Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Eero Heinäluoma: ”WTO on joutumassa Trumpin kauppa-agendan maksumieheksi”

LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.).

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma pohtii Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissaan maailmantalouden hidastumisen seurauksia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Epävarmuutta lisää erityisesti riski Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä lamaannuttavasta kauppasodasta.

Heinäluoma muistuttaa, että Yhdysvalloissa kyse on paitsi kaupan tasapainosta myös ensi vuoden presidentinvaaleista.

– Presidentti Trump on tuoreimpien galluppien mukaan häviämässä vaalit kaikille demokraattien presidenttikisan kärkiehdokkaille, ja tämä lisää kierroksia Valkoisessa talossa.

Entinen varapresidentti Joe Biden voittaisi Trumpin luvuin 50–32. Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuva senaattori Bernie Sanders johtaa hänkin Trumpia luvuin 48–39.

– Tästä eteenpäin kaikki mikä Yhdysvalloissa tapahtuu, on yhteydessä vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin. Trump voitti republikaanien ehdokkuuden kovilla otteilla tyrmäämällä vastustajansa yksi kerrallaan ulos kisasta. Nyt hän voi keskittyä pääasiaan eli demokraattien moukarointiin jo vuotta aikaisemmin.

”Maailmanjärjestökin nilkuttaa eteenpäin vähintään polvivammaisena.”

Heinäluoma pohtii, miten Trumpin uudelleenvalinta taitaa kuitenkin eniten olla yhteydessä maan talouslukuihin.

– Talouskasvun hyytyminen juuri ennen marraskuuta 2020, on suuri kysymysmerkki presidentinvaalisuunnitelmia tekevien pöydällä.

Taantuman uhka ei kuitenkaan suitsi Trumpia, sillä vaakakupissa painavat myös viime vaalien alla annetut lupaukset. Kauppataseen oikaisu Kiinan suuntaan oli hänen keskeinen sanomansa – ei vain vaalitaistelussa vaan vuosikymmenten ajalta.

– Maailman kauppajärjestö WTO on joutumassa Trumpin kauppa-agendan maksumieheksi. Trump haluaa monenkeskisten sopimusten ja niiden valvonnan sijaan kahdenkeskisiä ratkaisuja, joissa säännöt elävät vahvemman tulkinnan oikeudella.

Heinäluoma kertaa, miten Yhdysvallat on estänyt WTO:n riitojen ratkaisuelinten uusien tuomareiden nimitykset ja tämän syksyn aikana kauppajärjestön sovittelutoiminta uhkaa pysähtyä. Syksyn jälkeen WTO:lle voi valittaa kaupan sääntöjen rikkomuksista, mutta mitään ei tapahdu.

– Yhdysvallat ajaa nyt kautta linjan eteenpäin muutosta, jossa monenkeskiset sopimukset ja järjestöt korvataan Yhdysvaltain kahdenkeskisellä toiminnalla. Yhdysvallat erosi Trumpin kauden alussa Unescosta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. YK:ssa rahoitusriidat jatkuvat keskittyen erityisesti rauhanturvaoperaatioiden rahoitukseen, joten maailmanjärjestökin nilkuttaa eteenpäin vähintään polvivammaisena.

”Suomelle tärkein työkalu.”

Sääntöjen ulkopuolisen kahdenkeskisen maailmanjärjestyksen sai tällä viikolla tuta Tanskan pääministeri Mette Frederiksen. Hän kieltäytyi keskustelemasta Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille ja sai Twitteristä lukea presidentti Trumpin valtiovierailun peruuntumisesta.

– Suomelle sääntöperusteinen ja monenkeskinen maailmanjärjestys on ollut tärkeä koko itsenäisyytemme ajan. Sopimusten pitävyyttä ja monenkeskisyyttä on nyt syytä puolustaa kaikin keinoin, sillä muu on ajautumista vahvemman valtaan ja kaaokseen.

– Suomelle tärkein työkalu monenkeskisyydessä on vahva Euroopan unioni. EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pitää nyt viedä voimakkaasti eteenpäin. Tässä Suomen kannattaa olla aloitteellinen myös EU-puheenjohtajuutemme aikana, Eero Heinäluoma painottaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE