Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Eläkeasiantuntijan raju väite: ”Sipilän tv-puheessa miljardien virhe”

Lehtikuva
Eläkeasiantuntija Veikko Simpasen mukaan Sipilän puheet velkaantumisesta miljoonan tuntivauhtia ovat puppua. Simpanen ihmettelee myös miksi asia salataan.

– Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) TV-puheessa ja ministereiden tiedoissa on miljardien virhe.

Juhani Aro

Näin painavasti sanoo ex-eläkeasiantuntija, sosiaalineuvos Veikko Simpanen (sd.) Espoosta Demokraatille torstaina lähettämässään viestissä.

– Onko kysymys pääministeri Sipilän tietämättömyydestä vai harhauttiko hän tahallaan kansaa puhuessaan taas Suomen kovasta velkaantumisvauhdista? Samaa väärää tietoa toistavat muutkin ministerit, Simpanen kirjoittaa.

Hän toimi aikoinaan keskusjärjestö STTK:ssa sosiaalisihteerinä ja istui useammankin eläkeyhtiön hallituksissa ja asiantuntijana eri työryhmissä.

Simpasen mukaan kansainvälisissä eri maiden talousvertailussa katsotaan Suomen julkisen talouden varallisuudeksi myös Suomen lakisääteisten työeläkkeiden maksamiseksi rahastoidut varat.

Sipilän väite siitä, että Suomi velkaantuu joka tunti ei pidä paikkaansa, sillä Suomen valtion varallisuudeksi katsottavat lakisääteisten eläkerahastojen sijoitustuotot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin valtion velan oton kasvu.

– Lakisääteisten eläkkeiden eläkerahastojen varat olivat 182,9 miljardia euroa 30.6.2015. Lakisääteisten eläkerahastojen reaaliset sijoitustuotot vuoden 2015 kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana olivat 5,7 %. Samaa suuruusluokkaa ovat eläkerahastojen sijoitusten vuosituotot olleet keskimäärin koko tämän vuosikymmenen ajan, Simpanen muistuttaa.

– Sipilän väite siitä, että Suomi velkaantuu joka tunti ei pidä paikkaansa, sillä Suomen valtion varallisuudeksi katsottavat lakisääteisten eläkerahastojen sijoitustuotot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin valtion velanoton kasvu ja näin on ollut myös koko tämän vuosikymmenen kaikkina vuosina ja myös aiempina vuosina ja vuosikymmeninä, Simpanen sanoo.

Eläkerahastot ovat hänen mukaansa kasvaneet kasvaneet jatkuvasti. Olemme säästäneet tuleville sukupolville vuodesta 1962 lähtien jo yhteensä eläkerahastoihin noin 183 miljardia euroa ja säästämme koko ajan lisää. Tänäkin vuonna noin 10 miljardia euroa.

– Jätämme siis varallisuutta lapsillemme ja lapsenlapsillemme joka päivä kasvavan määrän emmekä suinkaan vähenevää määrää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE