Politiikka

”Ei tule osallistua harjoituksiin, jotka voivat antaa väärän kuvan” – SDP linjaa Suomen puolustusta

Lehtikuva
Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitus alkoi tänään. Jotkut poliitikot ovat mielineet Suomeen suuria kansainvälisiä sotaharjoituksia.
Lehtikuva
Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitus alkoi tänään. Jotkut poliitikot ovat mielineet Suomeen suuria kansainvälisiä sotaharjoituksia.
Lehtikuva
Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitus alkoi tänään. Jotkut poliitikot ovat mielineet Suomeen suuria kansainvälisiä sotaharjoituksia.

SDP:n puoluehallitus korostaa, että Suomen puolustus perustuu omaan kansalliseen puolustukseen, sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja mahdollisuuteen ottaa vastaan kriisitilanteissa kansainvälistä apua.

Puoluehallitus muistuttaa, mitä eduskunta vastasi valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon ja puolustusselontekoon: ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan selkeänä päämääränä on ehkäistä Suomen joutuminen sotilaallisen konfliktin osapuoleksi” ja ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.

SDP:n mielestä Suomen puolustukselle antaa tärkeän tuen jäsenyys EU:ssa, kehittyvä pohjoismainen yhteistyö ja hyvin toimiva kumppanuus Naton kanssa.

– Naton rauhankumppanuusyhteistyöstä saamme sellaista tietoa ja harjoittelumahdollisuuksia, jotka lisäävät oman puolustuksemme taitoja ja tehokkuutta.

Puoluehallitus korostaa, että Suomi valitsee harkiten ja erikseen, mihin harjoituksiin osallistuu. Lähtökohtana pitää olla, etteivät harjoitukset kasvata kansainvälistä jännitystä.

– Suomella ei ole sotilasliiton (Naton) tarjoamaa avunantoa mahdollisessa kriisitilanteessa, mutta ei myöskään velvoitetta osallistua sotilasliiton operaatioihin tai yhteiseen puolustukseen.

Tämä kansainvälinen julkilausuma hyväksyttiin SDP:n puoluekokouksessa helmikuussa.

Suomi ei salli aluettaan käytettävän vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita kohtaan.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) esitti viime viikolla, että Suomi voisi isännöidä monikansallisia suursotaharjoituksia. Myös puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mielestä Suomen tulisi harkita suurten monikansallisten sotaharjoitusten järjestämistä.

Ex-ulkoministeri, SDP:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja tyrmäsi suurten sotaharjoitusten pitämisen Suomen maan kamaralla.

– Minä toivon suursotaharjoitusta yhtä vähän kuin suurta tai pientäkään sotaa. Sotaretoriikan viljeleminen ja uhoileva voimannäyttö ovat viimeinen asia, jota Suomessa nyt tarvitaan, hän kirjoitti Facebookissa.

SDP:n puoluehallitus asettuu omassa kannassaan Tuomiojan ajatusten taakse. Se korostaa, ettei Suomen tule osallistua sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka voisi antaa väärän kuvan Suomen turvallisuuspoliittisesta linjasta.

– Suomi ei salli aluettaan käytettävän vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita kohtaan. Suomi tekee itse päätöksensä osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan. Osallistumisen lähtökohtana tulee olla kansallisen puolustuskyvyn, kriisinhallintakyvyn ja yhteistoimintakyvyn kehittäminen.

Puoluehallitus painottaa, että normaaleja puolustusvalmiuden ylläpitämiseen tähtääviä harjoituksia ei tule käyttää pelkojen lietsontaan ja jännityksen kasvattamiseen.

SDP pitää myös tärkeänä ja edellyttää, että eduskunta saa ajantasaisesti ja kattavasti informaatiota päätöksistä kansainväliseen harjoitustoimintaan osallistumisesta.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat