Kotimaa

Ei hyvää mainosta Kelalle – USU: Aiheutti historiallisen ison kanteluruuhkan

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kelalle vuoden vaihteessa siirtyneen toimeentulotuen käsittelyyn ja maksatukseen liittyvät ongelmat ovat aiheuttaneet kaikkien aikojen suurimman kanteluruuhkan yksittäistapauksessa eduskunnan oikeusasiamiehelle, kertoo Uutissuomalainen.

Oikeusasiamiehelle on tullut tammikuusta lähtien lähes 600 Kelaa koskevaa kantelua. Myös muutoin kanteluita on tullut ennätyksellinen määrä, yhteensä 3 100 vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana. Vuosi sitten vastaavaan aikaan kanteluita oli tuhat vähemmän.

– Nyt Kelan tilanne on ainakin oikeusasiamiehen kanslian näkökulmasta rauhoittunut. Kanteluita ei enää merkittävästi tule, apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kertoo Uutissuomalaiselle.

Toimeentulotuen maksatuksen siirrossa kunnilta Kelalle toteutuivat Pajuojan mukaan kaikki riskitekijät, jotka usein johtavat kanteluihin viranomaisen toiminnasta.

– Palvelua tuottava viranomainen, ulkoisen asiakaspalvelun toteutustapa ja viranomaisen sisäiset tietojärjestelmät vaihtuivat kerralla.

Kanteluita ei enää merkittävästi tule.

Oikeusasiamiehelle, oikeuskanslerille, aluehallintovirastoihin ja Valviraan tulleiden kanteluiden määrä on kasvanut tällä vuosikymmenellä keskimäärin 20 prosenttia.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle viime vuonna osoitettujen kanteluiden määrä, 4 856 kappaletta, on 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 2010. Oikeuskanslerille tulleiden kanteluiden määrä, 1 987, on sekin kahdeksan prosenttia suurempi kuin vuosikymmenen alussa. Vuosina 2013–2014 kanteluiden määrät olivat tosin vieläkin suuremmat.

Myös aluehallintovirastoissa kanteluita oli viime vuonna 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012, eli 2 994 kappaletta.

Sosiaali- ja terveysalan valvonta- ja lupavirastoon Valviraan viime vuonna tulleiden kanteluiden määrä, 442, on 30 prosenttia suurempi kuin se oli vuonna 2010.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat