Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei pidä paikkaansa” – FK älähtää demarijohdolle ja varoittaa työn karkaamisesta ulkomaille

Finanssialan yritykset ovat tällä hetkellä Suomen suurimpia veronmaksajia. Demarijohdon viimeaikaiset puheet, että finanssisektori olisi aliverotettu, eivät pidä paikkaansa, Finanssialan Keskusliiton (FK) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari toteaa tiedotteessaan.

FK:n mukaan finanssialan yritykset maksoivat julkistettujen verotietojen mukaan vuonna 2014 veroja kaikkiaan noin 1,7 miljardia. Yhteisöveroa finanssialan yritykset maksoivat noin 768 miljoonaa euroa, joka on lähes 20 prosenttia koko yhteisöveron tuotosta.

Vaikka yhteisöveron tuotto kokonaisuutena aleni vuonna 2014 reilut 5 prosenttia, kasvoi finanssialan maksamien verojen määrä edellisvuodesta 30 prosentilla.

Yhteisöveron lisäksi suomalaiset vakuutusyhtiöt keräsivät vakuutusmaksuissa arvonlisäverokantaan sidottua vakuutusmaksuveroa 724 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi suomalaiset pankit ja muut luottolaitokset maksavat pankkiunionin yhteiseen kriisinratkaisurahastoon reilut miljardia euroa kahdeksan vuoden kuluessa, FK tiedottaa.

– Finanssialan veroeuroilla ylläpidetään osaltaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Alan palveluilla on keskeinen merkitys koko elinkeinoelämämme kasvumahdollisuuksien ja kilpailukyvyn kannalta.

Kivisaari mukaan finanssialan mahdollisuudet tukea talouskasvua heikkenevät, mikäli alan verotusta edelleen kiristetään.

– Kohtuuttomalla verotuksella ei pidä ajaa yritysten toimintoja, työpaikkoja tai tase-eriä pois Suomesta. Verojärjestelmän on edistettävä työllisyyttä, kasvua ja yrittäjyyttä.

Lisää aiheesta

“FK puhuu nyt eri asiasta.”

SDP on esittänyt verotukseen korjausliikettä. Jotta veromuutoksia voidaan rahoittaa, puolueen mukaan on syytä laajentaa veropohjaa nykyisin “aliverotetun finanssisektorin saattamisesta vahvemmin verotuksen piiriin”.

SDP vaatii myös kapitalisaatiosopimuksia verolle ja pohjoismaisen mallin mukaisen rahoitusveron luomista.

– Emme me ole väittäneet, että yritykset maksavat liian vähän veroa, vaan tässä on kysymys verotuksen rakenteesta. Emme me ole esittäneet, että yhteisöveroa pitäisi korottaa. Siellä tarvitaan nimenomaan se ennustettavuus, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen vastaa.

Hänen mukaansa FK puhuu eri asiasta kuin SDP.

– Kun yhteisöveron muutos tehtiin, meidän yritysverotus on nyt todella kilpailukykyinen eurooppalaisessa verrokissa. Se mitä olemme sanoneet, on esimerkiksi kapitalisaatiosopimuksen saaminen verolle ja rahoitusvero, jotka on uusia elementtejä ja eurooppalaisen keskiarvon kannalta aliverotettuja.

– Meidän tavoite on se, että rahaa ei jaeta jakamalla omistuksen puolelle vaan että se pysyy yrityksen kehittämisessä, sitä tässä kannustetaan, Paananen toteaa

– Päinvastoin kuin hallitus on keventämässä, meidän mielestä miljoonaperintöjen verotuksessa olisi vielä tiukentamisen varaa.

“Hallituksen suurituloisia suosivalle politiikalle on olemassa vaihtoehto. Emme halua elää yhteiskunnassa, jossa vanhempien ja suvun varallisuus merkitsee ahkeruutta enemmän. Suurimpien ansio- ja pääomatulojen saajien on nykyisessä taloustilanteessa otettava lisävastuuta velkaantumisen taittamisessa. Siksi pääomatulojen saajien verotusta on tiukennettava ja miljoonaperintöjen verotusta on korotettava”, SDP:n esityksessä todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE