulevat vahvasti esille. Hallituksen toimintakyky nousee esille, Halla-ahon vaatimus siitä, että hallituspuolueen puheenjohtaja toimisi hallituksen ulkopuolelta Brysselistä. Se on vaikea yhtälö ratkaistavaksi.

Hallitusneuvotteluihin menee useita päiviä.

Jokisen mukaan hallitusneuvotteluihin menee useita päiviä. Hän ei kuitenkaan usko, että uusia vaaleja on tulossa tilanteen vuoksi.

– Haemme kaikin keinoin sitä, että saadaan nopeasti toimintakykyinen hallitus.

Kaikki muut oppositiopuolueet kuin kristillisdemokraatit ja RKP ovat jo miltei tyrmänneet mahdollisuuden lähteä hallitukseen kokoomuksen ja keskustan kanssa. Jos KD ja RKP lähtevät hallitukseen, on sillä vain 101 edustajaa eli yhden edustajan enemmistö.

– Se on tietysti eduskuntatyön kannalta hyvin haastava asetelma, jos tämmöinen enemmistö olisi. Meillä on kokemusta siitä viime kaudelta, miten saatiin aikaan päätöksiä pienellä enemmistöllä. Se on tarkkaa paikkaa.

Jokinen ei ottanut vielä maanantai-iltana kantaa siihen, ovatko perussuomalaisten kansanedustajat ottaneet häneen yhteyttä.

Hän sanoi, että kokoomus ei harjoita värväystoimintaa vaan antaa kansanedustajien pohtia asiaa rauhassa.

– Käymme keskustelut sitten, jos ne keskustelut aukeavat.

Keskustan eduskuntaryhmä yksimielinen.

Myös keskustan eduskuntaryhmä antaa tukensa hallitusyhteistyön lopettamiselle. Ryhmä katsoo yksimielisesti, ettei sillä ole edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi, että eduskuntaryhmän kokous oli yhä käynnissä illalla puoli yhdeksän jälkeen. Hän ei paljastanut, mistä asioista ryhmä vielä puhui.

Sen jälkeen kun pääministeri Juha Sipilä esittää presidentille hallituksen eronpyynnön, Kaikkosen kutsusta määrätään hallitustunnustelija. Kaikkosen mukaan hallitustunnustelut voivat alkaa jo tiistai-iltana tai keskiviikkona.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat