Opinion

Ekonom Thomas Piketty granskar koldioxidutsläppen i storverket Kapitalet och ideologin

De rika länderna måste stå för merparten av omställningskostnaden, skriver Robert Björkenwall med hänvisning till Pikettys bok.

Den lysande ekonomen Thomas Piketty visar i ”Kapitalet och Ideologin” att under perioden 2010 till 2018 svarade Nordamerika för 21 procent av världens koldioxidutsläpp, Europa stod för 17, Kina för 22 och Övriga världen för 40.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Räknat per capita var de nordamerikanska utsläppen nästan dubbelt så höga som de europeiska, som i sin tur var dubbelt så höga som de kinesiska som i sin tur var mer än dubbelt så höga som resten av världens.

 

Det handlar om livsstil. I USA körs det mycket mera bil beroende på bland annat mycket lägre bensinpris än i Europa. Det handlar också om köttätande och flygande.

 

Slutsatsen är att utan en utjämnande fördelningspolitik kan inte den gröna omställningen klaras”

 

Piketty vill ha högre skatter på koldioxid. Regeringen Macron i Frankrike drog tillbaka ett sådant förslag, intäkterna skulle användas till gröna investeringar, efter de gula västarnas protester. Piketty tycker att Macron skötte detta dåligt eftersom han samtidigt ville sänka inkomst- och förmögenhetsskatter för de mest välbeställda.

 

Slutsatsen är att utan en utjämnande fördelningspolitik kan inte den gröna omställningen klaras. Det gäller också globalt. De rika länderna måste stå för merparten av omställningskostnaden.

 

Piketty är också inne på tanken att tilldela varje individ ett koldioxidkort som berättigar till en årlig utsläppskvot på 5 eller tio ton koldioxidekvivalenter och sedan har var och en möjlighet att sälja eller köpa sina utsläppsrätter till respektive från andra.

 

I moderaternas budgetmotion föreslås sänkta bensinskatter i kombination med sänkta inkomstskatter för de välbeställda. Med en sådan politik blir klimatomställningen helt omöjlig. Finns det inga miljömedvetna moderater kvar längre i Ulf Kristerssons parti?

 

Värt att påminna om här: Utifrån ett svenskt perspektiv så är Sverige snubblande nära nollutsläpp redan idag. Över 80 av CO2 utsläppen t’as upp av skogen – och som har en tillväxt på 4 % per år. När SSAB övergår till vätgasreduktion så kommer vi att ha negativa utsläpp! Så viktigt att pressa också andra länders stålproduktion att minska sina utsläpp också med tanke på att SSABs stål kommer att bli 20-30 % dyrare…..

 

Intressant jämförelse också på Europaportalen mellan olika Europeiska länder när det gäller utvecklingen av statsskulden under ”coronavåren”…Sveriges ökar minst, som framgår av detta diagram .

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE