Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Eläkeläiset ja pienituloiset maksavat yhä enemmän kaukolämmöstä

Johanna Autio

Rinteen/Marinin hallitusohjelmaan kirjattiin tavoite turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Tilanne on muuttunut nopeasti johtuen päästökaupasta ja hallituksen tekemistä veronkorotuksista.

Harry Wallin

Kunnallisneuvos, Seinäjoki

Tämän hetkinen tilanne energiayhtiöissä on todella vaikea. Esimerkiksi Seinäjoen Energia, jonka hallituksessa olen ollut pitkään, on joutunut tekemään nopeasti uusia investointipäätöksiä. Olemme tehneet Seinäjoen Energia Oy:n historian suurimman investointipäätöksen, rakennamme 50 megawatin biolämpölaitoksen. Tämä oli aivan välttämätöntä, sillä aikaisempi turpeeseen perustunut tuotanto tuli liian kalliiksi. Nostimme vuonna 2020 kaukolämmön hintaa 10 prosentilla ja se meni kokonaan kohonneisiin veroihin. Kaukolämpöliiketoiminta on ollut yhtiölle erittäin hyvä liiketoiminta, nyt sen tuotto on romahtanut.

Ympäri Suomea mietitään, millä kaukolämpöä jatkossa tuotetaan. Lämpökattiloissa poltetaan enenevässä määrin puuhaketta. Seurauksena on ollut halvemman hakkeen tuonti ulkomailta. Suomessa on myös rakennettu ja päätetty metsäteollisuuden biotuotetehdasinvestoinneista. Jatkossa voi olla vaarana, että ainespuu ajautuu polttoon, vaikka sitä tarvittaisiin teollisuuden raaka-aineena.

Millä sitten jatkossa voitaisiin tuottaa kaukolämpöä koteihin? Vaihtoehdoiksi on mainittu hukkalämmön talteenotto, maa-/geoterminen lämpö, pienydinvoimalat ja sähköllä kaukolämmön tekeminen. Ongelmana on, että useimpien tekniikkaa vasta tutkitaan, joten pikaista ratkaisua ei ole.

Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 0,14 prosenttia eli vähän yli promillen. Siis käytännössä ei mitään. Vetoankin hallitukseen etelä-pohjalaisten puolesta, että turpeen verokäytäntöä muutetaan niin, että se voidaan hallitusti ajaa alas seuraavan 10 vuoden aikana. Näin voivat energiayhtiöt miettiä uusia vaihtoehtoja rauhassa eikä pienituloiset kuluttajat joudu ongelmiin. Se olisi oikeudenmukaista.

 

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja kunnallisneuvos Seinäjoelta.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE