Politiikka

”Ei ole muita perusteita kuin 7,5 miljoonan säästöt” – Hallituksen haluama käräjäoikeuksien karsinta jäi SDP:n esityksestä pöydälle

Kari Hulkko
Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).
Kari Hulkko
Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).
Kari Hulkko
Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Sipilän hallituksen käräjäoikeusuudistus lakkauttaisi peräti 7 käräjäoikeutta ja sulkisi 21 istuntopaikkaa nykyisestä 57:stä. Lakivaliokunnan oppositiojäsenet, pois lukien perussuomalaiset, ovat vastalauseessaan vaatineet esityksen hylkäämistä.

Hylkäämistä vaatii siis myös SDP.

Asia oli eilen ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa, mutta se jäi pöydälle 6. marraskuuta alkavalle viikolle.

Aikalisä otettiin SDP:n kansanedustajan, lakivaliokunnan jäsenen Johanna Ojala-Niemelän esityksestä.

Hänen esitystään pöydällepanosta kannatti niin ikään valiokunnan jäsen, vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen. Hallituspuolueista ei vastaesitystä kuulunut.

Hallitus hakee käräjäoikeuksien keskittämisellä muutaman miljoonan euron säästöjä.

– Hallituksella ei ollut muita perusteita päätöksensä tueksi kuin syntyvät 7,5 miljoonan euron säästöt, Johanna Ojala-Niemelä napautti eilen eduskunnassa.

– Käräjäoikeuksien vähentäminen johtaa siihen, että monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi. Tämä lisää alueellista eriarvoisuutta ja heikentää oikeudenhoitoon liittyvien palvelujen saatavuutta, hän jatkoi.

”Edellisenkään muutoksen vaikutuksesta ei ole tehty kunnollista selvitystä.”

Edellisen kerran käräjäoikeusverkostoa supistettiin Vanhasen kakkoshallituksen aikana vuonna 2010. Tällöin käräjäoikeuksien määrä pudotettiin liki puoleen aikaisemmasta.

– Tämänkään uudistuksen vaikutuksista oikeusturvan saatavuuteen ja tuomioistuinlaitoksen toimintaan ei ole tehty kunnollista selvitystä. Hallituksen olisi ehdottomasti tullut selvittää edellisen muutoksen vaikutukset tarkkaan, ennen kuin lähdetään jälleen vähentämisen tielle.

Myös kielellisten oikeuksien toteutuminen olisi uudistuksessa uhan alla. Tähänkin Ojala-Niemelä kiinnitti huomiota.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi heinäkuussa esittävänsä tuomioistuinviraston perustamista.

– Tämä on merkittävä tieto. Tarvitaan aikaa selvittää 6.10. tiedotetun tuomioistuinviraston perustamisen vaikutus käräjäoikeuksiin ja käräjäoikeusverkostoon, Ojala-Niemelä sanoi.

– Tässä esityksessä ontuvat myös säästöt. Hallituksen esityksen säästöarviot ovat heikosti ja epävarmasti perusteltuja. Laskelmissa ei ole kunnollisia arvioita pidempien asiointimatkojen tuomista kustannuksista tuomioistuinten henkilöstölle ja asianosaisille. Henkilöstö ja asiakkaat pannaan maksamaan tämä uudistus. Tarvitaankin aikaa, jotta voidaan selvittää uudistuksen taloudellisia vaikutuksia huomioiden myös sen aiheuttamia lisäkustannuksia, joita ei nyt ole tässä esityksessä huomioitu tai arvioitu kunnollisesti, Ojala-Niemelä päätti ennen kuin esitti pöydälle jättöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat