Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ehdotus esittävän taiteen valtionosuusuudistukseksi valmistui – ”Merkittävä muutos suomalaisen esittävän taiteen kenttään”

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vastaanotti keskiviikkona valtiosihteeri Tuomo Puumalan johtaman työryhmän esityksen esittävän taiteen valtionosuusuudistukseksi. Tavoitteena on, että uusi laki tulee voimaan vuonna 2022.

Demokraatti

Demokraatti

Uusi laki esittävän taiteen edistämisestä korvaisi nykyisen teatteri- ja orkesterilain, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo. Uuden, esittävän taiteen edistämisestä annetun lain nimi ja soveltamisala olisivat nykyistä lakia yleisemmät ja kattaisivat kaikki esittävän taiteen muodot.

Ehdotus, jonka työryhmä on laatinut, olisi merkittävä muutos suomalaisen esittävän taiteen kenttään. Se uudistaa valtionosuusjärjestelmää vastaamaan taiteen kentässä tapahtunutta kehitystä parantamalla järjestelmän joustavuutta ja läpinäkyvyyttä mutta säilyttäen kuitenkin nykyisen järjestelmät hyvät puolet, ministeri Hanna Kosonen sanoo tiedotteessa.

Kosonen uskoo uudistuksen vahvistavan esittävän taiteen monimuotoisuutta ja useampien mahdollisuuksia toimia taiteenalalla. Lisäksi hän arvioi sen parantavan esimerkiksi teatteripalveluiden saatavuutta alueellisesti.

Hallitus on varannut uudistuksen tueksi lisärahoitusta. Esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen toteuttamiseen varataan miljoona euroa tälle vuodelle, 1,5 miljonaa euroa ensi vuodelle, 7 miljoonaa euroa vuodelle 2022 ja 10 miljoonaa vuodelle 2023.

Tänä vuonna valtionosuuksina jaetaan yli 123 miljoonaa euroa. Teatterit saavat noin 57 miljoonaa euroa, museot 46,5 ja orkesterit noin 20 miljoonaa euroa. Valtionosuuden piirissä on 57 teatteria, 28 orkesteria ja 124 museota.

Työryhmän esitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että uusi laki tulisi voimaan vuoden 2022 alussa, ja valtionosuudet vuodelle 2022 myönnettäisiin uuden lainsäädännön mukaan.

Poimintoja työryhmän keskeisistä ehdotuksista:

  • Työryhmän esityksen mukaan rahoitusuudistuksella lisättäisiin järjestelmän joustavuutta.  Jatkossa valtionosuus myönnettäisiin joko toistaiseksi tai kolmen vuoden määräajaksi. Valtionosuuden edellytysten täyttymistä arvioitaisiin määräajoin. Käyttöön tulisi myös monivuotinen rahoitussuunnitelma. Mahdollisuus ottaa toimintayksikkö valtionosuuden piiriin määräajaksi lisäisi mahdollisuuksia toimijakentän uusiutumiseen.
  • Valtionosuus perustuisi edelleen toteutuneiden kustannusten perusteella laskettavaan yksikköhintaan, vahvistettuun henkilötyövuosimäärään sekä valtionosuusprosenttiin. Yksikköhinta laskettaisiin taidelaitosmuodoittain erikseen musiikille ja muulle esittävälle taiteelle.
  • Valtionosuusprosentti olisi pääsääntöisesti sama kuin nykyisin, eli 37 prosenttia. Erityyppisten taidelaitosten toimintakentässä sekä kustannus- ja tulorakenteessa olevia eroja voitaisiin ottaa huomioon myöntämällä valtionosuus korotetun valtionosuusprosentin mukaisena osaan toimintayksikön henkilötyövuosista. Tällä korvattaisiin nykyiset, samaan toimintaan myönnetyt harkinnanvaraiset valtionavustukset.
  • Korotettua valtionosuusprosenttia voisi saada, jos huomattava osa toiminnasta olisi esimerkiksi kiertue- tai vierailutoimintaa, lapsille, kielellisille vähemmistöille tai erityisryhmille kohdistuvaa esitystoimintaa taikka jos tähän olisi muu erityinen kulttuuripoliittinen syy. Korotettu valtionosuusprosentti olisi 60. Yksittäisistä toimijoista Tampereen Työväen Teatteri ja Svenska Teatern säilyttäisivät nykyisen asemansa ja niiden valtionosuusprosentti pysyisi samana eli 60 prosentissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE