Ei hyvää mainosta Kelalle – USU: Aiheutti historiallisen ison kanteluruuhkan

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kelalle vuoden vaihteessa siirtyneen toimeentulotuen käsittelyyn ja maksatukseen liittyvät ongelmat ovat aiheuttaneet kaikkien aikojen suurimman kanteluruuhkan yksittäistapauksessa eduskunnan oikeusasiamiehelle, kertoo Uutissuomalainen.

Oikeusasiamiehelle on tullut tammikuusta lähtien lähes 600 Kelaa koskevaa kantelua. Myös muutoin kanteluita on tullut ennätyksellinen määrä, yhteensä 3 100 vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana. Vuosi sitten vastaavaan aikaan kanteluita oli tuhat vähemmän.

– Nyt Kelan tilanne on ainakin oikeusasiamiehen kanslian näkökulmasta rauhoittunut. Kanteluita ei enää merkittävästi tule, apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kertoo Uutissuomalaiselle.

Toimeentulotuen maksatuksen siirrossa kunnilta Kelalle toteutuivat Pajuojan mukaan kaikki riskitekijät, jotka usein johtavat kanteluihin viranomaisen toiminnasta.

– Palvelua tuottava viranomainen, ulkoisen asiakaspalvelun toteutustapa ja viranomaisen sisäiset tietojärjestelmät vaihtuivat kerralla.

Kanteluita ei enää merkittävästi tule.

Oikeusasiamiehelle, oikeuskanslerille, aluehallintovirastoihin ja Valviraan tulleiden kanteluiden määrä on kasvanut tällä vuosikymmenellä keskimäärin 20 prosenttia.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle viime vuonna osoitettujen kanteluiden määrä, 4 856 kappaletta, on 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 2010. Oikeuskanslerille tulleiden kanteluiden määrä, 1 987, on sekin kahdeksan prosenttia suurempi kuin vuosikymmenen alussa. Vuosina 2013–2014 kanteluiden määrät olivat tosin vieläkin suuremmat.

Myös aluehallintovirastoissa kanteluita oli viime vuonna 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012, eli 2 994 kappaletta.

Sosiaali- ja terveysalan valvonta- ja lupavirastoon Valviraan viime vuonna tulleiden kanteluiden määrä, 442, on 30 prosenttia suurempi kuin se oli vuonna 2010.

HS: Poliisi teki kotietsinnän Helsingin Sanomien kohutun artikkelin kirjoittaneen toimittajan kotiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen kotiin sunnuntaina illalla, uutisoi Helsingin Sanomat.

Halminen on toinen HS:n lauantaina ilmestyneen, puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevän kohutun artikkelin kirjoittajista.

Lehden mukaan Halmiselta vietiin muun muassa tietokone ja muistitikkuja.

Helsingin Sanomien mukaan kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta. Poliisilla ei Halmisen mukaan ollut tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi.

Päivällä Halminen kertoo vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen tietoja. Tämä aiheutti savua ja toimittaja kutsui palokunnan paikalle. Mukana tulivat myös poliisit.

HS:n tietojen mukaan koneella ei ole viestintälaki-artikkeliin liittyvää materiaalia.

Keskustelua aiheesta

13-vuotias poika löytyi maastosta kuolleena

Poliisi kertoo löytäneensä Espoossa kadonneeksi ilmoitetun 13-vuotiaan pojan kuolleena maastosta. Poliisin mukaan kuolinsyytä on vielä liian aikaista arvioida.

Poliisi suorittaa löytöpaikalla Espoon Karakalliossa edelleen tutkimuksia ja on toimittanut viestin kuolemasta omaisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Helsinki-Vantaa tähyilee ”maagiseen rajaan” vuonna 2019

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Helsinki-Vantaalla saavutettiin 13. joulukuuta 2017 noin kello 16 tärkeä raja, kun lentoaseman matkustajamäärä kipusi silloin jo 18 miljoonaan.

– Helsinki-Vantaa kasvaa nyt ripeästi. Lentoaseman läpi kulkee vuosittain yli kolminkertainen määrä matkustajia Suomen väkilukuun verrattuna. Tällä vauhdilla 20 miljoonan maaginen raja menee rikki jo vuonna 2019, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Matkustajamäärien kasvu on ollut Finavian tiedotteen mukaan ennakoitua voimakkaampaa.

Noin puolet Helsinki-Vantaan matkustajista on suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Suurin kasvu tulee Euroopan ja Aasian välisestä matkustuksesta, erityisesti Kiinan-lennoista. Yhä useampi ulkomainen turisti valitsee matkakohteekseen Suomen ja vierailee joko pääkaupunkiseudulla tai lentää Lappiin.

Haapasaari on tyytyväinen siihen, että Finavian kehitysohjelma on edennyt aikataulussaan.

– Olemme saaneet Helsinki-Vantaalle lisää matkustajatilaa ja lentoliikenteen tarvitsemaa infrastruktuuria suunnitelmien mukaan.

Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen ja laajentamiseen 900 miljoonaa euroa. Tavoitteena on entisestään vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana. Laajennuksen ansiosta lentoasemalla voidaan tulevaisuudessa palvella 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vakuuttava petkuttaja haali itselleen pankkitunnuksia puhelimitse, kertoo poliisi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pankin työntekijänä esiintynyt huijari on onnistunut saamaan ihmisiltä pankkitietoja puhelimitse Savonlinnassa. Tapauksesta varoittaa huijausta tutkiva Itä-Suomen poliisi.

Mies on tiedustellut puhelimessa pankkitunnuksia ja avainlukulistan koodeja. Uhrien kertoman mukaan huijari on esiintynyt todella vakuuttavasti.

Poliisi korostaa, että omia pankkitietoja ei pidä antaa kenellekään puhelimen välityksellä. Esimerkiksi pankit itse eivät tiedustele asiakkaidensa avainlukuja tai pankkitunnuksia puhelimitse.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kovaa vauhtia poliisia karkuun henkilöautolla ajanut keski-ikäinen mies loukkaantui törmättyään rekkaan

Poliisin takaa-ajama henkilöauto törmäsi rekkaan Helsingissä Kehä I:llä sunnuntaiaamuna. Kovaa vauhtia henkilöautolla ajanut keski-ikäinen mies loukkaantui turmassa, jonka jälkeen Kehä I oli suljettuna turmapaikalla idän suuntaan tunteja.

Onnettomuus sattui Pukinmäen liittymän lähellä noin kello 5.30. Rekan kuljettaja ei saanut tilanteessa vammoja.

Poliisi kertoi STT:lle, että takaa-ajo alkoi Kustaa Vaasan tieltä, kun henkilöauton kuljettaja ei ollut noudattanut poliisin pysähtymiskehotusta. Tilanne Kehä I:llä oli vaarallinen, sillä pakenija ajoi karkuun lännen suuntaan itään vievillä kaistoilla.

Kehä I saatiin avattua liikenteelle idän suuntaan vasta aamuyhdeksän tienoilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta