EKL korostaa vanhusten lähipalveluiden merkitystä – ”On oleellista tuntea paikallisesti ikääntyneen arkea”

Getty Images
Vanhuspalveluiden asema sote-uudistuksessa ja itsehallintoalueita luodessa on turvattava, linjaa EKL.
Getty Images
Vanhuspalveluiden asema sote-uudistuksessa ja itsehallintoalueita luodessa on turvattava, linjaa EKL.
Getty Images
Vanhuspalveluiden asema sote-uudistuksessa ja itsehallintoalueita luodessa on turvattava, linjaa EKL.

Eläkkeensaajien keskusliitto EKL on lausunut maan hallituksen linjauksista itsehallintojaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi. EK: haluaa, että erityisesti vanhuspalveluiden turvaamiseen ja asemaan kiinnitetään huomiota.

– Sote-uudistuksesta ja sen hallintorakenteista puhuttaessa on keskityttävä siihen, että ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalvelut ovat läheltä saavutettavia, määrältään riittäviä ja laadukkaita sekä kohtuullisen hintaisia. Asiakasmaksujen tulee olla kohtuullisia ja maksukattojen yhdistämisen mahdollisuuksiin tulee paneutua. Asiakasmaksut eivät saa enää nousta, toteaa EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen liiton tiedotteessa.

Peruspalveluiden yhdenvertainen saatavuus on EKL:n mukaan varmistettava sote-uudistuksessa. Erityisesti harvaan asutuissa kunnissa tulee liiton linjauksen mukaan täydentää tärkeitä lähipalveluja luomalla uusia tapoja järjestää palveluja.

Kun hallitusohjelma korostaa kotihoidon ensisijaisuutta ja samaan aikaan vanhusten laitoshoidon vähentämistä, on EKL:n mukaan erityinen tarve vanhuspalveluiden järjestämiselle mahdollisimman lähellä.

– On oleellista tuntea paikallisesti ikääntyneen arkea ja paikallisia oloja sekä yksilön toimintakyvyn ylläpitämisen ja kotona asumisen todellisen kehittämisen ja tukemisen mahdollisuuksia. Silloin voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi laitoshoidon tarpeeseen, Pajunen linjaa.

EKL viittaa peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) asettaman työryhmän ympärivuorokautista hoitoa koskevaan toteamukseen, jonka mukaan hoitoon pääsyn kriteerien tulee olla samat kaikille sosiaalisesta asemasta tai asuinpaikasta riippumatta ja vastuun tulee olla kunnalla. Työryhmä linjasi myös, että tutkimusten, geriatrisen kokonaisvaltaisen arvioinnin ja hoidon tulee toteutua ripeästi.

– Kuinka tämän toteutuminen varmistetaan suuren itsehallintoalueen kaukaisella ohjauksella ilman tietämystä paikallisesta tarpeesta tai tilanteesta, Pajunen kysyy.

EKL linjaa myös, että vanhusneuvostojen asema, tehtävät ja toimiedellytykset on turvattava myös sote-uudistuksen jälkeen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat