Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei siis todeta, että tämä oli nyt tässä” – pettynyt Akava näkee yritystukiflopissa jotain arvokastakin

Korkeastikoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava pitää yritystukityöryhmän työn päättymistä epäonnistumiseen valitettavana. Järjestö vaatii, että hallitus pyrkii jatkossa määrätietoisiin toimiin tukeakseen innovaatioiden kasvua.

Demokraatti

Demokraatti

– Yritystukijärjestelmään olisi tarvittu uudistusta, joten olemme pettyneet, että uudistus ei toteudukaan. Tästä huolimatta jo kevään kehysriihessä on tehtävä rahoituspäätöksiä, jotka kannustavat yrityksiä innovaatioihin, puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa.

Akava pitää hyvänä, että parlamentaarinen työryhmä sai kuitenkin aikaan kriteerit, joilla arvioidaan yritystukien tehokkuutta ja tarpeellisuutta. Tämä antaa pidemmällä aikavälillä mahdollisuuksia kohdentaa tukia uudelleen.

– Työryhmän työ oli tältä osin arvokasta, ja tätä arviointia pitää jatkaa myös tulevaisuudessa – säännöllisesti. Ei siis todeta, että tämä oli nyt tässä, Fjäder huomauttaa.

“Suuria odotuksia kohdistuu sekä nykyiseen että tuleviin hallituksiin.”

Akava on tehnyt huomioita: Suomen yritysten innovaatiotukien kokonaistaso on kansainvälisesti vertaillen hyvin matala. Nykyinen hallitus leikkasi hallitusohjelmassa 130 miljoonan euroa Business Finlandin innovaatiotuista. Samalla Suomessa tehtyjen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointien osuus bruttokansantuotteesta on laskenut 2,8 prosenttiin. Erityisesti teollisuuden TKI-investoinnit ovat laskeneet voimakkaasti.

Korkeastikoulutettujen järjestön mielestä yritysten innovaatiotoiminta tarvitsee lisää rahaa kehysriihessä vielä nykyisen hallituskauden aikana.

Lisää aiheesta

Fjäder laskee, että lisätarve on noin 150–200 miljoonaa euroa.

– Näin päästään sellaiselle tasolle, joka saa teollisuuden ja muut yritykset investoimaan innovaatioihin kuten huippuvuosina tehtiin. Suuria odotuksia kohdistuu sekä nykyiseen että tuleviin hallituksiin.

Akavan vastaavan lakimiehen Vesa Vuorenkosken mukaan seuraavan hallituksen ohjelmaan on sisällytettävä innovaatiostrategia. Sen pitää sisältää yhteiset tavoitteet ja päätökset uusista panostuksista ja painopisteistä. Muun muassa korkeakoulujen edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa pitää kohentaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE