Politiikka

”Ei kaatunut islamofobiaan eikä rasismiin” – Abdirahim Hussein kirjoittaa Helsingin suurmoskeijahankkeesta US-puheenvuorossa

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd.) kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossaan Helsingin suurmoskeijahankeesta, joka kaatui jo ennen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi pääsyään.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esitti viime viikolla kaupunginhallitukselle, ettei se varaa tonttia suurmoskeijahanketta varten.

Husseinille tämä ei ollut yllättävää: suunnitelmalla oli alusta saakka enemmän vastustajia kuin puoltajia.

– Suurimmaksi kynnyskysymykseksi näyttää julkisessa keskustelussa nousseen ulkomaalaisen rahoituksen suuri rooli ja pelko siitä, miten se altistaisi moskeijan mahdolliselle ulkoapäin tulevalle ideologiselle vaikuttamiselle, Hussein kirjoittaa.

– Olen itsekin pyytänyt hankkeen vetäjiltä vastauksia erinäisiin selventäviin kysymyksiin. Osaan on vastattu, osaan ei, hän toteaa.

Husseinin mukaan ilmeisesti nekään tahot, jotka näitä keskusteluja ovat virallisella tasolla käyneet, eivät ole olleet tyytyväisiä niihin vastauksiin, joita heille on suotu.

– Haluaisin kuitenkin muistuttaa, ettei minkään fundamentalisti-ideologian leviäminen Suomeen ole meidän muslimienkaan toiveissa. Käytännössä esimerkiksi kaikki tänne pakolaisina päätyneet muslimit ovat paenneet juuri sitä ja sen varjolla harjoitettavaa politiikkaa.

Asiasta on valtuustokollegojen kanssa keskusteltu koko syksy. Myös suurin osa heistä on Husseinin mukaan ilmaissut huolensa ulkomaalaisen rahoituksen suuresta osuudesta, mutta sitäkin enemmän oltu huolissaan moskeijan vuosittaisista, 6-7 miljoonan euron käyttökustannuksista.

– Muslimina, helsinkiläisenä ja kaupunginvaltuutettuna olen kuitenkin sitä mieltä, että muslimeilla pitäisi olla oma tehtäväänsä rakennettu, sen toimivuus mielessä suunniteltu rukoushuone. Eli moskeija.

Hankkeen vetäjillä on nyt siis paikallaan alkaa miettiä suunnitelmaa B.

Hussein huomauttaa, että Helsingissä ei ole ainoatakaan kunnollista moskeijaa.

– Suurmoskeijahankkeen vetäjillä on nyt siis paikallaan alkaa miettiä suunnitelmaa B. Luovutaanko koko suurmoskeijaunelmasta? Tuleeko sen tilalle suunnitelma pienemmästä/ pienemmistä moskeijoista? Aletaanko uutta rakennuspaikkaa etsiä jostain Helsingin ympäryskunnista? Toivon todella, että näin ei käy: suurin osa muslimiyhteisöstä asuu nyt ja tulee asumaan myös tulevaisuudessa täällä pääkaupungissa.

Hussein jatkaa, että muslimiväestö maassamme kasvaa. Ja sen myötä myös heidän osallisuutensa, näkyvyytensä ja vaikuttavuutensa politiikassa.

– Uskonkin, että jossain vaiheessa Helsinki tulee havahtumaan siihen, että veronmaksajia ovat muslimitkin. Ehkäpä tällöin myös kaupungin halukkuus heidän tarpeidensa huomioon ottamiseen tulee kasvamaan, hän pohtii US-kirjoituksessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat