Politiikka

”Ei presidenttiä voi työntää kaappiin, ottaa sieltä pois ja pyyhkiä pölyt” – Halonen otti kantaa valtaoikeuksiin

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Presidentti Tarja Halonen muistutti, että presidentti Mauno Koivisto aloitti kyllä parlamentarismin vahvan tukemisen. Hän huomautti, että Koivisto ei suinkaan halunnut ajaa tasavallan presidentin valtaoikeuksia täysin alas.

– Tässä vähän tahallaan vääristellään, Halonen totesi Koiviston muistelutilaisuudessa keskiviikkona.

Koiviston ajatuksena oli vuoden 2000 perustuslakiuudistusta suunniteltaessa vahvistaa eduskunnan roolia, mutta säilyttää tasavallan presidentin valtaoikeudet – yhteistyössä hallituksen kanssa – nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Presidentti Halonen muisti aikoinaan varoitelleensa tilannetta, jossa tasavallan presidentti syrjäytetään ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisesta.

– Jos presidentti työnnetään kaappiin ja ajatellaan, että hänet voidaan ottaa sieltä ulos, putsata pölyt ja käyttää tarvittaessa, se on väärä käsitys.

Yhteistyö on paras homma kuluttaa kulmia ihmisistä pois.

Halosen mielestä täysin valtaoikeuksista riisuttu presidentti ei voi millään olla ajan tasalla.

– Semmoinen tyyppi, joka asuu yksinään – tai puolisonsa kanssa – Mäntyniemessä, tulee automaattisesti yksinäiseksi. Hänen pitää tehdä kauheasti työtä, että jaksaa tulla hallituksen kanssa puhumaan – hallituksen, joka aina sanoo vähän tyyliin ”älä nyt häiritse siinä”.

Haloselta tuli tärkeä viesti:

– Presidentti täytyy pitää mukana jokapäiväisessä vaivaamisessa jollakin tavalla. Jotta presidentille ei tule liikaa sellaista kuvaa itsestään, että hän voi kaiken ratkaista.

Presidentti Halosen mukaan ”yhteistyö on paras homma kuluttaa kulmia ihmisistä pois”.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat