Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Elinkeinoelämän nälkä kasvaa: pian Orpon hallitus saa muokata sote-uudistusta yksityispuolelle mieluisammaksi

LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Juuri kun hallitus on saanut esiteltyä ohjelmansa, joka lupaa kylmää kyytiä työntekijäosapuolelle, on Elinkeinoelämän keskusliitolla (EK) nälkä kasvanut syödessä.

Ulla Kampman

Pirkanmaan aluevaltuuston jäsen (sd.)

Enää eivät riitä työelämäuudistukset (luetaan: työelämäheikennykset) vaan seuraavaksi isketään julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon. EK:n johtava asiantuntija patisti Aamulehden mielipidepalstalla hallitusta kiirehtimään soten uudistamisessa – etenkin yksityisten palveluntarjoajien eduksi.

Työelämäheikennyksissä työntekijälle on jatkossa tarjolla entistä epävarmempia työsuhteita, entistä heikommilla työehdoilla. Vakituiseen työhön pääseminen vaikeutuu, potkut työstä saa nykyistä helpommin, työttömyysturva pienenee ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin on vaikeampi päästä.

Aikuiskoulutustuella kouluttautuminen tai vuorotteluvapaan pitäminen ei ole vastedes mahdollista. Lakko-oikeutta rajoitetaan, joten työntekijöiden on vaikeampaa puolustaa omia oikeuksiaan. Nyt pitää saada yhteinen sote-kenttäkin yksityisen hallintaan.

ORPON hallitus näyttää toteuttavan nöyrästi työnantajapuolen toivelistaa – sen lauluja laulat, kenen leipää syöt, sanoo vanha kansa.

Kaikki tähänastiset hallitukset ovat keskustelleet työlainsäädännön ja sosiaaliturvan muutoksista työntekijäpuolen kanssa. Orpon ja Purran hallitus ei tähän suostu, vaan tarjoaa näennäisiä neuvotteluita, joiden lopputulos on saneltu etukäteen.

Siksi työntekijät hoitajista opettajiin ja lääkäreihin puolustavat oikeuksiaan lakkoilemalla.

Sairaus tarkoittaa mahdollisuutta tienata paremmin.

Kauhulla saadaan odottaa, miten sote-uudistuksen käy. Välttämättömän uudistuksen, jota on väännetty vuosikausia. Uudistuksen, joka ei miellytä niitä yksityispuolen toimijoita, joille sairaus tarkoittaa mahdollisuutta tienata paremmin.

Nyt jo saadut Kela-korvausten nostot ovat vasta alkua EK:n toivelistalla.

HALLITUS on vastuussa työmarkkinakaaoksesta. Sanelemalla ei vieläkään voi suomalaisia hallita. SDP jätti hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksesta välikysymyksen, jotta jokainen kansanedustaja sai tilaisuuden päättää, antaako tukensa hallituksen vastakkainasettelua lisäävälle työmarkkinapolitiikalle ja tuleville hyvinvointiyhteiskunnan heikennyksille.

Kirjoittaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu (sd.) ja henkilöstöjaoston puheenjohtaja Tampereelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE