Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei ole Ylelle ongelmatonta” – yrittäjien Pentikäinen arvioi tapaus-Ylä-Anttilaa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ylen johtajan osallistuminen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtamiseen voi vaarantaa ihmisten mielikuvissa Ylen riippumattomuutta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa blogissaan.

Demokraatti

Demokraatti

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on ehdolla työnantajaliitto Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa hän on myös tullut valituksi Elinkeinoelämän EK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan.

Pentikäinen arvioi tilannetta blogissaan yrittäjyyden näkökulmasta.

– Ensiksi ei ole Ylelle ongelmatonta, että sen toimitusjohtaja istuu EK:n ytimessä ja Paltan puheenjohtajana. En epäile toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan integriteettiä. Hän tietää entisenä päätoimittajana toimitusjohtajan rajat. Hän ei mene ohjaamaan Yleisradion elinkeino- tai työmarkkinauutisointia.

Pentikäisen mielestä se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Ylen johtajan osallistuminen EK:n johtamiseen voi vaarantaa ihmisten mielikuvissa Ylen riippumattomuutta. Hän viittaa muun muassa SDP:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen lausuntoon:

– Tässä erikoista on se, millainen käsitys tästä julkisuuteen tai kansalaisille tulee. Ylelle riippumattomuus on tärkein asia ja arvo, jossa ei saa olla mitään kyseenalaista.

Yrittäjien toimitusjohtajasta on hyvä muistaa, että EK:n tavoitteena on ”tehokas markkinoiden toiminta ja tasapuolinen kilpailu”, joka on tärkeä elinkeinoelämän yhteinen tavoite.

Lisää aiheesta

– Jokainen media-alalla työskennellyt tietää, ettei alan kilpailu ole tasapuolista. Ylä-Anttila tietää tämän taustansa vuoksi erittäin hyvin ja tuntee yksityisen median tuskan.

“Jos tämä hämärtyy, hukka Suomen perii.”

Pentikäinen muistuttaa, että Yle saa vuosittain verorahoja puoli miljardia.

– On perusteltua keskustella, miten mediakilpailusta voisi tehdä reilumpaa. On selvää, että Suomessa tarvitaan julkisen palvelun mediayhtiö. Yhtä selvää on, että pitää säännöllisesti keskustella siitä, mikä on Ylen rooli markkinoilla. Tämä korostuu niukkuuden aikoina. Ylen vahva asema heijastuu niin isojen kuin pienten paikallisten mediayhtiöiden elintilaan.

Hän korostaa, että kansanvalta vaatii vahtinsa, mutta “ei ole terve tilanne, jos vahteja on lähinnä mediassa, joka on viime kädessä poliitikkojen rahoituspäätösten armoilla”.

Pentikäinen ei pidä myöskään Suomelle hyväksi, jos elinkeinoelämän vastuupaikolla on korostunut rooli henkilöillä, jotka ovat valtion tai valtionyhtiöiden leivissä.

– On välttämätöntä, että elinkeinoelämän järjestöissä ymmärretään syvältä, että hyvinvointi syntyy viime kädessä yrittäjyyden ja yrittäjien riskinoton kautta. Jos tämä hämärtyy, hukka Suomen perii.

Yrittäjäjärjestöön otetaan hänen mukaansa varsinaisiksi jäseniksi vain yksityisiä yrityksiä ja niiden edustajia.

– Tästä periaatteesta haluamme pitää kiinni.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE