EK-legenda Laatunen antaa palaa IL-blogissa: ”Kokoomus nukkuu, kun sen pitäisi puolustaa Helsinkiä ja Helsingin yliopistoa”

Kuva: Pekka Sipola
Kokoomuksen herättelylle löytyy Lasse Laatusen mukaan historiasta hyvät perusteet.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vaatii Helsingin yliopiston aseman turvaamista.

Kokeneen ja arvostetun työmarkkinavaikuttajan viestin pääkohde on sivistyspuolueena aiemmin profiloitunut Kansallinen Kokoomus, mutta myös keskusta saa osansa kritiikistä.

– Helsingin yliopisto oli vuonna 2015 kansainvälisessä Shanghain yliopistovertailussa sijalla 67. Hieno tulos. Muista suomalaisista yliopistoista mikään ei sijoittunut sadan parhaan joukkoon, Laatunen kirjoittaa blogissaan Iltalehdessä.

Laatunen toteaa Sipilän hallituksen leikkaavan rajusti yliopistojen valtionrahoitusta.

– Kepu rakentaa maakuntien Suomea ei vain sote- ja aluehallinnoissa, vaan myös yliopistorakenteessa.

– Helsingin yliopistoa, maailmalla ainoana noteerattua yliopistoamme kohdellaan kaltoin. Siihen kohdistetaan rajuimmat leikkaukset. Apteekkimaksun palautus lopetetaan. Lähes tuhat yliopistotyöntekijää saa lähteä kilometritehtaalle. Maakuntayliopistot porskuttelevat tyytyväisinä maakuntasarjassaan. Säästöt olisi voitu hakea järkevästi niitä yhdistelemällä, Laatunen katsoo.

– Ja mitä tekee vanha sivistyspuolue kokoomus? hän kysyy ja vastaa:

– Nukkuu, kun sen pitäisi puolustaa Helsinkiä ja Helsingin yliopistoa.

Kovia nimiä, suorastaan timantinkovia verrattuna Helsingin yliopiston rahoitusta nyt raunioittaviin poliitikkoihin.

Kokoomuksen herättelylle löytyy Laatusen mielestä historiasta hyvät perusteet. Hän muistuttaa, että Helsingin yliopiston kanslereina ja rehtorina on toiminut useampikin kokoomuksen puheenjohtaja.

– Aakkosjärjestyksessä Edwin Linkomies, E.N. Setälä, Hugo Suolahti ja Antti Tulenheimo, Laatunen luettelee.

– Kovia nimiä, suorastaan timantinkovia verrattuna Helsingin yliopiston rahoitusta nyt raunioittaviin poliitikkoihin. Säästöt ja leikkaukset ovat tässä ajassa tarpeen, mutta ei niiden näköalattomuuteen tai tietämättömyyteen tarvitse perustua.

Kokonaisuuden taju on Laatusen mukaan oltava leikkausten kohdistamisessakin.

Hän pitää myös aiheellisena huolta oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyyden säilymisestä Helsingin yliopistossa, koska ”Sipilän hallituksessa ei ole yhtään juristia ja oikeusministeriäkin vain puolikas”.

– Yliopistoa rehtorina johtaa maatalouspolitiikan professori, eikä yliopiston hallituksessakaan taida olla yhtään oikeustieteen professoria. Vaara virheisiin on ilmeinen, päättää Laatunen terävän IL-blogikirjoituksen.

Ulkoasianvaliokunnan keskustalaisen edustajan kuppi nurin: ”Jos kriisi syttyisi, voisiko valtakunnan yhteen päämediaan luottaa vai olisivatko silloinkin isot otsikot tärkeämpiä?”

Kuva: Lehtikuva

Helsingin Sanomat julkaisi tänään laajan jutun, jossa se kertoo sotilasasiakirja-aineiston perusteella muun muassa Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Vuodosta syntyi heti kohu. Moni on kysynyt, miksi Helsingin Sanomat julkaiseen arkaluontoista ja salassa pidettävää materiaalia maanpuolustuksesta.

Presidentti Sauli Niinistö pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien salaisten asiakirjojen vuotoa vakavana. Niinistö sanoo omassa lausunnossaan, että asiaa koskeva rikostutkinta on käynnistetty. Niinistö huomauttaa, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenistä valiokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kyseli päivällä Twitterissä.

”Mistä lehti on saanut salaiset tiedusteluasiakirjat joita ei ole kerrottu edes eduskunnan ulkoasiasiainvaliokunnalle?”

Keskustalainen valiokunnan jäsen Mikko Savola oli vielä kovasanaisempi.

”Salaisen materiaalin vuotaminen lehdistölle on täysin edesvastuutonta ja rikollista. Epäisänmaallista on myös sen julkaiseminen. Jos kriisi syttyisi, voisiko valtakunnan yhteen päämediaan luottaa vai olisivatko silloinkin isot otsikot tärkeämpiä?”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan salaisten asiakirjojen vuotaminen on asia, jonka pitää rikostutkinnan lisäksi johtaa muutoksiin siinä, miten asiakirjat turvataan paremmin kybermaailmassa.

– Tämä noteerataan Richterin asteikolla vakavaksi asiaksi, Kanerva vakuuttaa STT:lle.

Kanervan mukaan eduskunnan puolustusvaliokunta on kyllä menossa Viestikoekeskuksen kotipaikalle Tikkakoskelle ja oli itse asiassa päättänyt asiasta jo ennen vuotoa.

– Valiokunta oli aikatauluunsa rakentanut vierailuvalmistelun Tikkakoskelle muutenkin, koska käymme siellä tutustumassa Ilmavoimiin. Vierailun on määrä tapahtua tulevan kevään aikana.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta