Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Eduskuntatalon ulkopuolella on jo paljon kirjavampaa asiointia” – Eero Heinäluoma vaatii MT:n kolumnissaan lobbaukseen pelisääntöjä

Eduskunnan pitäisi ottaa työlistalleen lobbausta koskevien sääntöjen aikaansaanti ja tähän liittyvästä avoimuudesta sopiminen, kirjoittaa kansanedustaja Eero Heinäluoma Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

– Kansanedustajille tarjotaan monenlaista tietoa ja heihin kohdistuu paljon vaikuttamista. Tähän yhteydenpitoon tarvitaan pelisäännöt, jotta kansalaiset voivat luottaa päättäjiinsä ja tiedetään, mikä on asiallista vaikuttamista ja mikä ei.

Heinäluoma huomauttaa, että yhteydenpitoa ja siihen liittyvää tiedontarjontaa kansanedustajat ja päätöksenteko ylipäänsä tarvitsevat.

– Verolakien vaikutukset yrityselämään, EU-säädösten vaikutukset suomalaiseen metsätalouteen tai tuntisopimusten vaikutukset nuorten äitien elämään, ovat kaikki asioita, joissa tietoa Arkadianmäellä tarvitaan.

“Yhteydenpito on lähtökohtaisesti hyödyllistä.”

Heinäluoman mukaan vakiintuneet etujärjestöt ovat aina pitäneet yhteyttä niin ministereihin, kansanedustajiin kuin virkamiehiinkin.

 

– Erilainen yhteydenpito on lähtökohtaisesti hyödyllistä, jopa välttämätöntä.

– Yhtä tärkeää on, että päätöksentekoon tapahtuva vaikuttaminen on asiallista ja kansalaiset voivat luottaa edustajiensa toimintaan.

Heinäluoma kaipaa vaikuttmisen pelisääntöjä myös päätöksentekijöiden oikeusturvan kannalta. On etu, että asiat on pohdittu ja saatettu kirjalliseen muotoon.

Hän nostaa kirjoituksessaan esiin myös viestintätoimistojen roolin kasvun vaikuttamistyössä.

 

Huomio vierailijalistoista lobbauksen pelisääntöihin.

Heinäluoma kertaa, miten eduskuntatalon vierailijoista on herännyt vilkas julkinen keskustelu muutaman toimittajan pyydettyä tietoa vierailijalistoista ja vielä erikseen edellyttäen saavansa tiedot sähköisesti.

– Eduskunnassa vierailijoista valtaosa on muita kuin ammattimaisia lobbareita. Talossa käyvät niin virkamiehet kuin yksittäiset kansalaiset huolinensa. Pidän tärkeänä, että jatkossakin tavallisilla kansalaisilla on mahdollisuus tulla eduskuntaan asioidensa kanssa ilman julkista rekisteröintiä.

– En ole tietoinen yhdestäkään eduskuntavieraan epäasiallisesta vaikuttamisyrityksestä. Sen sijaan tiedän, että eduskuntatalon ulkopuolella on jo paljon kirjavampaa asiointia.

– Siksi huomiota ei kannattaisi keskustelussa kohdistaa niinkään eduskunnan vierailijalistoihin kuin lobbauksen pelisääntöihin ylipäänsä.

Heinäluoma vei jo puhemieskaudellaan eteenpäin kansanedustajien sidonnaisuustietojen pakollisuutta ja pelisääntöjä vieraanvaraisuuteen. Eduskunta hyväksyikin sidonnaisuusilmoitusten pakollisuuden ja menettelytavat vieraanvaraisuutta vastaanotettaessa.

Valtiopäivien täysistunnossa (2015) hän ehdotti, että uudistustyötä jatkettaisiin laatimalla seuraavaksi pelisäännöt lobbaukseen. Tähän kuuluu työkseen vaikuttamista tekevien rekisteröinti ja käytännesääntöjen hyväksyminen.

– Nyt olisi hyvä hetki tarttua tähän ajatukseen, Heinäluoma päättää Maaseudun Tulevaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE