Turva – Hymy

”Ei voi erotella enää, mikä on sisä- tai ulkopolitiikkaa” – Haatainen korosti MTV:llä presidentin arvojohtajuutta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on huomannut, että herääminen varsinaiseen vaalivaiheeseen on vain lyhentynyt.

– Joulun jälkeen ihmiset ovat aktivoituneet. Rauhankahviloihin on jonotettu ja heitä kiinnostavat asiat, joista puhun, hän totesi MTV:n vaalitentissä.

Haatainen ei lähtenyt avaamaan sitä, millainen tulos tyydyttää. Haatainen uskoi kuitenkin, että presidentinvaalissa käydään toinen kierros.

– Vaalipäivä ratkaisee. Kansa puhuu 28. päivä, hän painotti.

Haataisen ulko- ja turvallisuuspoliittista kokemusta on kyseenalaistettu koko presidenttiehdokkuuden ajan. Perusteluna on ollut muun muassa se, ettei hän ole istunut ulkoasiain- eikä puolustusvaliokunnissa. Haatainen ei MTV:n tentissä hätkähtänyt, kun asia otettiin taas kerran esille.

– Ei voi enää erotella, mikä on sisä- tai ulkopolitiikkaa, kun maailma on yksi suuri kylä.

Hän korosti presidentin roolia arvojohtajana.

– On tärkeää tietää johtajia valittaessa, millaisella arvopohjalla hän toimii. Pitää keskittyä siihen, että kriisejä ja sotia ei synny.

Haluan puhua laajennetusta turvallisuudesta, syistä, jotka johtavat kriiseihin ja sotiin.

Haatainen on vaatinut Suomelta aktiivisuutta kansainvälisillä areenoilla, myöskin EU-politiikassa. Hän kritisoi MTV:n tentissä sitä, että hallitus ei ole tuonut keskeisiä EU:ta koskevia asioita eduskuntaan.

– Esimerkiksi puolustusyhteistyö EU:ssa tuotiin eduskuntaan vasta, kun linjaukset oli jo tehty. Siitä tuli pääministerin ilmoitus ja kansanedustajat saivat parin minuutin puheenvuorot, mitä EU:ssa pitäisi tehdä. Oli aika vaatimaton keskustelu.

Hän korosti presidentin roolia arvojohtajana siinäkin, että kansan pysyy mukana, kuinka EU:ta kehitetään.

– Nyt mennään veran alla, kun hallitus päättää omissa kabineteissaan ja ihmiset ihmettelevät – eikä ihme, Haatainen huomautti.

Tuula Haatainen on liputtanut feminististä ulkopolitiikkaa, joka vahvistaa tasa-arvoa ja yhteiskuntien vakautta.

– Haluan puhua laajennetusta turvallisuudesta, syistä, jotka johtavat kriiseihin ja sotiin. Eriarvoistuminen aiheuttaa kriisejä ja synnyttää ääriliikkeitä, hän muistutti.

Silti on paljon tehtäviä, joissa naisilla voisi olla laajempi rooli.

MTV:n tentissä hän perusteli sitä, miksei feministisen ulkopolitiikan kannattajana kuitenkaan ulottaisi yleistä asevelvollisuutta naisiin.

– Naisilla on oma roolinsa maanpuolustuksessa, mutta en näe, että asevelvollisuuteen tarvitsee mennä. Yleistä tiedontasoa voisi nostaa.

Hänen mielestään naisilla on osaamista, jota voisi vahvistaa ja hyödyntää, kun tämän päivän kriisit liittyvät esimerkiksi hybridiuhkiin.

– Mutta pitää käyttää arkijärkeä. Muutkaan ehdokkaat eivät ole olleet tätä (asevelvollisuutta) liputtamassa. Silti on paljon tehtäviä, joissa naisilla voisi olla laajempi rooli.

Haatainen on kantanut huolta eriarvoistumisen syvenemisestä – erityisesti nuoret miehet uhkaavat jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, kun he kokevat, etteivät tule kuulluiksi.

– Tämän äärelle pitää pysähtyä ja tehdä kaikkensa. Parhaita tapoja tarjota nuorille uskoa tulevaisuuteen olisi tarjota jokaiselle nuorelle opiskelupaikka peruskoulun jälkeen. Eli siis oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle. Hallitus on ollut kädetön, kun on sahannut oksaa, jolla istuu koulutuksesta leikatessaan.

Ali Jahangiri avautuu Nordean rasismikohussa: ”Vastaavanlaisia kokemuksia myös itselläni – vaihdoinkin pankkia”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Yle Puhe -kanavalle radio-ohjelmaa tekevän Yagmur Özberkanin kohtelu Nordean asuntolainaneuvottelussa nostatti eilen kohun. Iltalehti kertoi, että Özberkan oli varannut perjantaina poikaystävänsä kanssa ajan Nordean konttoriin asuntolainaneuvottelua varten.

”Naistyöntekijä kutsui meidät sisään. Hän ei kätellyt, esitellyt itseään eikä ottanut katsekontaktia vaan sanoi, että tulkaa perässä huoneeseen. Se oli vähän hassua.

”Hänen ensimmäinen kysymyksensä meille oli, että kuinka kauan olette asuneet Suomessa.”

”Totesin hänelle, että miten se tähän liittyy? Sitten sanoin, että tarpeeksi kauan, 25 vuotta. Tarkoituksenani oli jatkaa lausetta ja sanoa, että uskon meidän täyttävän varmasti kriteerit.”

Özberkan ei IL:n mukaan ehtinyt saada lausettaan loppuun, kun pankkivirkailija avautui.

”Hän tokaisi, että takaisin kotimaahan sitten, ja naurahti.”

Nordea pahoitteli myöhemmin työntekijänsä käytöstä.

Koomikko Ali Jahangiri kertoo hänkin Twitterissä kokemuksistaan Nordean kanssa asioimisesta.

”Vastaavanlaisia kokemuksia Nordean kanssa myös itselläni. Rahaliikenteen jäädyttämistä ”vedoten nimeen ja synnyinpaikkaan”. Vaihdoinkin pankkia lopulta. Jos Yagmur Özberkan haluat, voin vinkata suomen parhaimman pankin parhaimman pankkiirin :)”

Jahangirin mukaan sama ihminen pyysi toistuvasti samaa selvitystä toimistani.

”Tätä jatkui pari vuotta. Uudessa pankissa ei vastaavanlaista ongelmaa.”

Jahangirin mukaan tapahtuneista on jo monta vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Äiti oli maan povessa” – lapsiasiavaltuutettu kertoo käsittämättömästä tilanteesta: Vanhus kuoli lokakuussa, kaupunki laskutti kotihoidosta tammikuulle

Kuva: Thinkstock

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila osallistuu keskusteluun vanhusten kotihoidosta. Espoon kaupungin vanhusten kotihoidossa esiintyvät vakavat ongelmat ovat nousseet julkisuuteen viime viikkoina. Helsingin Sanomien uutisen mukaan vanhuksen epäillään kuolleen Espoon kotihoidossa sattuneen laiminlyönnin vuoksi keväällä 2017.

Kurttila kertoo Facebook-sivuillaan saaneensa itsekin yhteydenoton vanhusten asioista.

”Kaupunki oli laskuttanut vanhuksen kotihoidosta tammikuulle, kun vanhus kuoli lokakuussa. Omaisille oli kova paikka. Yritettiin todistella, että hoitamassa oli käyty, vaikka äiti oli jo maan povessa.”

Kurttila on sydämistynyt tilanteesta.

”Ei näin. Retuperällä. Sekä moraali että toiminta. Häpeä. Suomi tarvitsee ikäpolitiikkaa – lapsi- ja vanhusväestön eli elämän alku- ja loppuvaiheen asioissa yhtymäkohtia.”

SDP:n kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen otti aiemmin tänään kantaa vanhusten tilanteeseen.

– Eri puolilta Suomea on jo pidemmän aikaa kuulunut samanlaisia hätähuutoja sekä omaisilta että ammattilaisilta. Henkilöstön vähäisyyden ja liian suuren työmäärän vuoksi ei inhimillistä eikä kuntouttavaa hoitoa voida toteuttaa.

Äänestysvilkkaus on noussut jo 21,6 prosenttiin, ja näissä vaalipiireissä on ollut vilkkainta

Kuva: Lehtikuva

Viikonlopun ennakkoäänestys on sujunut hiukan hitaammin kuin arkipäivinä viime viikolla. Tänään äänensä on käynyt antamassa yli 142 000 ihmistä.

Äänestysvilkkaus on nyt noussut jo 21,6 prosenttiin. Tahti on kuitenkin ollut vilkkaampi kuin viime presidentinvaaleissa, sillä silloin lauantain ennakkoäänestyspäivän jälkeen oltiin 18 prosentissa.

Kaikkiaan presidentinvaaleissa on oikeusministeriön tulospalvelun mukaan annettu yli 915 000 ääntä. Naiset ovat olleet miehiä ahkerampia äänestämään, sillä naisäänestäjiä on kertynyt yli 515 000, miehiä hiukan yli 400 000.

Satakunnan ja Lapin vaalipiireissä on äänestetty ahkerimmin. Satakunnassa äänioikeutetuista 27,2 prosenttia on käynyt uurnilla, Lapissa osuus on 26,7 prosenttia.

Kotimaan ennakkoäänestyksen viimeinen päivä on tiistaina, ja presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 28. tammikuuta.

Keskustelua aiheesta

Sopu syntyi mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan – Minna Helle paljasti asian Twitterissä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan löytyi lauantaina sopu. Asiasta kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelijan edellisenä yönä jättämän sovintoesityksen, joten maanantaista alkaen uhanneet työnseisaukset peruuntuivat. Samalla poistui myös Teollisuusliiton alalle asettama ylityökielto.

Valtakunnansovittelijan mukaan saavutettu palkkaratkaisu vastaa tasoltaan tähän mennessä syntyneiden liittokierroksen työehtosopimusten mukaista linjaa.

Sopimuksen palkkaratkaisut neuvotellaan paikallisesti sekä tänä että ensi vuonna. Sovintoehdotuksen mukainen työehtosopimus on voimassa marraskuun 2019 loppuun saakka.

Keskustelua aiheesta

Näin Juha Sipilä hehkuttaa murska-arvostelun saanutta ”aktiivimallia” – väläyttää ”unelmaduuniin vievän polun aukeamista”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hehkuttaa työllisyysastetta, joka on nyt 70,4 %:ia.

”Näin hyvä marraskuinen lukema on nähty viimeksi vuonna 1990. Mutta se on selvää, että tähänkään ei voida tyytyä. Hallituksen 72 prosenttiakin on vain välitavoite matkalla kohti pohjoismaisia työllisyyslukemia, joihin myös Suomen on päästävä.”

Sipilä sanoi tänään Viitasaarella, että hallitus jatkaa Suomen uudistamisen ja kehittämisen tiellä koko kautensa loppuun.

”Kintaat eivät saa pudota, vaan talous ja työllisyys on saatava kestävälle pohjalle ja julkinen talous tasapainoon.”

Pääministeri sanoo, että valtion velkaantuminenkin on taittunut.

”Velaksi eläminen loppuu näillä näkymin viimeistään vuonna 2021.”

Sipilän mukaan Suomi on silti myös toisenlaisten haasteiden edessä.

”Työpaikkoja on auki enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen. Myös vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä on kasvanut. Joillekin aloille on erittäin vaikea saada avoimia tehtäviä täytettyä. Tähän on nyt suunnattu erityistoimia.”

Sipilä korostaa yrittäjyyttä.

”Vaikka suuremmatkin yritykset parantavat juoksuaan, työllistyminen on jo pitkään ollut pienten ja keskisuurien yritysten varassa. Hallitus on päättänyt pidentää koeaikaa, takaisinottovelvoitetta lyhennetty ja määräaikaisuus tehty helpommaksi sopia, jotta kynnys palkata uusi työntekijä yritykseen olisi entistä matalampi.”

Pääministeri otti Viitasaarella kantaa myös suurta polemiikkia synnyttäneeseen työttömien ns. aktiivimalliin. Hän sanoo, että mallilla kannustetaan etsimään edes lyhytaikaista työtä.

”Vähimmäisvaatimus on tehdä yhteensä kahdeksantoista tuntia työtä kolmen kuukauden jaksossa. Se tarkoittaa noin kolmen tunnin työrupeamaa joka toinen viikko. Työtä voivat tarjota sekä kotitaloudet, kolmannen sektorin yhteisöt, kunnat että yritykset.”

Sipilä kannustaa yrittäjiä tarttumaan tilaisuuteen.

”Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista.”