Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei ole moraalisesti perusteltua, että venäläisten matkailu unionin alueelle jatkuu” – seitsemän suomalaismeppiä kannattaa tiukempaa viisumilinjaa

iStock

Seitsemän suomalaista EU-parlamentaarikkoa vaatii Venäjän viisumikäytäntöjen radikaalia tiukentamista koko EU-alueella.

Demokraatti

Demokraatti

“Jos näin ei käy, tulee Suomen toimia asiassa omaehtoisesti”, mepit toteavat tiedotteessa.

Europarlamentaarikot ovat kirjelmöineet asiasta muun muassa komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille ja Suomen pääministerille Sanna Marinille (sd.).

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Alviina Alametsä (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Elsi Katainen (kesk.), Heidi Hautala (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Ville Niinistö (vihr.).

Kirjeessä europarlamentaarikot ottavat kantaa siihen, kuinka pelkkä EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen soveltamisen keskeyttäminen ei itsestään estä venäläisten turistien matkailua Eurooppaan.

“Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on äärimmäisen vakava isku itsenäistä valtiota ja sen kansalaisia kohtaan. Venäjän tällä viikolla julistama liikekannallepano heikentää tilannetta edelleen. Sota horjuttaa koko Euroopan vakautta ja rauhaa”, kirjeessä todetaan.

EUROPARLAMENTAARIKOT kirjoittavat, että Euroopan unioni on vastannut sotaan ennennäkemättömällä nopeudella, voimalla ja yhtenäisyydellä Venäjän vastaisilla pakotteilla.

“Olemme yhdessä toimittaneet paitsi poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle, myös vieneet maahan puolustustarvikkeita. Nämä eivät kuitenkaan riitä.”

Meppien mielestä Euroopan on viestittävä myös tavallisille kansalaisille, kuinka rikollista sota on.

“Heidän on saatava tietää ja tuntea päättäväisyys ja yhtenäisyys, millä EU tuomitsee sodan. Ei ole moraalisesti perusteltua, että venäläisten matkailu unionin alueelle jatkuu, samalla kun Venäjä käy julmaa hyökkäyssotaa naapurimaatansa vastaan.”

Europarlamentaarikot muistuttavat, että maanantaista 19. syyskuuta alkaen, Suomi on venäläisturisteille ainoa maareitti Euroopan unionin alueelle.

“Itse myöntämiensä turistiviisumien lisäksi Suomen kautta tapahtuu turismiliikennettä muidenkin maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla. Yhteisen EU-linjan aikaansaaminen Venäjän viisumirajoituksien osalta on siksi ensisijaisen tärkeätä.”

Mepit vaativat, että yhtenäisen linjan ylläpitämiseksi ja edelleen vahvistamiseksi unionin pitäisi yhteisin toimenpitein estää venäläisten turistien matkailu Eurooppaan.

“EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen soveltamisen keskeyttäminen ei yksinään riitä.”

SUOMEN HALLITUS on tiistaina 20. syyskuuta pyytänyt Euroopan komissiolta Schengen-maille yhteisiä suosituksia Venäjän kansalaisille myönnettyjen viisumien mitätöinnistä tai kumoamisesta sekä maahantulokieltojen määräämisestä. Europarlamentaarikot kertovat tukevansa esitystä.

“Mikäli EU ei Suomen pyynnöistä huolimatta ole kyennyt yhteiseen asianmukaiseen linjaukseen viisumirajoituksien osalta, pitää Suomen toimia oma-aloitteisesti. Unionin tason päätöksen puuttuessa jäsenvaltioiden turvautuminen kansallisiin ratkaisuihin on turistiliikenteen kuriin saamiseksi välttämätöntä.”

Seitsemän kirjeen allekirjoittajaa kertoo tukevansa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esitystä turistiviisumien myöntämisen radikaalista rajoittamisesta venäläisille niin kansallisin toimin kuin myös yhteisen EU-tason ratkaisun kautta.

KOKOOMUKSEN europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lähetti Marinille 34 europarlamentaarikon allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea toimimaan heti, odottamatta yhteiseurooppalaista ratkaisua. Vetoomuksessa todetaan, että Suomesta on tullut ainoa maareitti venäläisille EU:n alueelle ja sieltä muualle maailmalle. Rajaylitysten määrä ei ole viisumitiukennuksista huolimatta laskenut, vetoomuksessa moititaan.

-  Suomen päättämättömyys murentaa Venäjän naapurimaiden pyrkimyksiä vastustaa hyökkääjää ja ennen kaikkea heikentää EU:n yhteisiä toimia Venäjää vastaan, vetoomuksessa kirjoitetaan.

Allekirjoittajien joukossa ovat Sarvamaan lisäksi puoluetoveri Henna Virkkunen sekä perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari. Vihreiden Alametsä löytyy molempien kirjeiden allekirjoittajalistalta.

Useimmat allekirjoittajat ovat muita jäseniä EPP-ryhmästä, johon kokoomus kuuluu. Joukossa on edustajia Virosta, Liettuasta, Latviasta, Puolasta, Ruotsista, Saksasta, Espanjasta, Bulgariasta, Irlannista, Tshekistä, Slovakiasta ja Sloveniasta.

Uutista päivitetty Sarvamaan ja 34 europarlamentaarikon vetoomuksella

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE