”Ei edusta sitä, mitä olemme amerikkalaisina” – Trumpin päätös lakkauttaa Unelmoijat-suojeluohjelma kerää kritiikkiä

Kuva: AFP PHOTO Bryan R. Smith
Protestit syttyivät heti Donald Trumpin päätöstä vastaan New Yorkissa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös lakkauttaa Unelmoijat-nimellä tunnettu suojeluohjelma kerää kritiikkiä.

Muun muassa Meksiko on tuominnut Trumpin päätöksen lakkauttaa suojeluohjelma, joka salli liki miljoonan lapsena laittomasti Yhdysvaltoihin tulleen siirtolaisen jäädä maahan. Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto sanoi tviitissään syvästi pahoittelevansa Trumpin päätöstä. Hänen mukaansa Meksikon hallitus vaatii Yhdysvaltain viranomaisilta nopeaa ja pysyvää ratkaisua, joka antaa laillisen varmuuden ohjelman piirissä oleville ihmisille.

Meksikon ulkoministeriön mukaan myös DACA-nimellä tunnetussa suojeluohjelmassa on 625 000 meksikolaista. Meksikon presidentin mukaan nämä ihmiset otetaan avosylin vastaan, jos heidät karkotetaan takaisin synnyinmaahansa.

Meksikon varaoikeusministeri Carlos Sada sanoi tiedotustilaisuudessa, että Meksikolla on moraalisesti välttämätöntä lobata Trumpin hallintoa nopeasti ratkaisemaan lain harmaa alue.

Clinton: Ohjelman lakkauttaminen ei ratkaise ongelmaa

Myös entinen presidentti Bill Clinton on kritisoinut Trumpin päätöstä lopettaa suojeluohjelma. Clinton sanoo muun muassa ABC Newsin julkaisemassa tiedotteessa, että päätös on väärä.

Clintonin mukaan ohjelman lakkauttaminen ei ratkaise olemassa olevaa ongelmaa, vaan luo uusia. Hän kuvailee päätöstä vastuuttomaksi ja julmaksi.

Uskontokunnilta tyly tuomio Trumpin päätökselle

Trumpin päätös saa laajaa kritiikkiä myös eri uskontokunnista ympäri Yhdysvaltoja. Asiasta kertoo Washington Post.

Katolisen kirkon kirkolliskokous linjaa tiedotteessa, että päätöstä ei voi hyväksyä. Katolisen kirkon mukaan Trumpin päätös ”ei edusta sitä, mitä olemme amerikkalaisina”. Katolisen kirkon siteet suojeluohjelmaan ovat tiiviit, sillä Yhdysvalloissa yksi neljästä katolisen kirkon jäsenestä on syntynyt ulkomailla.

Metodistikirkko kutsuu puolestaan Trumpin päätöstä omantunnon ja moraalin vastaiseksi. Myös osa Trumpia perinteisesti tukeneista evankelistoista on kritisoinut päätöstä.

Suojeluohjelma on Obaman luomus

DACA-nimellä tunnettu ohjelma on Trumpin edeltäjä Barack Obaman luomus. Suojeluohjelmassa mukana olevia ei ole voinut karkottaa. Ohjelman piiriin ovat päässeet alle 16-vuotiaana Yhdysvaltoihin tulleet siirtolaisten lapset, joilla ei ole rikosrekisteriä.

Obama käynnisti ohjelman viisi vuotta sitten, jotta paperittomien siirtolaisten lapset voisivat opiskella ja työskennellä maassa laillisesti ja ilman pelkoa karkotuksesta. Ohjelman avulla haluttiin estää lasten syrjäytyminen ja päätyminen esimerkiksi rikoksen poluille.

Ohjelman piirissä olevien kaksivuotisia oleskelulupia ei peruta heti, mutta niitä ei enää uusita niiden umpeutuessa. Seuraavan puolen vuoden aikana kenenkään oleskelulupaa ei kuitenkaan peruta.

Jos Yhdysvaltain kongressi ei seuraavan puolen vuoden aikana luo uutta lakia turvaamaan noin 800 000:n DACA-ohjelmassa mukana olleen asemaa, ovat he oleskelulupansa päättymisen jälkeen maassa laittomasti ja heidät voidaan karkottaa.

 

(STT-AFP )

 

Irakin parlamentille tehty lakialoite lapsiavioliittojen sallimisesta

Irakin parlamentti harkitsee sallivansa muslimityttöjen lapsiavioliitot. Konservatiiviset shiiamuslimikansanedustajat ovat ehdottaneet naimisiinmenon alaikärajan poistamista.

Irakissa on ollut vuodesta 1959 lähtien laki, joka estää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Lakiehdotus palauttaisi voimaan alaikärajalain säätämistä edeltävän tilanteen, jossa uskonoppineilla olisi oikeus antaa vanhemmille lupa tyttärensä naittamiseen tämän ikään katsomatta.

Lakialoitteen tehneen eduskuntaryhmän johtaja Ammar Toama sanoo, että lakialoitteen mukaan morsiamen täytyy olla vähintään murrosikäinen ja kykenevä itsenäiseen päätöksentekoon. Hänen mukaansa lakiesitys on linjassa uskontoa harjoittavien muslimien vakaumuksen kanssa.

Monet irakilaiset ovat raivostuneet lakiesityksestä, ja myös YK on kritisoinut sitä.

AVAINSANAT

Saksan demareista toivotaan hallitusneuvottelujen pelastajaa – Steinmeier tapaa Schulzin tänään

Kuva: Lehtikuva-AFP
SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz.

Saksassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tapaa tänään sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtajan Martin Schulzin.

Schulzin toivotaan tuovan toivoa maan kariutuneisiin hallitusneuvotteluihin. Schulz on tähän asti kieltäytynyt viemästä surkeasti liittopäivävaaleissa menestynyttä puoluettaan hallitukseen.

Sosialidemokraatit ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit pystyisivät yhdessä muodostamaan maahan enemmistöhallituksen.

Puolueen sisällä evästettiin ennen tapaamista Schulzia avoimuuteen.

– Presidentin kanssa olisi keskusteltava avoimesti eikä vain intettävä omaa kantaa, neuvoi puolueen oikealle nojautuvaa siipeä edustava Johannes Kahrs Bild-lehden haastattelussa.

– Kun tarkastellaan Saksan kykyä toimia Euroopassa, SPD:n tulisi jälleen kerran harkita, eikö sen sittenkin kannattaisi mennä hallitukseen, evästi puolestaan kristillisdemokraattisen CSU:n edustaja Günther Öttinger.

Liittopresidentti voi halutessaan määrätä ennenaikaiset parlamenttivaalit, mutta Steinmeierin mukaan se ei ole hänen suosimansa vaihto

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT