Uutiset

”Eikö hallitus ole perehtynyt omaan esitykseensä?” – Uudenmaan Demarinaiset: Alkoholiuudistus väärillä raiteilla

Foto: Johan Kvarnström
Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson.
Foto: Johan Kvarnström
Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson.
Foto: Johan Kvarnström
Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson.

Uudenmaan Demarinaiset tyrmää hallituksen aikeet tuoda nykyistä vahvempia ja myös tislaamalla tehdyt alkoholijuomat, eli niin sanotut limuviinat kauppoihin ja kioskeihin. Lakiesityksen perusteluista ilmenee, että toivottuja elinkeinovaikutuksia enemmän alkoholiuudistus tulee vaikuttamaan kielteisesti kansanterveyteen ja lisäämään hyvinvointieroja.

– Lasten ja perheiden kokemat haitat tulevat lisääntymään, ja sen myötä lastensuojelutoimien tarve ja kustannukset kasvavat. Jo nyt noin 100 000 lasta elää perheessä, jossa alkoholinkäyttö aiheuttaa lapsille haittoja. Onko lasten pahoinvoinnin lisääminen hallituksen agendalla vai eikö hallitus ole perehtynyt omaan esitykseensä, järjestön puheenjohtaja Anette Karlsson kysyy.

Alkoholin aiheuttamien haittojen kokonaismäärä kasvoi kokonaiskulutuksen lisääntyessä vuoteen 2008 saakka. Tämän jälkeen tehtiin viisi alkoholiveron korotusta. Lisäksi alkoholimainontaa rajoitettiin. Tehdyn alkoholipolitiikan myötä kulutus sekä haitat vähentyivät.

Jos uudistuksen päätavoite olisi vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja, tulisi hallituksen rajoittaa saatavuutta ja mainontaa sekä hyödyntää verotuksellisia keinoja, Uudenmaan Demarinaiset katsovat.

– Alkoholipoliittisia päätöksiä tehdessä olisi hyvä pitää mielessä se, että lasten ja nuorten alkoholinkäyttö on kääntynyt laskuun ja ylipäätänsä alkoholin kulutus on Suomessa vähentynyt. Tästä kehityssuunnasta tulisi pitää kiinni, varapuheenjohtaja Tarja Eklund painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat