Opinion

Efter Trumps mardrömsår behöver USA och världen Bidens anständighet och lugna ledarskap

USA och världen behöver en Biden-vinst den 3 november, anser artikelförfattaren.

Allt fler i USA – mot bakgrund av det stabila övertaget för Biden och demokraterna i opinionen – ställer sig frågan hur en vilt svingande Trump med grova påhopp mot USA:s främsta smittskyddsexpert Dr Fauci, guvernören Gretchen Whitmer i Michigan och andra ska hinna vända sitt underläge till vinst den 3 november. Är det sannolikt? Och accepterar han en förlust?

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Visserligen vet vi att särskilt amerikanska opinionsmätningar kan ha fel lärde vi oss vid valet 2016. Men bara för att de hade fel då – Hillary Clinton var ”fel kandidat” då mot Trump –  innebär inte automatiskt att de har fel nu. Och det särskilt som Instituten hävdar att deras mätningar i enskilda, avgörande delstater blivit mycket bättre och mer lite säkrare avspeglar väljaropinionen nu. Och nu vet väljarna bättre än 2016 vilken sorts president Trump blir och visat sig vara.

 

I år räknas 13 delstater som vågmästarstater. Delstater där båda kandidaterna har en chans att vinna. Biden leder i mätningarna i en klar majoritet av dessa stater. Han leder med god marginal i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin, delstater som Trump vann med bara några tiotusen röster 2016.

 

Dessutom leder Biden nu även i Arizona och även i solskensdelstaten Florida, en viktig delstat som ger hela 29 elektorer och som Trump sannolikt bara måste vinna för att ens ha en rimlig chans att bli omvald.

 

Häromdagen presenterade New York Times en genomgång som visar att Joe Biden lägger många miljoner mer på tv-reklam i vågmästarstaterna. Det kan han göra eftersom han samlar in mycket mer pengar än Trumps kampanj. En stor förändring mot hur det var i valet 2016 när Hillary Clinton förlorade mot Trump.

 

I september fick Biden in 383 miljoner dollar medan Trump fick ihop 248 miljoner dollar. ”Money talks” så pengar är avgörande viktigt i amerikansk politik och särskilt i år när mycket att de vanliga kampanjåtgärderna inte går att genomföra på grund av coronapandemin.

 

I det läget blir tv-reklamen extra viktig för att nå ut till väljarna. Enligt New York Times och andra har Trump varit tvungen att dra ner på tv-reklamen i flera viktiga nyckeldelstater beroende på just detta att hans kampanjkassa håller på att sina (utöver då att han snott några miljoner dollar av donatorernas pengar och satt in dem i sitt eget mångmiljonskuldsatta företagsimperium, enligt olika medierapporter). Läckta rapporter om hans obefintliga skatteinbetalningar under många år och stora lån i mångmiljonsklassen – vilka är dessa långivare? –  till hans företagskoncern och med krav om återbetalning inom tre år blir brännande akut om han tvingas lämna jobbet som president efter valet den 3 november.

 

Allt fler också ledande republikaner varnar för att Trump är körd nu

 

Allt fler – också i hans eget parti – ser allt tydligare tecken på desperation hos Trump själv och att det läcker in mer och mer vatten i Trumps valskepp. Flera republikanska senatorer, bland dem välkände Ted Cruz från Texas, senator Ben Sasse, Nebraska och andra har varnat för att republikanerna kan gå mot ett valnederlag av episka proportioner. De varnar för blodbad, en tsunami. Dessa och andra republikaner befarar att republikanerna inte bara förlorar Vita huset utan också majoriteten i viktiga senaten samt även behåller majoriteten i kongressens representanthus.

 

Ett antal tidigare mycket namnkunniga medarbetare till Trump går nu ut och varnar för att välja om honom. Dit hör John Kelly, tidigare stabschef, och tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som på CNN anklagade Trump för att ha “koncentrationsförmågan hos en fruktfluga”.

 

Inte den mest troliga utgången men fullt möjligt om man litar på opinionsmätningarna. Bedömt utifrån detta och hur valkampanjen gått för Biden respektive Trump så är det faktiskt – som t ex CNN visade häromdagen utifrån delstaters prognoser – att Joe Biden mycket väl skulle kunna vinna en jordskredsseger med en bit över 300 elektorer, jämfört med de minst 270 som krävs för en valvinst. Det andra alternativet – om Biden förlorar några vägmästardelstater där han nu leder – är att han vinner knappare (270-290 elektorer) men ändå tydligt. Det kanske ändå är det mest sannolika scenariot. Detta eftersom Biden ser ut att med viss marginal kunna ta hem flera av de delstater –  Pennsylvania, Michigan och Wisconsin – som Hillary Clinton förlorade 2016 och då valdeltagandet var blygsamma 55,5 procent. Nu ser valdeltagandet – med stor andel förhandsröstande på mer än 28 miljoner redan till 20 oktober – ut att bli högre och det lär gynna Biden och demokraterna.

 

Ser med andra ord rätt bra ut – så här långt för demokraterna och Biden.  Sedan vill det förstås till att amerikanerna som har rösträtt verkligen inte skolkar utan ändå i tillräcklig omfattning (minst sex av tio) verkligen går och röstar – och helst redan i förtid. Men inget är klart förrän allt är klart runt den 4 november, eller möjligen något senare om utfallet inte är lite oklart. Mindre troligt men inte helt uteslutet skulle då kunna vara att Donald Trump skulle kunna överraska och vinna ytterst knappt. Också om det i nuläget inte är särskilt troligt. Detta eftersom valvinden är så starkt emot honom och särskilt den synnerligen ansvarslösa hanteringen av pandemin – med över 220 000 döda i covid – redan fått och får mitten- och obestämda väljare (särskilt kvinnor och äldre) att fly Trump och många fler unga (Bernie Sanders aktiva) att denna gång verkligen gå och rösta!

 

Nu behöver USA och världen Biden i Vita huset

 

USA och världen behöver verkligen en Biden-vinst den 3 november. Anständigheten och demokratins överlevnad står på spel. Fyra år till med Trump skulle kasta både USA och världen i en ännu större osäkerhet än vi redan fått uppleva sedan 2016. Det framgår klart av de utfrågningar och debatter som gjorts i olika framträdanden av Biden och Trump. En annan glasklar skillnad har också varit när det gäller respekten för valresultatet. Biden är entydig och säger sig entydigt respektera resultatet oavsett vem som då vinner. Trump däremot ha varit mycket svävande med att ge klara besked. Han har flera gånger klart visat att han tänker ifrågasätta valresultatet om han inte vinner. Detta inte minst med stöd av allehanda anekdotisk story telling och obevisade skrönor mot post- och förhandsröstningen samt att det amerikanska röstningssystemet inte är att lita på. Trots att det finns nära nog inga bevis – utom i några få lokala valsammanhang – på fusk och dokumenterade fel. Ändå har Trump och hans kärnväljare fortsatt sprida denna propaganda genom hela den valrörelse som nu är inne på de sista slutspurtsdagarna.

 

Bästa svaret på detta vore ett högt valdeltagande och en övertygande, klar Biden-vinst. Då kan ”den amerikanska drömmen” så sakta börja återvända i stället för att bli en ännu mera nattsvart mardröm med fyra år till med Trump. Med Biden (78-82 år gammal som president) blir det rimligen dock bara fyra år i Vita huset, ett av världens hårdaste jobb. Orkar han hela vägen, lär sedan hans vice Kamala Harris från Kalifornien få demokraternas mandat att försöka ta över om fyra år. Hon visade sig med goda debattförmåga och praktiska juristbakgrund och åren i senaten att hon klarade sin debatt med Trumps vicepresident Mike Pence med glans. Trots hans översittarmetoder – likt Trump mot Biden – att hela tiden avbryta Harris. Så det är – i dessa pandemitider – extra viktigt att Biden, 78 år, har en kompetent vice vid sin sida när han förhoppningsvis får ta över Vita huset i januari i de växande klassklyftornas, arbetslöshetens och den sjunkande medellivslängdens krisande USA.

 

Anmärkning: Som en färsk mätning i NYTimes visar leder Biden med 9 procent över Trump och väljarna säger där att de föredrar Biden före Trump i de allra flesta viktiga samhällsfrågor.

 

Och nu i dagarna framkommer från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att hittills är nästan 300 000 döda i covid, inte 220 000 döda amerikaner som den friserade officiella siffran utåt är. Och mer än så blir det.

 

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bl a riksdag och regeringskansli, följer amerikansk politik sedan många år

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE