Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Ei niinkään asiat, vaan keiden kanssa” – näin Saarikko kiteytti keskustan gallup-alhon

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 7. joulukuuta.

Keskustaa koko vaalikauden vaivannut kannatusalho ja Ylen torstain gallupin yhdeksän prosentin ennätyskuoppa eivät puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan johdu siitä, mitä puolue on Sanna Marinin hallituksessa saanut aikaiseksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

Saarikko kertoi näkemyksistään eduskunnassa torstaina keskustan eduskuntaryhmän kokouksen edellä.

– Ei niinkään ne asiat, joita tämän vaalikauden kuluessa on tehty, vaan enemmänkin keiden kanssa on tehty. Mielikuva hallituksesta ei ole ollut keskustan näköinen.

Keskusta on Saarikon mukaan yrittänyt parhaansa mukaan muuttaa mielikuvaa hallituksesta keskustalaisemmaksi.

– Moniin hallituksen päätöksiin olemme tyytyväisiä, mutta vaikutelma ja kokonaisuus eivät ole olleet riittävästi keskustan näköisiä. Syitä on turha hakea puolueemme ulkopuolelta. On tehtävä itse asioita paremmin.

Ylen kannatusmittauksen tulosta Saarikko luonnehti isoksi pettymykseksi. Luottamuksen määrä on keskustan näkökulmasta liian alhainen. Saarikon mukaan keskustalla ei ole viime viikkojen hallituskiistojen aikana ollut harhakuvitelmaa luottamuksen kasvamisesta.

– Uskon, että ajan saatossa suomalaiset ymmärtävät miksi itse asian vuoksi on pitänyt välillä valita hyvin koviakin ja vaativia taistoja, jotta asiat ovat edenneet sellaiseen suuntaan, jotka keskustan arvomaailmalle sopivat.

HUHTIKUUN eduskuntavaaleissa keskusta keskittyy Saarikon mukaan suomalaisille tärkeisiin turvallisuuden, toimeentulon ja talouden kysymyksiin. Saarikon johtama valtiovarainministeriö (VM) julkaisi torstaina iltapäivällä oman näkemyksensä talouden tilanteesta tulevalla vaalikaudella. VM:n mukaan taloutta pitää sopeuttaa tulevalla kaudella kuudella ja vielä seuraavallakin hallituskaudella kolmella miljardilla. Ministeriö suosittaa paitsi menokuria myös verotuksen kiristämistä.

– Suhtaudun tuohon viestiin hyvin vakavasti ja toivon, että Suomessa laajasti puolueet näkevät miten poikkeuksellisen vaikeaan tilanteeseen Suomi on päätymässä ennen kaikkea siksi, että maamme ikääntyy ja haluamme pitää kaikista huolta.

– Tarvitsemme lisää työvoimaa, parempaa työllisyyttä, myös säästöpäätöksiä ja ennen kaikkea toimia talouden kasvulle. Valtiovarainministeriön työ on ansiokas ja siihen kaikkien kannattaa huolella tutustua, Saarikko kommentoi.

Oman asemansa keskustan puheenjohtajana hän arveli ratkeavan vaalipäivänä.

– Olisi poikkeuksellista ellei näin huonossa kannatustilanteessa puolueen sisällä käytäisi kriittistä keskustelua useastakin eri tulokulmasta, myös omasta asemastani. Todellinen mittaus puheenjohtajuudesta käydään vasta varsinaisena vaalipäivänä, ei väligallupeissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE