EK-legenda Laatunen antaa palaa IL-blogissa: ”Kokoomus nukkuu, kun sen pitäisi puolustaa Helsinkiä ja Helsingin yliopistoa”

Pekka Sipola
Kokoomuksen herättelylle löytyy Lasse Laatusen mukaan historiasta hyvät perusteet.
Pekka Sipola
Kokoomuksen herättelylle löytyy Lasse Laatusen mukaan historiasta hyvät perusteet.
Pekka Sipola
Kokoomuksen herättelylle löytyy Lasse Laatusen mukaan historiasta hyvät perusteet.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vaatii Helsingin yliopiston aseman turvaamista.

Kokeneen ja arvostetun työmarkkinavaikuttajan viestin pääkohde on sivistyspuolueena aiemmin profiloitunut Kansallinen Kokoomus, mutta myös keskusta saa osansa kritiikistä.

– Helsingin yliopisto oli vuonna 2015 kansainvälisessä Shanghain yliopistovertailussa sijalla 67. Hieno tulos. Muista suomalaisista yliopistoista mikään ei sijoittunut sadan parhaan joukkoon, Laatunen kirjoittaa blogissaan Iltalehdessä.

Laatunen toteaa Sipilän hallituksen leikkaavan rajusti yliopistojen valtionrahoitusta.

– Kepu rakentaa maakuntien Suomea ei vain sote- ja aluehallinnoissa, vaan myös yliopistorakenteessa.

– Helsingin yliopistoa, maailmalla ainoana noteerattua yliopistoamme kohdellaan kaltoin. Siihen kohdistetaan rajuimmat leikkaukset. Apteekkimaksun palautus lopetetaan. Lähes tuhat yliopistotyöntekijää saa lähteä kilometritehtaalle. Maakuntayliopistot porskuttelevat tyytyväisinä maakuntasarjassaan. Säästöt olisi voitu hakea järkevästi niitä yhdistelemällä, Laatunen katsoo.

– Ja mitä tekee vanha sivistyspuolue kokoomus? hän kysyy ja vastaa:

– Nukkuu, kun sen pitäisi puolustaa Helsinkiä ja Helsingin yliopistoa.

Kovia nimiä, suorastaan timantinkovia verrattuna Helsingin yliopiston rahoitusta nyt raunioittaviin poliitikkoihin.

Kokoomuksen herättelylle löytyy Laatusen mielestä historiasta hyvät perusteet. Hän muistuttaa, että Helsingin yliopiston kanslereina ja rehtorina on toiminut useampikin kokoomuksen puheenjohtaja.

– Aakkosjärjestyksessä Edwin Linkomies, E.N. Setälä, Hugo Suolahti ja Antti Tulenheimo, Laatunen luettelee.

– Kovia nimiä, suorastaan timantinkovia verrattuna Helsingin yliopiston rahoitusta nyt raunioittaviin poliitikkoihin. Säästöt ja leikkaukset ovat tässä ajassa tarpeen, mutta ei niiden näköalattomuuteen tai tietämättömyyteen tarvitse perustua.

Kokonaisuuden taju on Laatusen mukaan oltava leikkausten kohdistamisessakin.

Hän pitää myös aiheellisena huolta oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyyden säilymisestä Helsingin yliopistossa, koska ”Sipilän hallituksessa ei ole yhtään juristia ja oikeusministeriäkin vain puolikas”.

– Yliopistoa rehtorina johtaa maatalouspolitiikan professori, eikä yliopiston hallituksessakaan taida olla yhtään oikeustieteen professoria. Vaara virheisiin on ilmeinen, päättää Laatunen terävän IL-blogikirjoituksen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat