Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Eero Heinäluoma: Tärkeä vuosi edessä – kaiken yllä leijuu keskustan uhkaus hallitusyhteistyön lopettamisesta

Euroopan parlamentti
Kolumnit

Eero Heinäluoma

Kirjoittaja on europarlamentaarikko.

Ennustaminen on vaikeata, erityisesti tulevaisuuden. Mutta jo nyt nähdä, että vuodesta 2022 on tulossa monessa mielessä mielenkiintoinen ja tärkeä. Yhdysvallat on matkalla kongressin välivaaleihin ja uuden vuoden tinavalusta voi nähdä, että kongressi voi hyvinkin siirtyä takaisin republikaaneille. Presidentti Bidenilla on siis ensi kevät aikaa viedä lävitse haluamaansa politiikkaa niin kotona kuin maailmallakin. Keväästä tulee tärkeä.

Eero Heinäluoma

Yhdysvallat ja Venäjä hakevat keskinäissuhdettaan uudelleen. Venäjän presidentti vaatii Venäjälle turvallisuustakeita ja juridisesti sitovaa lupausta, ettei Nato laajene enää itään.

Turvallisuustakeiden vaatiminen kertoo, kumpi tässä suhteessa kokee olevansa alakynnessä. Laajentumislupauksia ei taida tulla, mutta voiko syntyä jotain muuta jännitystä vähentävää yhteisymmärrystä? Erityisasemassa tässä suhteessa on Ukraina ja sen suuntautuminen. Kaiken työn lähtökohtana on saada Minskin sopimus uudelleen eläväksi tieksi rauhaan ja Ukrainan suvereniteetin palauttaminen.

Saksan ja Ranskan EU-yhteistyön moottori käy oletettavasti kuumana jo toukokuussa.

Yhdysvaltain ja Venäjän turvallisuusneuvotteluille otollinen aikaikkuna on vuoden 2022 ensimmäinen vuosipuolisko. Syksyllä Yhdysvaltain välivaalit vievät kaiken hapen. Vaalien jälkeen on mahdollista, että kongressia johtavat republikaanit eivät hyväksy mitään myönnytyksiä Venäjälle.

Euroopassa EU:n tulevaisuuskeskustelulle annettu aikataulu päättyy keväällä. Kun konferenssin työ on pahasti myöhässä, on hyvin mahdollista, että tässä keskustelussa mennään jatkoajalle ja vähintäänkin syksyyn. Saksan uusi hallitus haluaisi perussopimusten avaamista, ja jos siihen tähdätään, tulosta ei tule syksylläkään.

EU:n tulevaisuustyössä voi olla turvallisempaa toimia Eduard Bernsteinin linjalla: tärkeintä on liike, ei päämäärä. Pidetään asiat mahdollisimman lähellä ihmisiä ja mennään eteenpäin pienemmin askelin – ei suuria harppauksia tavoitellen.

Monet isot EU-ratkaisut odottavat Ranskan huhtikuussa pidettäviä presidentinvaaleja ja sen jälkeisiä kesäkuussa pidettäviä kansalliskokouksen vaaleja. Saksan ja Ranskan EU-yhteistyön moottori käy oletettavasti kuumana jo toukokuussa.

Maailman kunnianhimoisimman ilmastolainsäädännön, joka muokkaa uusiksi energiatuotannon, liikenteen, asumisen ja teollisuuden toimintaedellytyksiä, pitäisi valmistua EU-parlamentista kevään aikana. Ja sitten alkaa parlamentin ja neuvoston kantojen yhteensovittaminen.

Ja Suomessa edessä ovat historian ensimmäiset hyvinvointivaalit tammikuussa. Sen jälkeen ilmasto-, työllisyys ja kehysbudjettia koskevat päätökset odottavat tekijöitään. Ja kaiken yllä leijuu keskustan uhkaus hallitusyhteistyön lopettamisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

Ennen kiinalaisen horoskoopin tiikerin vuotta kannattaa siis tankata akut ja ajatukset ja pitää ravitseva, kuntoa kohottava joulutauko.

Rauhallista Joulua 2021!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE