Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi” – asiantuntijalta rajua kritiikkiä järjestön tiedottamiselle

Elinkeinoelämän keskusliitto sijaitsee Eteläranta 10:ssä Helsingissä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jonka mukan vuonna 2014 tehty yhteisöveron kevennys on osoittautunut hyvin onnistuneeksi toimeksi Suomen taloudelle.

EK kertoi selvittäneensä Patentti- ja rekisterihallituksen aineistosta sitä, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet – Suomeen vai Suomesta pois.

Ennen vuotta 2014 yritysten sulautumisia tapahtui karkeasti yhtä paljon molempiin suuntiin. Verokannan laskun jälkeen tapahtui EK:n mukaan käänne: valtaosa sulautumisista on tapahtunut Suomeen päin eli ulkomainen yhtiö sulautetaan juridisesti suomalaiseen.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér tarttui eilisessä blogikirjoituksessaan EK:n viestintään ja selvitykseen.

– Kiinnostukseni heräsi, sillä toistaiseksi ei ole esitetty mitään tutkimusnäyttöä siitä, että yhteisöveroalennus olisi tuonut Suomeen veroeuroja yritysjärjestelyjen seurauksena. Sen sijaan EK on kunnostautunut yhteisöveronalennusten ykköslobbarina, Finér kirjoitti.

Hänen mukaansa EK:n selvitys paljastui “kahdeksi powerpoint-diaksi”. Finér yritti saada EK:lta turhaan tutkimuksen taustamateriaalit käsiinsä. Lopulta hän tilasi ne itse Patentti- ja rekisterihallitukselta. Johtopäätös oli karu:

– Yhdessäkään aineistossa olevassa tapauksessa Suomen yhteisöveroalennuksella ei näytä olleen mitään tekemistä fuusion kanssa, Finér summasi.

Lue tästä Finérin eilinen kirjoitus kokonaan.

EK:n selitykset eivät vakuuttaneet.

Asia ei jäänyt tähän. Seuraavaksi reagoi EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila omalla blogikirjoituksellaan.

Urrilan mukaan EK kertoi Patentti- ja rekisterihallituksen tietokantaan perustuen, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet: onko ulkomainen yhtiö sulautunut suomalaiseen vai päinvastoin. Ennen vuotta 2014 näitä sulautumisia oli karkeasti yhtä paljon kumpaankin suuntaan, kun taas vuoden 2014 jälkeen ylivoimainen enemmistö niistä on ollut Suomeen päin.

– Näistä sulautumisluvuista ei tietenkään voi suoraan sanoa, mikä näiden järjestelyjen merkitys yhteisöveron tuotolle on ollut – eikä EK koskaan ole sellaista väittänytkään, Urrila kirjoitti.

Lauri Finér palasi Urrilan väitteisiin tänään uudella blogikirjoituksella. Finér katsoo Urrilan, vaikka tämä toisin väittää, itse osoittavan kirjoituksellaan EK:n tiedotteen pötypuheeksi.

– EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi. Sen sijaan se myöntää nyt, ettei yhteisöveronalennus rahoita itseään tai lisää verotuloja. Tämä on uutinen, Finér summaa.

“Kivoilla mielikuvilla myy paremmin”.

EK:n tiedottaminen on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee sitä.

– Tietoon perustuva informaatio ja päätöksenteko ei ole kaikkien mielestä tärkeää tai tarpeellista, koska kivoilla mielikuvilla myy paremmin, Paatero päivittää.

Asiasta keskustelevat Twitterissä myös EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen ja SAK:n vanhempainvapaalla oleva pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

– Kasvattanut verotuloja tarkoittaa tässä uudistuksen dynaamisia vaikutuksia, ei menetetty sitä mikä staattisesti laskien olisi menetetty. Ei väitetä 100 % rahoitusta. Ei kannattaisi tahallaan ymmärtää väärin, Pasanen selvittää.

– Onko sinulle Ilkka ollut tämä meidän näkemys jotenkin epäselvä, kun pitää näin kovasti jankata? Uskon, että olet kyllä meidän talon kannan tiennyt, hän jatkaa.

– Minusta näyttää siltä että systemaattisesti pyritte luomaan mielikuvaa, että yhteisöverotuottojen kasvu on syy-yhteydessä verokannan alennukseen ja yhteisöveroale rahoitti itsensä. Jos/kun tämä ei ole tarkoitus, niin kannattaa ehkä olla varovaisempi jottei synny vääriäkäsityksiä? Kaukoranta kuittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE