Politiikka

”Ei tämä mitään uhoamista ole” – Lindström sanoo ay-liikkeen takertuneen prosesseihin ja hallituksen ottaneen kuskin paikan

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Työministeri Jari Lindström (sin.) vakuuttaa, että hallitus ei aio perääntyä päätöksestään heikentää irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä.

Työntekijäjärjestöt vastustavat hallitusten aikeita voimakkaasti ja erilaiset toimet ovat jo päällä. Järjestöt hämmästelevät hallituksen aikeita. Niissä nähdään, että työntekijöiden asemaa on heikennetty jo aivan tarpeeksi ja muistutetaan, ettei irtisanomissuojan heikentämisen työllisyysvaikutuksista ole näyttöä.

Lisäksi työntekijäjärjestöissä on vahva näkemys siitä, että hallitus on luvannut kilpailukykysopimuksen jälleen, ettei työttömyysturvaa enää tällä hallituskaudella heikennetä. Porvarihallituksessa asiasta vallitsee erilainen tulkinta.

Hallitus ei ole antamassa periksi irtisanomissuojan heikentämisessä, vaan se puolustaa toimiaan, uskoen ilmeisesti myös työllisyyden paranemiseen.

– Tämä viedään tappiin asti, Lindström sanoo.

Vaikka mitkä olisivat seuraukset euromääräisesti valtakunnalle?

– Niin, ei tämä mitään uhoamista ole. Sen sanon heti, että me emme tässä halua niin kuin pullistella eikä tämä ole meille mikään sellainen, että me vähät välitetään. Vaan oikeasti me olemme näin päättäneet, että tämä viedään nyt maaliin. Totta kai me tiedämme, että tällä on seurauksia, Jari Lindström vastaa Demokraatin haastattelussa.

Mihin tällä pyritään, murtamaan konsensusyhteiskunta?

– Ei. Sekin on hyvä todeta, että kolmikantaisella valmistelulla on edelleen paikkansa tässä yhteiskunnassa. Me olemme käyneet keskusteluja ay-liikkeen kanssa. Viimeksi perjantaina tavattiin ministeriössä, Palola (STTK), Fjäder (Akava) ja Eloranta (SAK). Ehkä se on tässä ollut se juttu, että työaikalaki tässä on aika vahvasti taustalla. Jos osapuolet ovat näin kaukana toisistaan, että me tekisimme vain minimin, kun tarve on ihan ilmeinen tehdä paljon enemmän. Me vain olemme ottaneet sitten sen kuskin paikan tässä. Minä ymmärrän, että kaikki eivät ole tykänneet siitä. Luulen, että tämä on yksi asia, joka närästää.

– Toinen on varmaan se, että vaikka itselläkin on ay-taustaa niin kyllä minullekin on tullut yllätyksenä, kuinka tärkeänä pidetään näitä prosesseja, että päästään tekemään ja tehdään. Kikyhän on hyvä esimerkki siitä, että se todella oli pitkä.

Eli ay-liike takertuu näihin prosesseihin, niinkö?

– En minä syytä, vaan he ovat ehkä tottuneet siihen. He haluavat olla osana tekemässä jotain. Prosessi on aika hyvä sana. Ehkä tämän hallituksen kärsivällisyys tai muu ei ehkä aina riitä siihen. Kiky oli kyllä sitten ay-liikkeeltä hieno suoritus, koska se ei ollut mikään helppo juttu. Se oli poikkeuksellista Suomessa. He itse tekevät sopimuksen, jolla alennetaan ihmisten palkkoja. Se on herättänyt hämmästystä joka puolella, missä itse olen liikkunut. Se vain kertoo siitä, että kyllä sielläkin ymmärrettiin, mitä me haettiin.

Onko tämä (irtisanomislaki) sellainen nousukauden laki, säätäisittekö tällaisen matalasuhdanteessa?

– Väitän näin, että sitten kun se tulee se lama tai taantuma seuraavan kerran, niin ne ovat niin vaikeita asioita, mitä seuraavaksi pitäisi nostaa pöydälle. Tässä on tavallaan ehkä ideologinen ero esimerkiksi oman ja sosialidemokraattien ajattelun välillä. Minäkin käyn hyviä keskusteluja esimerkiksi edeltäjieni kanssa. Sosialidemokraattien ratkaisut ovat usein sitä, että veronmaksajien rahoilla hoidetaan asioita. Minä itse jotenkin mieluummin miettisin, mitä saisimme aikaiseksi olemassaolevilla rahoilla ja toisaalta rakenteita muuttamalla. Rakenteiden muuttaminen on tuskaisen vaikeata, koska se aina osuu johonkin ja sattuu. Siihen täytyy olla valmiutta seuraavassakin hallituksessa.

– Pelkään sitä, että jos ei uskalleta tehdä isoja muutoksia nyt, niin sitten kun tulee pakko, joudutaan tekemään hätäpäissään asioita. Silloin voi tulla ihan oikeasti kamalaa jälkeä. Sitä pelkään.

Työntekijäjärjestöissä on oltu tyytymättömiä siihen, ettei hallituksesta tieto kulje. Lindströmin on kerrottu lähinnä soittelevan lyhyitä puheluita STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan kanssa. Niissäkin kyse on vain lähinnä hallitusten toimista informoinnista. Irtisanomislakia ajetaan voimakkaasti nimenomaan Suomen Yrittäjistä.

Kuinka paljon pidätte yhteyttä Suomen Yrittäjiin tässä asiassa?

– Sanon ihan rehellisesti. Minä en ole tavannut heitä, koskahan viimeksi, olisiko vuosi aikaa.

Käyvätkö linjat kuumana SY:n toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen tai Yrittäjien hallituksen puheenjohtajan suuntaan?

– Ei. Minä en ole kertaakaan puhunut Mikael Pentikäisen kanssa puhelimessa. Varmaan jossain tilaisuudessa olen nähnyt, mutta sen paikallisen sopimisen kesustelun jälkeen en kyllä muista. En ole käynyt Suomen Yrittääjien toimitiloissa enkä ole puhunut puhelimessa.

Kuvastaako tämä sitä, että he kokevat, että homma on hyvin hanskassa muutoinkin?

– En minä sitä tiedä, mutta enemmän kyllä olen yhteydessä ollut useimmiten Jarkko Elorantaan (SAK:n puheenjohtaja) ja Antti Palolaan (STTK:n puheenjohtaja) ja sitten Sture Fjäderiin (Akavan puheenjohtaja) jonkin verran.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on vaatinut poliittisen lakko-oikeuden rajaamista. Samaa on esitetty sittemmin myös Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Onko se hallituksella mahdollinen keino?

– Me emme ole kyllä suoraan sanoen asiasta keskustelleet, vaikka on totta kai keskusteltu, että näitä lakkoja on, mutta niiden rajoittamisesta ei ole puolta sanaa puhuttu.

Voiko se tulla kyseeseen?

– En tiedä, minä itse puolustan lakko-oikeutta. Olen sanonut sen ääneenkin, että aina kun lakkoa käytetään, sen pitää olla pitkän ja syvällisen harkinnan tulos. Minun mielestäni se menettää merkityksensä, jos jatkuvasti on lakossa.

Hallitus ei puutu lakkoihin?

– En minä ole ainakaan esittämässä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 4 Demokraatti
SUOMI KUNTOON? - Sota ay-liikettä vastaan
ALF REHN - Suomalaiset ovat nössöhyviksiä
ITÄMERI - Ongelma pinnan alla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Annakati Mattila

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?
19.2.2019

Luetuimmat


Uusimmat