Politiikka

Eikö kannattaisi jo ottaa opiksi Ruotsin kokemuksista? – Tehy varoittaa kalliista ”sote-koelaboratoriosta”

lehtikuva / vilja vehkaoja
lehtikuva / vilja vehkaoja
lehtikuva / vilja vehkaoja

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo vaatii maan hallituksen keskittyvän sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen. Uudistuksella kun pyritään kaventamaan ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantamaan palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitsemään kustannuksia.

– Koko uudistukseen lähdettiin muun muassa siksi, että perusterveydenhuollossa on ongelmia. Ihmiset eivät pääse hoitoon, mikä kuormittaa väärällä tavalla erikoissairaanhoitoa, Vesivalo muistuttaa.

Uudistukseen on sittemmin tullut mukaan uusia elementtejä kuten valinnanvapaus ja yhtiöittäminen. Vesivalo huomauttaa, että niiden tarkkaa sisältöä ja vaikutuksia ei vielä tiedetä.

– Sote-uudistuksesta ei saa tulla kallis ja sirpaloitunut koelaboratorio, joka pahimmillaan ei lainkaan edistä alkuperäisiä tavoitteita.

Tehyn puheenjohtaja asettaisi valinnanvapaudelle tiukat reunaehdot.

– Valinnanvapaus ei saa lisätä kustannuksia eikä väestön terveydellisiä ja sosioekonomisia eroja.

Terveyspalveluiden tuottajien voitot valuvat veroparatiiseihin.

Vesivalo ottaisi oppia Ruotsista, jossa kokemukset valinnanvapaudesta ovat kovin ristiriitaisia. Väestö, joka tarvitsisi eniten palveluja, käyttääkin niitä suhteessa vähiten. Tällöin resurssit eivät kohdennu oikein eivätkä terveyserot kavennu.

Valinnanvapaus myös toteutuu parhaiten esimerkiksi suur-Tukholman alueella. Harvaan asutuille seuduille on Vesivalon mukaan vaikea saada palveluntuottajia, koska ei ole riittävästi väkeä eikä synny toimivia markkinoita.

Ruotsissa keskustellaan myös paljon sote-yritysten voitoista.

– Ruotsissa kansalaiset arvostavat valinnanvapautta korkealle, mutta toisaalta ruotsalaiset kritisoivat laajasti sitä, että terveyspalveluiden tuottajien voitot valuvat veroparatiiseihin.

Suomessakin on tullut julkisuuteen tietoja Mehiläisen johtajien huomattavia osakeomistuksia Luxemburgissa.

– Meilläkin voi olla odotettavissa vastaavia ongelmia, jotka liittyvät veronkiertoon ja veroparatiiseihin, Vesivalo arvioi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat