Politiikka

”EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi” – asiantuntijalta rajua kritiikkiä järjestön tiedottamiselle

Kari Hulkko
Elinkeinoelämän keskusliitto sijaitsee Eteläranta 10:ssä Helsingissä.
Kari Hulkko
Elinkeinoelämän keskusliitto sijaitsee Eteläranta 10:ssä Helsingissä.
Kari Hulkko
Elinkeinoelämän keskusliitto sijaitsee Eteläranta 10:ssä Helsingissä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jonka mukan vuonna 2014 tehty yhteisöveron kevennys on osoittautunut hyvin onnistuneeksi toimeksi Suomen taloudelle.

EK kertoi selvittäneensä Patentti- ja rekisterihallituksen aineistosta sitä, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet – Suomeen vai Suomesta pois.

Ennen vuotta 2014 yritysten sulautumisia tapahtui karkeasti yhtä paljon molempiin suuntiin. Verokannan laskun jälkeen tapahtui EK:n mukaan käänne: valtaosa sulautumisista on tapahtunut Suomeen päin eli ulkomainen yhtiö sulautetaan juridisesti suomalaiseen.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér tarttui eilisessä blogikirjoituksessaan EK:n viestintään ja selvitykseen.

– Kiinnostukseni heräsi, sillä toistaiseksi ei ole esitetty mitään tutkimusnäyttöä siitä, että yhteisöveroalennus olisi tuonut Suomeen veroeuroja yritysjärjestelyjen seurauksena. Sen sijaan EK on kunnostautunut yhteisöveronalennusten ykköslobbarina, Finér kirjoitti.

Hänen mukaansa EK:n selvitys paljastui ”kahdeksi powerpoint-diaksi”. Finér yritti saada EK:lta turhaan tutkimuksen taustamateriaalit käsiinsä. Lopulta hän tilasi ne itse Patentti- ja rekisterihallitukselta. Johtopäätös oli karu:

– Yhdessäkään aineistossa olevassa tapauksessa Suomen yhteisöveroalennuksella ei näytä olleen mitään tekemistä fuusion kanssa, Finér summasi.

Lue tästä Finérin eilinen kirjoitus kokonaan.

EK:n selitykset eivät vakuuttaneet.

Asia ei jäänyt tähän. Seuraavaksi reagoi EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila omalla blogikirjoituksellaan.

Urrilan mukaan EK kertoi Patentti- ja rekisterihallituksen tietokantaan perustuen, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet: onko ulkomainen yhtiö sulautunut suomalaiseen vai päinvastoin. Ennen vuotta 2014 näitä sulautumisia oli karkeasti yhtä paljon kumpaankin suuntaan, kun taas vuoden 2014 jälkeen ylivoimainen enemmistö niistä on ollut Suomeen päin.

– Näistä sulautumisluvuista ei tietenkään voi suoraan sanoa, mikä näiden järjestelyjen merkitys yhteisöveron tuotolle on ollut – eikä EK koskaan ole sellaista väittänytkään, Urrila kirjoitti.

Lauri Finér palasi Urrilan väitteisiin tänään uudella blogikirjoituksella. Finér katsoo Urrilan, vaikka tämä toisin väittää, itse osoittavan kirjoituksellaan EK:n tiedotteen pötypuheeksi.

– EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi. Sen sijaan se myöntää nyt, ettei yhteisöveronalennus rahoita itseään tai lisää verotuloja. Tämä on uutinen, Finér summaa.

”Kivoilla mielikuvilla myy paremmin”.

EK:n tiedottaminen on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee sitä.

– Tietoon perustuva informaatio ja päätöksenteko ei ole kaikkien mielestä tärkeää tai tarpeellista, koska kivoilla mielikuvilla myy paremmin, Paatero päivittää.

Asiasta keskustelevat Twitterissä myös EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen ja SAK:n vanhempainvapaalla oleva pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

– Kasvattanut verotuloja tarkoittaa tässä uudistuksen dynaamisia vaikutuksia, ei menetetty sitä mikä staattisesti laskien olisi menetetty. Ei väitetä 100 % rahoitusta. Ei kannattaisi tahallaan ymmärtää väärin, Pasanen selvittää.

– Onko sinulle Ilkka ollut tämä meidän näkemys jotenkin epäselvä, kun pitää näin kovasti jankata? Uskon, että olet kyllä meidän talon kannan tiennyt, hän jatkaa.

– Minusta näyttää siltä että systemaattisesti pyritte luomaan mielikuvaa, että yhteisöverotuottojen kasvu on syy-yhteydessä verokannan alennukseen ja yhteisöveroale rahoitti itsensä. Jos/kun tämä ei ole tarkoitus, niin kannattaa ehkä olla varovaisempi jottei synny vääriäkäsityksiä? Kaukoranta kuittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat