Politiikka

”Ei voi kuin pöyristyen ihmetellä” – Tehyn uusi johto kummeksuu Meri-Lapin päättäjien kiirettä

lehtikuva / panu pohjola
Kuvassa Länsi-Pohjan keskussairaalan aula ja neuvonta Kemissä.
lehtikuva / panu pohjola
Kuvassa Länsi-Pohjan keskussairaalan aula ja neuvonta Kemissä.
lehtikuva / panu pohjola
Kuvassa Länsi-Pohjan keskussairaalan aula ja neuvonta Kemissä.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn juuri valittu puheenjohtajakolmikko ei ymmärrä kiirettä, jolla Meri-Lapin kunnat päättivät ulkoistaa terveyspalvelunsa.

Sairaanhoitopiirin kunnat ovat tekemässä terveysyhtiö Mehiläisen kanssa 15 vuoden mittaista sopimusta, johon kuuluisi kokonainen keskussairaala, Länsi-Pohjan sairaala.

– Eihän tätä voi kuin pöyristyen ihmetellä. Miten kuntapäättäjät voivat solmia 15 vuoden sopimuksen yksityisen toimijan kanssa, kun kaikki on epäselvää? Kun lainsäädäntöä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ei edes ole, Tehyn tuore puheenjohtajisto, puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, 1. varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax ja 2. varapuheenjohtaja Pipsa Allén, kuvailee tuntojaan.

Rytkönen muistuttaa, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) väläytteli viime viikolla ennen kuntien ratkaisua, että tällainen ulkoistus horjuttaisi synnytystoimintaa. Saarikko heitti täkynä tuolloin Lapin Kansassa, että Länsi-Pohjan sairaala saisi jatkaa synnytystoimintaa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun sen nykyinen poikkeuslupa umpeutuu ensi vuoden lopussa.

Tämä olisi kuitenkin Saarikon mukaan edellyttänyt, että sairaalan toiminta säilyisi täysin julkisella pohjalla.

– Tuntuu hämmentävältä, että ministeriä ei ole kuunneltu. Synnytystoiminta on sairaalan sydän, joka ylläpitää kaikkea päivystystä. Jos se lähtee, korttitalo alkaa kaatua, Rytkönen, kätilö koulutukseltaan, varoittaa.

Samaa jumppaa yritetään eri puolilla.

Tehyn puheenjohtajisto muistuttaa, että juuri erikoissairaanhoito on ollut toimivin osa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kaikki kolme ovat omien kunnanvaltuustojensa jäseniä, Rytkönen (sd.) Porvoossa, Brax (kesk.) Alavieskassa ja Allén (kok.) Raisiossa.

Saarikko rauhoitteli eilen, ettei usko Meri-Lapin kaltaisten jättiulkoistusten leviävän vielä laajalle. Hänen mukaansa ”kauaskantoiset päättäjät eivät tämänkaltaisiin ratkaisuihin varmaan eri puolilla tule lähtemään”.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen huomauttaa, että hänen kotikaupungissaan yritettiin ulkoistaa terveyspalveluita. Hanke saatiin pysäytetyksi kaupunginhallituksessa.

– Toistaiseksi muualla päättäjät ovat saaneet laajat ulkoistukset torpatuiksi, mutta samaa jumppaa yritetään eri puolilla, Rytkönen varoittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat