Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Ei ole vastuullisuutta nähnytkään” – Demarinuoret vaatii kapitalistisen kulutusyhteiskunnan keskeistä ongelmaa kuriin

iStock

Demarinuorten mielestä vastuuttomaan pikamuotiin pitäisi puuttua lainsäädännöllä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Näin ei voi jatkua. Yhdenkään yrityksen ei tule saada tuottaa uutta mallistoa parin viikon välein tai polttaa myymättömiä roskana, Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto toteaa tiedotteessa.

Demarinuoret pitää pikamuotia kapitalistisen kulutusyhteiskunnan keskeinenä ongelmana.

– Esimerkiksi vaatebrändi Zara suunnittelee myyntiin joka vuosi yli 10 000 uutta vaatetta. Tällaisen tehotuotannon ainoa tarkoitus on ylläpitää kestämätöntä materiaalista kasvua.

Järjestö muistuttaa, että luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta ja ympäristöstä puhutaan enemmän kuin koskaan, ja muutos näkyy vahvasti myös vaatemarkkinoilla.

Demarinuorten mukaan mukaan ketjujen omat vastuullisuusmerkit eivät kuitenkaan takaa ekologisuutta tai eettisyyttä – ne kertovat ainoastaan vaatteen olevan vähemmän haitallinen kuin ketjun muut vastaavat.

– Vaateteollisuus on useille yrityksille raakaa bisnestä, jonka tavoitteena on myydä paljon, nopeasti ja halvalla. Tämä ei ole vastuullisuutta nähnytkään, eikä sitä tulisi saada sellaisena kaupata. Ihminen on käynyt kuussa, mutta emme silti kykene valvomaan vaatteiden vastuullisuutta. Kuluttajien tulisi voida luottaa reiluihin pelisääntöihin, joiden noudattamista valvotaan sanktioiden uhalla, Perholehto huomauttaa.

Demarinuorten mukaan viherpesun lisäksi vaateteollisuuteen kytkeytyy muitakin ongelmia: tuotantoketjujen heikko läpinäkyvyys, olematon työsuojelu ja elämiseen riittämätön palkka.

– Näiden epäkohtien lisäksi tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin ala ja sen hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE