MENY
tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Ekologiska skuldens dag infaller allt tidigare

Kuva: Anna-Liisa Blomberg

I dag, den 2 augusti, överskrider jordens befolknings genomsnittliga ekologiska fotspår vad jordklotet förmår uthärda under ett år. Är cirkulär ekonomi en lösning?


Det är sex dagar tidigare än i fjol. En omställningsrörelse som vill förpassa dagen till historien konstaterar i ett pressmeddelande att den ekologiska skuldens dag för Finlands del inföll redan den 3 april; detta eftersom vi i Finland använder nästan fyra gånger mer naturresurser än vad som är hållbart.

Omställningsrörelsen hör till ett globalt så kallat omställningsnätverk, som i Finland samlat över 30 grupper och föreningar som utmanat finländarna att skrida till åtgärder för att skjuta fram dagen. Åtgärderna ska lösa problemen som härrör ur överkonsumtion av naturresurser och överbelastning av naturen.

Det handlar om en djupgående förändring av livsstilen och bindande begränsningar av konsumtionen. Det förutsätter bland annat en minskning av energiförbrukningen, inhemsk, decentraliserad och förnybar energiproduktion och en progressiv skatt på förbrukningen av naturresurser.

 

Behövs hållbar tillväxt

Omställningsrörelsen ifrågasätter den politiskt utbredda jakten på tillväxt som ett självändamål. Tillväxt behöver förstås inte bygga på ohållbar konsumtion. På måndagen skickade SDP:s riksdagsledamot Lauri Ihalainen ut ett pressmeddelande om hållbar tillväxt. Enligt Ihalainen finns det stor outnyttjad potential i delningsekonomi och återvinning.

Lauri Ihalainen.

– Ett resursklokt samhälle använder naturresurser sparsamt och ekonomisk tillväxt kan inte klämmas fram genom att slösa naturresurser. Behovet av råvaror kommer att växa i framtiden. Av konsumtionsprodukterna och deras material slängs största delen bort. I medeltal används material inom EU-handel endast en gång. Mellan 10 och 15 procent av byggnadsmaterial går till sopor. Bilarnas genomsnittliga användningsgrad är endast 8 procent och 31 procent av maten går till spillo. I Finland betyder det cirka 300 miljoner kilogram per år, säger Ihalainen.

Han slår fast att återvinnings- och delningsekonomi (cirkulär ekonomi) är en av de viktigaste källorna för hållbar tillväxt i framtiden.

– Den cirkulära ekonomins möjligheter fram till 2030 i Finland är två till tre miljarder euro.

Enligt Ihalainen kan cirkulär ekonomi fram till dess skapa över 70 000 nya arbetstillfällen.

Du kan läsa mer om cirkulär ekonomi här på Sitras hemsida.

 

Johan Kvarnström

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Förslag om tågkonkurrens får hård facklig kritik

– Det är som om Finnair borde låna sin fordonspark till ett utländskt flygbolag och sedan tävla mot det. De enda konkurrensfaktorerna som blir kvar är personalkostnader och skatteplanering, säger Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Som livet överraskat henne vill hon överraska i valet

Flickan som växte upp utan speciella framtidsutsikter är nu 49 år, meriterad riksdagsledamot och ödmjukt tacksam att få kandidera till Socialdemokraternas presidentvalskandidat.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Enig trio efterlyser ett aktivare presidentskap

Startskottet har gått för kandidatturnén med Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero. Den första debatten blev en avslappnad tillställning med innehållsrika kommentarer men i princip helt utan åsiktsskillnader.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Konsulttjänster äter även studerandes pengar – ”Dyra konsulttjänster hör inte hemma i Studentkåren”

Kuva: Lehtikuva

Socialdemokratiska studerande vid Åbo Akademi ifrågasätter studentkårens fullmäktigebeslut om att köpa konsulttjänster för 15 000 euro.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta