Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

EK laskee ihan eri luvut kuin hallitus – tästä on kyse

Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan hallituksen budjettiriihen työllisyyspäätökset ovat riittämättömiä. EK:n laskelmien mukaan hallituksen arviot lisätyöllisten määrästä ovat isosti ylimitoitettuja. EK puolestaan kiittää sähköveron laskemisesta EU-minimiin sekä liikenneinfran rahoituksen kasvua.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hallituksen mukaan budjettiriihen päätöksillä saavutetaan 31 000-36 000 lisätyöllistä. EK:n laskelmien mukaan hallituksen päätösten todellinen myönteinen työllisyysvaikutus on todennäköisesti vain noin 15 000-20 000 lisätyöllistä, joka koostuu erityisesti eläkeputken poistamisesta. Osa hallituksen ilmoittamista työllisyyspäätöksistä perustuu julkiseen rahoitukseen, joten sen vuoksi kaikille toimille ei voida laskea hallituksen esittämiä myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

”Menoja kasvattavat muun muassa panostukset julkisiin työvoimapalveluihin, oppivelvollisuusiän nosto ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Näiden kustannusten huomiointi tiputtaa ilmoitettua työllisyyslukua alaspäin, koska työllisyystavoite on mitoitettu siten, että uudet työlliset saadaan ilman valtion tukea”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pahoittelee tiedotteessa.

Järjestö sanoo, että todellisuudessa hallituksen tekemien päätösten jälkeen lisätyöllisten tarve on 30 000 sijaan
39 000, koska päätökset vähimmäispäivärahojen nostamisesta ja valmistelussa oleva perhevapaauudistus vaikuttavat työllisyyteen vähentävästi 9 000 työllisellä.

”Työllisyys ei näillä hallituksen keinoilla riittävästi nouse. Hallitus on pettämässä itseään ja ohjelmansa”, Häkämies sanoo.

EK:n mukaan työllisyystoimia arvioitaessa on huomioitava hallitusohjelman tavoite kohentaa julkista taloutta.

”Kannatamme esitystä eläkeputken poistamisesta ja olemme sitoutuneita etsimään ratkaisun sen toteuttamiseksi. Samalla on todettava, että linjaus paikallisen sopimisen edistämisestä ei tarjoa lisäeväitä ratkaisun saavuttamiseksi”, Häkämies sanoo.

”Hallitus päätti riihessään nostaa työllisyystavoitteen 80 000:een. Tavoitteen nostaminen on välttämätöntä, mutta edellyttää uskottavia ja teräviä työllisyyspäätöksiä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE