Kotimaa

”Ei ole taitoja selviytyä kaupan kassalla” – nuorten osaamisen taso jo hälyttävä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomen lukiolaisten liitto ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki pitävät suomalaisten lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten oppilaiden matematiikan osaamisen tasoa hälyttävänä.

Järjestöjen mukaan matematiikan osaamisen vahvistaminen on koko koulutusjärjestelmän yhteinen asia.

Lukiolaisten liiton puheenjohtajan Pietu Heiskasen mukaan matematiikan pakollisuus ylioppilaskirjoituksissa ei ratkaisisi ongelmaa.

– Säädöksillä ei voi pakottaa innostumaan matematiikasta. Kyse on pedagogiikasta, Heiskanen sanoo järjestöjen tiedotteessa.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) mukaan puutteet matemaattisissa perustaidoissa vaikeuttavat ammattiin opiskelevien jatko-opintoihin siirtymistä ja nyky-yhteiskunnassa toimimista.

Karvin mukaan vaativassa lukiossa arvosanan 5 saanut opiskelija voi olla osaamiseltaan samalla tasolla kuin arvosanan 9 jossain toisessa lukiossa saanut opiskelija. Tämä heikentää opiskelijoiden oikeusturvaa selvästi, sillä lukion päättöarvosanaa käytetään korkeakoulujen hakuprosessissa.

Raportin mukaan ylioppilastutkinnon ajatellaan tasoittavan tilannetta, mutta näin ei kuitenkaan käytännössä tapahdu.

– On hälyttävää, että maailman parhaaksi kutsutusta koulutusjärjestelmästä valmistuu nuoria, joilla ei ole riittävästi matemaattisia taitoja selviytyä kaupan kassalla, Sakkin liittohallituksen jäsen Riku Korkee sanoo.

– Nyt kun ammatillisessa koulutuksessa on käynnissä historiallisen suuri reformi, on pidettävä huoli siitä, että kaikille opiskelijoille turvataan sellainen osaamisen taso, jolla pärjää niin arjessa, työelämässä kuin jatko-opinnoissakin, Korkee jatkaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat