Turva – Hymy

”EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi” – asiantuntijalta rajua kritiikkiä järjestön tiedottamiselle

Kuva: Kari Hulkko
Elinkeinoelämän keskusliitto sijaitsee Eteläranta 10:ssä Helsingissä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jonka mukan vuonna 2014 tehty yhteisöveron kevennys on osoittautunut hyvin onnistuneeksi toimeksi Suomen taloudelle.

EK kertoi selvittäneensä Patentti- ja rekisterihallituksen aineistosta sitä, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet – Suomeen vai Suomesta pois.

Ennen vuotta 2014 yritysten sulautumisia tapahtui karkeasti yhtä paljon molempiin suuntiin. Verokannan laskun jälkeen tapahtui EK:n mukaan käänne: valtaosa sulautumisista on tapahtunut Suomeen päin eli ulkomainen yhtiö sulautetaan juridisesti suomalaiseen.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér tarttui eilisessä blogikirjoituksessaan EK:n viestintään ja selvitykseen.

– Kiinnostukseni heräsi, sillä toistaiseksi ei ole esitetty mitään tutkimusnäyttöä siitä, että yhteisöveroalennus olisi tuonut Suomeen veroeuroja yritysjärjestelyjen seurauksena. Sen sijaan EK on kunnostautunut yhteisöveronalennusten ykköslobbarina, Finér kirjoitti.

Hänen mukaansa EK:n selvitys paljastui ”kahdeksi powerpoint-diaksi”. Finér yritti saada EK:lta turhaan tutkimuksen taustamateriaalit käsiinsä. Lopulta hän tilasi ne itse Patentti- ja rekisterihallitukselta. Johtopäätös oli karu:

– Yhdessäkään aineistossa olevassa tapauksessa Suomen yhteisöveroalennuksella ei näytä olleen mitään tekemistä fuusion kanssa, Finér summasi.

Lue tästä Finérin eilinen kirjoitus kokonaan.

EK:n selitykset eivät vakuuttaneet.

Asia ei jäänyt tähän. Seuraavaksi reagoi EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila omalla blogikirjoituksellaan.

Urrilan mukaan EK kertoi Patentti- ja rekisterihallituksen tietokantaan perustuen, mihin suuntaan rajat ylittävät yritysten sulautumiset ovat tapahtuneet: onko ulkomainen yhtiö sulautunut suomalaiseen vai päinvastoin. Ennen vuotta 2014 näitä sulautumisia oli karkeasti yhtä paljon kumpaankin suuntaan, kun taas vuoden 2014 jälkeen ylivoimainen enemmistö niistä on ollut Suomeen päin.

– Näistä sulautumisluvuista ei tietenkään voi suoraan sanoa, mikä näiden järjestelyjen merkitys yhteisöveron tuotolle on ollut – eikä EK koskaan ole sellaista väittänytkään, Urrila kirjoitti.

Lauri Finér palasi Urrilan väitteisiin tänään uudella blogikirjoituksella. Finér katsoo Urrilan, vaikka tämä toisin väittää, itse osoittavan kirjoituksellaan EK:n tiedotteen pötypuheeksi.

– EK ei halua myöntää, että sen selvitys oli susi. Sen sijaan se myöntää nyt, ettei yhteisöveronalennus rahoita itseään tai lisää verotuloja. Tämä on uutinen, Finér summaa.

”Kivoilla mielikuvilla myy paremmin”.

EK:n tiedottaminen on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee sitä.

– Tietoon perustuva informaatio ja päätöksenteko ei ole kaikkien mielestä tärkeää tai tarpeellista, koska kivoilla mielikuvilla myy paremmin, Paatero päivittää.

Asiasta keskustelevat Twitterissä myös EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen ja SAK:n vanhempainvapaalla oleva pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

– Kasvattanut verotuloja tarkoittaa tässä uudistuksen dynaamisia vaikutuksia, ei menetetty sitä mikä staattisesti laskien olisi menetetty. Ei väitetä 100 % rahoitusta. Ei kannattaisi tahallaan ymmärtää väärin, Pasanen selvittää.

– Onko sinulle Ilkka ollut tämä meidän näkemys jotenkin epäselvä, kun pitää näin kovasti jankata? Uskon, että olet kyllä meidän talon kannan tiennyt, hän jatkaa.

– Minusta näyttää siltä että systemaattisesti pyritte luomaan mielikuvaa, että yhteisöverotuottojen kasvu on syy-yhteydessä verokannan alennukseen ja yhteisöveroale rahoitti itsensä. Jos/kun tämä ei ole tarkoitus, niin kannattaa ehkä olla varovaisempi jottei synny vääriäkäsityksiä? Kaukoranta kuittaa.

Keskustelua aiheesta

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.