Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Eläkeläinen on kuluerä – Barbaria-Suomelle lisämiinusta

Silmiini osui jokin aika sitten  Lancet-lehden juttu, jossa ihmeteltiin miten Espanjassa ikäihmiset voivat erittäin hyvin ja pysyvät terveenä yli 70-vuotiaaksi.  Syyksi arveltiin muun muassa terveellistä ruokavaliota ja hyvää ilmastoa. Itse pidän vielä tärkeämpänä yleistä asennetta ikäihmisiin.

Olin taannoin kutsuttuna kuntamme eläkeläiskeskuksen kevätjuhlaan.   Tanssiryhmä esitti talven aikana oppimiaan vetäviä latinalaisrytmejä, lantiot keikkuivat ja tanssijat flirttailivat toisilleen minkä ehtivät.  Ryhmän kaikki jäsenet olivat yli 65-vuotiaita. – Olet tervetullut tänne sinäkin! Sanoi Maria Carmen, paikan johtaja.

Keskuksessa voi harrastaa myös muun muassa joogaa ja  jumppaa. Palvelut ovat ilmaisia käyttäjilleen.  Ravintolassa saa viiden-kuuden euron hinnalla kolmen ruokalajin lounaan viinilasillisen kera. Puhe sorisee ja nauru raikaa.

Espanjassa eläkkeet ovat  pieniä.  Lähinnä kansaneläkettä vastaavan eläkkeen suuruus on vajaa 400 euroa kuussa. Työeläke on keskimäärin  runsaat 900 euroa. Pienuutta kompensoivat eläkeläisille tarjottavat ilmaiset tai lähes ilmaiset palvelut.

Ihminen ei espanjalaisen käsityksen mukaan voi olla vanha.   Vaate on vanha, talo on vanha, ihminen ei. Hän on  persona mayor, helpoimmin kai käännettävissä ikäihmiseksi.  Asenne vanhempia ihmisiä kohtaan on kunnioittava, hyväksyvä ja jopa ihaileva.

– He ovat työnsä jo tehneet, minua valistetaan, heidän on aika nauttia elämästään.

– Kotimaassani asenne on toisenlainen, eläkeläinen on kuluerä, kerron.

– Miten se voi olla mahdollista?  Olemme senioreillemme velkaa elämämme! He ovat meidät synnyttäneet ja kasvattaneet! Barbaria-Suomi saa ystäviltäni jälleen yhden lisäpointin.

Turistisesongin ulkopuolella tarjotaan ikäihmisille  lomia kaikkialle Espanjaan vahvasti subventoituun hintaan. Välimeren rantapaikkoihin saapuu bussilasteittain senioreja maan pohjoisosista loka- maaliskuun välillä.  Viikon reissu Madridista meillepäin busseineen, hotelleineen ja puolihoitoineen saattaa kustantaa parisen sataa euroa henkeä kohden. Hotelleissa  ja kylpylöissä elämästä  sitten nautitaan ja iltaisin pannaan jalalla koreasti.

Tietyissä elintarvikeliikkeissä on yli 65-vuotiaille alennus peruselintarvikkeista – siis juureksista, vihanneksista, leivästä ja maitotuotteista.

Kulttuuria on  ikäihmisen helppo harrastaa. Useimpiin konsertteihin pääsee jos ei ilmaiseksi, niin  lähes ilmaiseksi. Kaikkiin valtion museoihin on eläkeläiskortilla vapaa pääsy.

Kunnalliset terveyspalvelut ovat senioreille maksuttomia. Myös sairaalatoimenpiteet ja leikkaukset. Ennaltaehkäisevästi  alueellamme tehdään paksunsuolensyöpäseulontaa ikäväestölle kahden vuoden välein. Kattavat veri- ja virtsakokeet tehdään  myös kahden vuoden välein.

Lääkkeistä eläkeläisen on pitänyt jonkin vuoden maksaa kymmenen prosentin omavastuun. Valencian aluepresidentti , Ximo Puig ( PSOE), ilmoitti kuitenkin että tämän vuoden alusta alkaen, huolimatta alueemme talouden tilanteesta, alle 18.000 euroa vuodessa ansaitsevien lääkkeet ovat jatkossa ilmaisia.

Espanja on vaikeassa talouskriisissä. Viime vuonna eläkeläisiä oli lähes 8,5 miljoonaa. Työssäkäyvien määrä oli samanaikaisesti vajaa 17 miljoonaa, siis kaksi työllistä yhtä eläkeläistä kohden. Koko ajan pyritään löytämään ratkaisuja tämän ontuvan yhtälön muuttamiseksi.  Aivan samat eliniän odotukset, eläkeiän nostamiset ja työntekemisen jatkuminen pidempään ovat tapetilla kuin koto-Suomessakin.

On kysymys valinnoista.

Maan nykyisen demokratian oikeistolaisin hallitus, pääministerinään Mariano Rajoy (PP), pyrki vähentämään eläkeläisten etuja. Hallitus halusi lopettaa mm.  ikäihmisten subventoidut lomat. Hanke tuotti ankaran vastustusaallon. Ei vähiten Sr. Rajoyn omilta kannattajilta; hotellinomistajilta ja matkanjärjestäjiltä. Sillä samalla kun eläkeläiset saavat positiivisia elämyksiä pilkkahintaan, myös turismi selviää yli talvikauden näiden lomien ansiosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE