Politiikka

”Ei haittaa, jos joku toisinaan hymyilee” – kansanedustaja tempaisi turvallisen koulutien ja työrauhan puolesta

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

”Koulurauhaa”- ja ”Turvallista koulumatkaa” -kylttejä kantaneet keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet hahmot saattelivat tänä aamuna Taivallahden koulun oppilaita ensimmäiseen koulupäivään Helsingissä.

– Meillä on kaksi sanomaa: liikenneturvallisuus ja koulurauha opettajille ja lapsille ja nuorille, tapahtuman järjestänyt kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) perusteli tempausta vilkasliikenteisen Mechelininkadun varressa.

Hänen mukaansa koulurauhaa on on viime vuosina häirinnyt uudistuspuhe, joka on kohdistunut kouluihin ja opettajiin.

– Samalla on tehty tarpeettoman suuria leikkauksia niin, että opettajien työ on vaikeutunut. Tämä koskee sekä valtakunnan päätöksiä että Helsinkiä. Lapsilla, opettajilla ja perheillä on oikeus luottaa siihen, että koulu on levollinen paikka varttua lapsesta nuoreksi aikuiseksi. Siksi pidän erityisen tärkeänä, että tänä syksynä vetoamme koulujen ja opetuksen puolesta.

Torsti korostaa, että koulutusta on uudistettava harkiten ja sillä tavalla huomaamattomasti, että lapset, opettajat ja perheet voivat ennakoida riittävästi.

Hän vaatii pitkäjänteistä tutkimukseen perustuvaa koulun kehittämistä, jossa opettajien asiantuntemus hyödynnetään.

– Arvostamme opettajien työtä parhaiten varmistamalla korkeasti koulutetuille ammattilaisille työrauhan eli koulurauhan. Tutkitustikin tiedetään, että jatkuva uudistaminen lähinnä vain luo stressiä ja heikentää työn laatua.

Torsti painottaa turvallisuutta, kun Helsinki kasvaa nopeasti. Etenkin itsenäisen liikkumisen aloittavat pikkukoululaiset kaipaavat nopeasykkeisessä kaupungissa turvallisuutta.

– Autojen ja pyörien pitää hiljentää ajoissa ja väistää eikä haittaa, jos joku toisinaan hymyilee rohkaisesti. Näin opetamme kunnioittavaa ja mukavaa kaupunkiliikennekulttuuria.

Tämänpäiväinen tempaus sai innoituksensa Iso-Britanniasta, missä tikkaritädeiksi ja tikkarisediksi kutsutut keltaisiin pukeutuneet hahmot partioivat koulureiteillä. Taivallahdessa oli jo pari vuotta sitten projekti, jossa vanhemmat saattoivat lapsia koulutielle.

– Se sai alkunsa, kun moni koki, että vähältä piti -tilanteita oli jatkuvasti. Usean kuukauden ajan partioimme kahden aikuisen tiimeinä aamuisin ja iltaisin, Torsti kertoo.

Työrauha kuuluu Torstin mukaan myös oppilaille. Erityisesti hän on huolissaan lukiolaisista, joiden arkeen on tullut muutoksia jatkuvalla syötöllä. Se on stressannut selvityksien mukaan opettajia ja oppilaita.

Hän odottaa arvioita siitä, miten uusi lukiolaki, opetussuunnitelmat ja korkeakoulujen sisäänottomallit toimivat tulevina vuosina.

– Valuviat täytyy nostaa keskusteluun ja korjata. Lukiolaisilla pitää olla oikeus laajaan yleissivistävään koulutukseen ilman jatkuvaa stressiä korkeakouluopintojen pääsykriteereistä.

Torsti korostaa, että lukion aloittavan nuoren täytyy tietää, mikä häntä lukion päättyessä suunnilleen odottaa.

– Maali ei saa liikkua kesken matkan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat