Politiikka

”Ei voi erotella enää, mikä on sisä- tai ulkopolitiikkaa” – Haatainen korosti MTV:llä presidentin arvojohtajuutta

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on huomannut, että herääminen varsinaiseen vaalivaiheeseen on vain lyhentynyt.

– Joulun jälkeen ihmiset ovat aktivoituneet. Rauhankahviloihin on jonotettu ja heitä kiinnostavat asiat, joista puhun, hän totesi MTV:n vaalitentissä.

Haatainen ei lähtenyt avaamaan sitä, millainen tulos tyydyttää. Haatainen uskoi kuitenkin, että presidentinvaalissa käydään toinen kierros.

– Vaalipäivä ratkaisee. Kansa puhuu 28. päivä, hän painotti.

Haataisen ulko- ja turvallisuuspoliittista kokemusta on kyseenalaistettu koko presidenttiehdokkuuden ajan. Perusteluna on ollut muun muassa se, ettei hän ole istunut ulkoasiain- eikä puolustusvaliokunnissa. Haatainen ei MTV:n tentissä hätkähtänyt, kun asia otettiin taas kerran esille.

– Ei voi enää erotella, mikä on sisä- tai ulkopolitiikkaa, kun maailma on yksi suuri kylä.

Hän korosti presidentin roolia arvojohtajana.

– On tärkeää tietää johtajia valittaessa, millaisella arvopohjalla hän toimii. Pitää keskittyä siihen, että kriisejä ja sotia ei synny.

Haluan puhua laajennetusta turvallisuudesta, syistä, jotka johtavat kriiseihin ja sotiin.

Haatainen on vaatinut Suomelta aktiivisuutta kansainvälisillä areenoilla, myöskin EU-politiikassa. Hän kritisoi MTV:n tentissä sitä, että hallitus ei ole tuonut keskeisiä EU:ta koskevia asioita eduskuntaan.

– Esimerkiksi puolustusyhteistyö EU:ssa tuotiin eduskuntaan vasta, kun linjaukset oli jo tehty. Siitä tuli pääministerin ilmoitus ja kansanedustajat saivat parin minuutin puheenvuorot, mitä EU:ssa pitäisi tehdä. Oli aika vaatimaton keskustelu.

Hän korosti presidentin roolia arvojohtajana siinäkin, että kansan pysyy mukana, kuinka EU:ta kehitetään.

– Nyt mennään veran alla, kun hallitus päättää omissa kabineteissaan ja ihmiset ihmettelevät – eikä ihme, Haatainen huomautti.

Tuula Haatainen on liputtanut feminististä ulkopolitiikkaa, joka vahvistaa tasa-arvoa ja yhteiskuntien vakautta.

– Haluan puhua laajennetusta turvallisuudesta, syistä, jotka johtavat kriiseihin ja sotiin. Eriarvoistuminen aiheuttaa kriisejä ja synnyttää ääriliikkeitä, hän muistutti.

Silti on paljon tehtäviä, joissa naisilla voisi olla laajempi rooli.

MTV:n tentissä hän perusteli sitä, miksei feministisen ulkopolitiikan kannattajana kuitenkaan ulottaisi yleistä asevelvollisuutta naisiin.

– Naisilla on oma roolinsa maanpuolustuksessa, mutta en näe, että asevelvollisuuteen tarvitsee mennä. Yleistä tiedontasoa voisi nostaa.

Hänen mielestään naisilla on osaamista, jota voisi vahvistaa ja hyödyntää, kun tämän päivän kriisit liittyvät esimerkiksi hybridiuhkiin.

– Mutta pitää käyttää arkijärkeä. Muutkaan ehdokkaat eivät ole olleet tätä (asevelvollisuutta) liputtamassa. Silti on paljon tehtäviä, joissa naisilla voisi olla laajempi rooli.

Haatainen on kantanut huolta eriarvoistumisen syvenemisestä – erityisesti nuoret miehet uhkaavat jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, kun he kokevat, etteivät tule kuulluiksi.

– Tämän äärelle pitää pysähtyä ja tehdä kaikkensa. Parhaita tapoja tarjota nuorille uskoa tulevaisuuteen olisi tarjota jokaiselle nuorelle opiskelupaikka peruskoulun jälkeen. Eli siis oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle. Hallitus on ollut kädetön, kun on sahannut oksaa, jolla istuu koulutuksesta leikatessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat