Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

”Ei pakko vaan kova arvovalinta” – SDP:n Räsänen haastoi Grahn-Laasosen kyselytunnilla

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Joona Räsänen kysyi opetusministeriltä, esittääkö hän kehysriihessä opintotukileikkauksien perumista.

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen kysyi tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla hallituksen koulutusleikkauksista.

Kysymys oli suunnattu hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Räsänen muistutti hallituspuolueita ”ennen vaaleja, vaaleissa ja jopa vielä vaalien jälkeenkin” annetusta ja sittemmin petetystä koulutuslupauksesta.

– Nyt te olette pettäneet tämän lupauksen, Räsänen totesi.

– Miksi te laitatte opiskelijat maksamaan talouden tasapainottamisesta kaikkein suurimman hinnan? hän penäsi sektorista vastaavalta opetusministeriltä.

Räsänen jatkoi kysymällä, pitääkö ministeri kohtuullisena, että kaikkein matalimman sosiaaliturvan piirissä olevilta leikataan kaikkein eniten.

Vastauksessaan Grahn-Laasonen vetosi talouden vaikeaan tilanteeseen. Hän kertoi uskovansa kansalaisten ymmärtävän, miten vakava tilanne on.

– Hallituksen on välttämätöntä noudattaa julkisen talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimia, Grahn-Laasonen perusteli.

– Osana niitä hallituspuolueet sopivat hallitusneuvotteluissa neljän miljardin euron nopeavaikutteisesta säästökokonaisuudesta. Yhtenä sen osana on opintotuen leikkaus 70 miljoonalla vuoteen 2019 mennessä ja 150 miljoonalla pitkällä aikavälillä.

Tuon vastauksen olemme jo kuulleet monta kertaa.

Grahn-Laasonen kuvasi tehtäväänsä viedä säästöä eteenpäin epäkiitolliseksi ”tietäen, että se on opiskelijoille kova”.

– Tuon vastauksen olemme jo kuulleet monta kertaa, kuittasi SDP:n Räsänen heti perään.

– Tämä ei ole mikään pakko, vaan tämä on teiltä kova arvovalinta.

Räsänen rinnasti, että samaan aikaan kun hallitus on viemässä opiskelijoilta joka neljännen euron, on kuitenkin varaa esimerkiksi autoveron keventämiseen.

– Kevennätte miljoonaperintöjen verotusta ja nyt täällä vielä suunnitellaan alkoholiveronkin keventämistä, hän luetteli ja täydensi:

– Että kyllä teillä näköjään rahaa on.

Räsänen kysyi, eikö juuri opetusministerin pitäisi olla opiskelijoiden puolella.

Hallitus on hänen mukaan vetänyt paljon säästöjä pois, mutta pitää härkäpäisesti kiinni opiskelijoihin ja koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.

Räsänen kysyi lopuksi opetusministeriltä, esittääkö hän kehysriihessä opintotukileikkauksien perumista.

LKS 20160310 Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen eduskunnan suullisella kyselytunnilla 10. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaamassa eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään.

Grahn-Laasonen keskittyi vastauksessaan edellisten hallituskausien synteihin, joissa myös SDP on ollut hänen mielestään mukana.

Forssalaisessa kahvilassa oli viimeksi tänä aamuna tullut kannustavaa palautetta: Nyt pitää säästää, eikä perua jo tehtyjä päätöksiä.

– Olisin ihan varmasti mieluummin lisäämässä menoja niin kuin on hyvinä aikoina ollut mahdollista, kun on ollut jakovaraa. Mutta tällä hetkellä olemme taloudessa niin surkeassa tilanteessa, että me emme voi tällaista keskustelua käydä.

Grahn-Laasonen toisti: Päätökset pitää viedä maaliin saakka ja tehdä säästöt.

 

Alkoholikinan kimppuun taas huomenna – ”Jokseenkin joka ryhmässä on hajontaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilakia koskevassa kiistassa ei syntynyt ratkaisua hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken tänään. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei valmista tullut vielä.

– Jatkamme huomenna aamupäivällä. Katsotaan silloin, pääsemmekö tässä vaikeahkossa asiassa tulokseen.

Kaikkosen totesi, että osa keskustan kansanedustajista on ollut huolissaan alkoholihaittojen kasvusta, jos vähittäiskauppoihin tulee 5,5 prosentin vahvuisia tuotteita.

– Jokseenkin joka eduskuntaryhmässä on hajontaa, Kaikkonen sanoi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Toimi Kankaanniemi totesi, että perussuomalaisten ryhmän enemmistö torjui esitetyn kompromissin. Ryhmässä haluttiin pitää kiinni vuosi sitten neuvotellusta ratkaisusta.

Alkoholilakia koskevassa kompromissiesityksessä ehdotettiin, että hallituksen lakiesitys annettaisiin sellaisenaan, mutta kansanedustajilla olisi vapaat kädet äänestää, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Puska. Esityksen mukaisesti esimerkiksi limuviinat olisi sallittu.

 

Apulaisoikeusasiamieheksi valittiin Pasi Pölönen

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Eduskunnan täysistunto on valinnut oikeustieteen tohtori Pasi Pölösen apulaisoikeusasiamieheksi lokakuun alussa alkavalle nelivuotiselle toimikaudelle.

Pölönen sai vaalissa 145 ääntä.

Pölönen työskentelee tällä hetkellä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa esittelijäneuvoksena ja apulaisoikeusasiamiehen sijaisena.

 

Kansalaiset pääsevät muistelemaan Mauno Koivistoa – kaikki ovat tervetulleita

Kaikki ovat tervetulleita keskiviikkona muistelemaan äskettäin edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa.

Tilaisuus järjestetään 31. toukokuuta Helsingin Paasitornissa Juho Rissanen -salissa kello 15–17. Kahvia on tarjolla jo klo 14.30.

Tilaisuuden alussa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Tilaisuuden avaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Keskustelua johdattelee Koiviston läheinen ystävä, talousmies ja entinen ministeri Seppo Lindblom.

Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 93-vuotiaana. Hänet haudattiin valtiollisin menoin helatorstaina.

Muistelutilaisuuteen voi herkistyä jo etukäteen katsomalla videolta tunnelmia Mauno Koiviston hautajaisista. Videolla soivan musiikin esittäjänä on Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Tapani Länsiö. Videon on ohjannut ja kuvannut Kari Ylitalo ja editoinut Jarno Kivelä Jedit Oy:stä. Tuotanto on Demokraatin.

HS: Perussuomalaiset kaatoivat viinakompromissin

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Vahvoja oluita ei nähdä kaupoissa.

Hallitusryhmien puheenjohtajien kompromissiesitys alkoholilain uudistukseksi kaatui perussuomalaisten ryhmässä, kertoi Helsingin Sanomat hetki sitten verkkosivuillaan..

Ryhmä pitäytyi vanhassa, vuosi sitten sovitussa neuvottelutuloksessa.

Sen mukaan vähittäiskaupoille olisi annettu oikeus myydä ulos 5,5-prosenttisia juomia, muitakin kuin käymisteitse valmistettuja. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusta tarjosi kompromissiksi enintään 5,2-prosenttisten myyntioikeutta.

Lisäksi keskusta olisi halunnut asiasta omantunnon kysymyksen, eli oikeuden äänestää ilman ryhmäkuria. Tämäkään ei sopinut perussuomalaisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Niinistön vaalivankkuri lähti saman tien liikkeelle: kampanjasivut auki

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasivut on avattu. Niinistö ilmoitti eilen pyrkivänsä jatkokaudelle presidenttinä valitsijayhdistyksen kautta.

Valitsijayhdistyksen kannattajakorttien keruun on tarkoitus alkaa sunnuntaina Helsingissä, jos kannattajakorttien pohjat saadaan teknisesti kuntoon. Asiasta kertoi Niinistön valitsijayhdistyksen asiamies Heikki A. Ollila STT:lle.

Niinistön presidenttiehdokkuuteen tarvitaan vähintään 20 000 kannattajakorttia. Presidentinvaalin ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta, ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.