ehdokasmainos

Kolumni

Risto Koivisto

Kirjoittaja on maakuntaneuvos Pirkkalasta

Kirjoittaja on maakuntaneuvos Pirkkalasta

Elinvoimaa ja hyvinvointia

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen, jota olemme oppineet kutsumaan Soteksi oikein isolla kirjaimella, on herättänyt toiveitten lisäksi tai oikeastaan toiveitten sijasta myös monenlaisia pelkoja. Jotkut ovat olleet kovasti huolissaan siitä, miten kuntien nyt käy, ovatko kunnat käymässä tarpeettomiksi.

Kuntien budjeteista riipaistaankin melkoinen siivu maakuntien ottaessa Soten hoitaakseen. Prosenttiosuudet hieman vaihtelevat eri kunnissa, mutta yli 50 prosenttia melkein jokaisen kunnan menot tulevat vähenemään.

Kunnallisten virka- ja luottamusmiesten lohduksi onkin valtiovallan taholta esitetty, että kuntien tulisi nyt keskittyä kehittämään kunnan elinvoimaa ja hyvinvointia.

Elinvoimaa ja hyvinvointia kunnassa kehitetään elinkeinopolitiikalla, kaavoitusratkaisuilla, tehokkaalla kunnalistekniikan suunnittelulla ja vaikkapa erilaisilla yhteistyöhankkeilla.

Ei tunnu valtion virkamiestasolla olevan kovin tarkkaa käsitystä kuntien toiminnoista. Jonkin ajan kunnan virka- ja luottamusmiehenä toimineena haluaisin kertoa Sote-valmistelijoille, että tähänkin asti kunnissa on keskeisenä puuhana jouduttu kehittämään ja kehitetty kunnan elinvoimaa ja hyvinvointia.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat todella vaatineet leijonanosan kunnan budjetista, niiden parissa on ollut eniten kunnallisia työpaikkoja ja niin edelleen, mutta ne ovat opetustoimen ohella olleet monella tavalla itsenäiset, omien säädöksiensä mukaisesti hoidetut palvelulohkot. Kunnallisjohtajien tai -hallitusten työssä ne eivät ole olleet keskeisessä asemassa, niitä varten on vain pitänyt hankkia riittävät kunnan tulot.

Elinvoimaa ja hyvinvointia kunnassa kehitetään elinkeinopolitiikalla, kaavoitusratkaisuilla, tehokkaalla kunnalistekniikan suunnittelulla ja vaikkapa erilaisilla yhteistyöhankkeilla. Näitä hankkeita kunnat ovat aina joutuneet hoitamaan käytännössä melkein päätyönään.

Ei käsittääkseni olekaan minkäänlaista syytä huolestua kuntien tulevaisuuden puolesta. Kuntia tarvitaan jatkossa yhtä lailla kuin ennen hoitamaan kuntalaisten elinvoimaa ja hyvinvointia, maakunnat eivät siinä voi onnistua liian kaukaisina hallintotasoina.

On kuitenkin syytä vielä todeta, etteivät liian pienet kunnat tietenkään missään oloissa voi kauan kestää ajan paineita.

 

Kirjoittaja on maakuntaneuvos Pirkkalasta Risto Koivisto

Kirjoittaja on maakuntaneuvos Pirkkalasta

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kolumni

Ismo Alhoniemi

Kirjoittaja on Rantaperkiön työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja päätoimittaja TUL:ssa.

Kirjoittaja on Rantaperkiön työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja päätoimittaja TUL:ssa.

Ihminen on keskiössä

Kun Rantaperkiön työväenyhdistyksen perustava kokous kutsuttiin koolle 110 vuotta sitten, oli yhdistyksen perustamiselle selvät syyt. Ihan samat syyt, kuin muillakin työväenyhdistyksillä ja koko työväenliikkeellä vielä pitkään tämän jälkeenkin. Ajat olivat tuolloin täysin erilaiset kuin tänään, ihmisten ongelmat arkipäivässä olivat täysin toiset ja elinolosuhteet eivät taatusti vastanneet tämän päivän ihmisen käsityksiä, odotuksia ja vaatimuksia.

Työväenliike, Rantaperkiön työväenyhdistys yhtenä mukana olleista teki ”pitkän päivätyön” ajaessaan työläisten etuja ja vaikuttaessaan elinolosuhteiden parantumiseen. Työväenliike oli pienen ihmisen puolella ja arjen asialla saadakseen esimerkiksi ihmisten työajan lyhenemään, palkan nousemaan, asuinolosuhteet siedettäviksi ja taatakseen kaikille hyvän koulutuksen.

Tänään siis elämme toisenlaisessa yhteiskunnassa ja jokainen meistä kohtaa toisenlaisia haasteita, vaatimuksia ja odotuksia kuin 110 vuotta sitten. Yksi asia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana läpi vuosien. Työskentelen Suomen Työväen Urheiluliitossa päätoimittajana ja niin TUL:ää kuin RTY:tä ja esimerkiksi ammattiliittoja yhdistää merkittävä asia: me olemme edelleen jäseniämme varten, eikä toisinpäin.

Vaikka suurimmat yhteiskunnalliset epäkohdat on vuosikymmenien saatossa korjattu, on sosialidemokraattisille puolueosastoille edelleen tarvetta

Kansalaisyhteiskunnassa jokaiselle toimijalle on oma tärkeä tehtävänsä. On kyse sitten urheiluseuran harjoituksista ja matalan kynnyksen harrastetoiminnasta, ammattiyhdistysliikkeen edunvalvonnasta tai SDP:n osaston toiminnasta, on keskiössä aina ihminen. Hänen puolestaan toimintaa järjestetään, hänen etujaan halutaan ajaa.

Puolueet, osastot, urheiluseurat ovat osa kansalaisyhteiskuntaa, osa vapaaehtoista toimintaa. Vaikka suurimmat yhteiskunnalliset epäkohdat on vuosikymmenien saatossa korjattu, on sosialidemokraattisille puolueosastoille edelleen tarvetta. Me olemme jäseniämme varten, me olemme kaikkia asukkaita varten. Vaikka emme enää vaadi samoja asioita, kuin kymmeniä vuosia sitten, on hyvin paljon asioita, joissa voidaan tehdään arjen hyvinvointia edistäviä päätöksiä. Asioita muutetaan edellään aktiivisella vaikuttamisella.

Vapaaehtoinen toiminta tarvitsee vapaaehtoisia käsiä. SDP:n olemassa olon yksi oikeutus tulee siitä, saadaanko puolueen ja osastojen toimintaan mukaan nuoria ja nykyisiä aktiiveja nuorempaa väkeä. Me entiset nuoret olemme hyvä voimavara, mutta tulevaisuus huutaa nimenomaan nuoria johtokuntiin ja kunnallisjärjestöihin vaikuttamaan sekä ideoimaan.

Kirjoittaja on Rantaperkiön työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja päätoimittaja TUL:ssa. Ismo Alhoniemi

Kirjoittaja on Rantaperkiön työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja päätoimittaja TUL:ssa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen Tehyn pääluottamusmies ja varavaltuutettu (sd)

Kirjoittaja on tamperelainen Tehyn pääluottamusmies ja varavaltuutettu (sd)

Kapulakieltä ja muuta ”juuttumista”

Kaikki me tunnemme politiikan lainalaisuudet ja poliittisen kielenkäytön periaatteet. Aina pitää fiksuna osata sanoa poliittisesta kysymyksestä jotakin joka tilanteessa. Klassinen esimerkki poliittisesta jargonista on se, että ei vastaa mitään itse asiaan kuuluvaa tai menee ohi aiheen sivuuttamalla koko kysymyksen.

Minulle on jäänyt mieleen palestiinalaisten edesmennyt johtaja Jasser Arafat. Toimittaja tiukkasi häneltä useaan otteeseen, mitä mieltä hän on Israelin kovista otteista. Hän vastasi jotenkin näin joka kerta:

− Haluan kiittää siitä suurenmoisesta tuesta, mitä Palestiinan kansa on saanut osakseen.

Ja siinä se oli, muuta ei häneltä irronnut. Täydestä meni, haastattelu oli ohi ja kuuntelijat jäivät suu auki ihmettelemään, mitä hän sanoi ja vastasi. Tätä samanlaista ilmiötä tapahtuu aina ja joka paikassa. Paikallispolitiikassa on puhekoneita valtuustoa myöten, jotka toistavat edellisen valtuutetun puheenvuoron, mahdollisimman monisanaisesti.

Lähes kaikilla on tapahtunut jämähtämistä johonkin melodiaan, joka soi pään sisällä jättämättä rauhaan.

Tuo edustajan ”juuttuminen” tai takertuminen johonkin lauseeseen tai ajatukseen, on ihmeellinen ilmiö. Poliitikot joutuvat kiertämään tilaisuudesta toiseen, mutta saman hengentuotteen tai latteuden, kuten  ”En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin, kunhan raameissa pysytään”, lateleminen niin seurakunnan kirkkokahveilla kuin jossakin liikekeskuksen avajaisissa on kuulijoiden aliarviointia tai puhujan typeryyttä.

Koulussa minulle opetettiin, että tällaista pakonomaista juuttumista ilmenee monella tapaa.

Lopetetaanhan politiikassa tyhjän jauhaminen ja kokonaisvaltainen kehittäminen.

Yleensä se voi liittyä joihinkin neurologisiin sairauksiin. Lähes kaikilla on tapahtunut jämähtämistä johonkin melodiaan, joka soi pään sisällä jättämättä rauhaan. Olen nuoruudessani kuullut naapurini soittavan läpi yön Dingon Autiotaloa kerta toisensa perään, mutta nuorella ihmisellä tämä kuulunee intohimoiseen fanittamiseen. Mutta jos poliitikolla tapahtuu saman toiminnon, sanan, lauseen, ajatuksen tai muun käyttäytymisen pakonomaista toistamista, on syytä olla huolissaan.

Sellaisen kunnallispoliitikon tai kansanedustajan kohdalla, joka on persoonallisuudeltaan täydellisyyteen pyrkivä ja tuntuu takertuvan kerta toisensa perään johonkin samaan asiaan, ei ilmiön silti tarvitse olla tavallista stressiä tai jännitystä kummempaa. Jos poliitikko pakko-oireisesti kiertää tilaisuudesta toiseen höpisemässä samaa mantraa, voi kyllä hyvällä syyllä ainakin epäillä kyseisen henkilön motiiveja ja tarkoitusperiä. Hän voi toki olla niin ahdistunut tulevasta vaalimenestyksestään, että pyörii kuin väkkärä eikä itsekään tajua tilannettaan.

Lopuksi, lopetetaanhan politiikassa tyhjän jauhaminen ja kokonaisvaltainen kehittäminen. ”Tämä on suuren mittaluokan kysymys, jota täytyy hallinnoida keskitetysti, jotta optimaalinen vaikuttavuus voidaan saavuttaa.”

 

Kirjoittaja on tamperelainen Tehyn pääluottamusmies ja varavaltuutettu (sd) Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen Tehyn pääluottamusmies ja varavaltuutettu (sd)

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Tuula Petäkoski-Hult

Kirjoittaja on FT ja Lempäälän työväenyhdistyksen puheenjohtaja.

Kirjoittaja on FT ja Lempäälän työväenyhdistyksen puheenjohtaja.

Asiakas keskiössä?

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on edennyt vuosien aikana poukkoillen sinne tänne ja tuonne. Pitkään puhuttiin siitä, että maahan halutaan luoda tasa-arvoinen ja tasavertainen kaikki kansalaiset samalle viivalle tuova sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä. Samalla piti päästä eroon ”hallintohimmeleistä”, joilla puheissa ensisijaisesti tarkoitettiin kuntien muodostamia erikoissairaanhoidon palveluita tuottavia kuntayhtymiä.

Tavoitteena oli ja on edelleenkin tuottaa kansalaisille hyvät ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka on integroitu niin, että asiakas saa tarvitsemansa palvelut ja palvelukokonaisuuden ilman luukulta luukulle siirtymistä sekä ilman kohtuuttomia odotusaikoja.

Haasteena on ollut peruskuntien ja erikoissairaanhoidon palveluiden välinen yhteistyö.

Tämä tavoite on ollut olemassa jo pitkään ja monet kunnat ovat integroineet (yhdistäneet ja kehittäneet) sosiaali- ja terveyspalvelunsa yhteiseksi organisaatioksi jo vuosia sitten. Useissa kunnissa ja kaupungeissa on sote-johtaja sekä lautakunta, joka voi olla nimettynä esim. perusturva- tai sotelautakunnaksi. Haasteena on ollut peruskuntien ja erikoissairaanhoidon palveluiden välinen yhteistyö, joka osin kyllä toimii hyvin, mutta osin ei ja erikoissairaanhoidon katsotaan vievän suuren osan kuntien palveluiden rahoittamisesta.

Tämän hetkinen maakunta- ja sote-visio poikkeavat aikaisemmista niin, että mukaan kootaan kuntien sote-palveluiden lisäksi nykyisten maakuntaliittojen (pääosin kuntien rahoittamia eli kuntayhtymiin verrattavia) tehtävät sekä maakuntien alueella toimivien viranomaisten tehtävät yhteiseen organisaatioon, jota kutsutaan maakuntahallinnoksi. Näin synnytetään uusia, isoja organisaatioita, joiden ketteryydestä ja asiakaspalvelusta ei ole vielä mitään kokemusta eikä käsitystä. Näin tehty valtiollistaminen etsii maailmalta vertaistaan.

Aikaisempien vuosien aikana monet kunnat ovat vienosti toivoneet erikoissairaanhoidon siirtämistä valtion vastuulle Norjan mallin mukaan. Tämä ei kuitenkaan toteutunut perustuen osin siihen, että Norjassa kustannukset nousivat tämän muutoksen myötä. Suomessa tavoite on kuitenkin säästää uudistuksen avulla miljardeja. Tosin nyt keskustelussa tuodaan esille, että tulevaisuudessa tämä säästää. Ehkä, mutta tulevaisuudessa Suomen väestörakennekin on taas erilainen.

Käykö niin, että teemme miljardeja maksavan uudistuksen aikana, jolloin meillä ei ole siihen varaa? Eikö massiivisen uudistuksen sijaan olisi voitu tutkia ja analysoida erityisesti sote-palveluissa ja ennaltaehkäisevässä, terveyttä edistävässä toiminnassa ne kipukohdat, jotka meillä ovat olemassa ja etsiä niihin vastaukset?

Tällä hetkellä maakuntauudistuksen veturit eivät juuri esitä tavoitteeksi ”hallintohimmeleiden” vähentämistä, koska ilmeisesti nyt tehdään himmeleistä suurinta.

Isolta osalta uudistuksen tarvetta on perusteltu väestön ikääntymisellä sekä terveyserojen kaventamisella. Tutkimusten mukaan terveyserot ovat suurimmillaan suurissa kaupungeissa kaupunginosien välillä. Miten uudistus vastaa tähän haasteeseen? Väestön ikääntyminen on tosia, mutta mehän olemme tähdänneetkin siihen, että ihmiset elävät pidempään ja mielellään parempikuntoisina kodeissaan joko itsenäisesti tai tarvittaessa erilaisen avun ja apuvälineiden turvin.

Tällä hetkellä maakuntauudistuksen veturit eivät juuri esitä tavoitteeksi ”hallintohimmeleiden” vähentämistä, koska ilmeisesti nyt tehdään himmeleistä suurinta. Asiakkaiden eli kuntien asukkaiden on yhä vaikeampi seurata ja arvioida, miten uudistus tulee vaikuttamaan heidän palveluihinsa ja siihen, mistä he palveluita voivat hakea ja valita.

Pakko on kuitenkin myöntää se tosiasia, että tulevaisuudessakin Suomessa eri alueilla asuvilla on erilaiset mahdollisuuden valita julkisten ja yksityisten palveluiden välillä, kun yksityisiä toimijoita on vähän tai ei juuri ollenkaan. Palveluiden digitaalisuuden kehittyminen tulee mahdollistamaan monia hyviä asioita, mutta eivät ratkaise kaikkia asiakaspalvelutilanteita eivätkä toimi auttavina käsinä.

Lopuksi voidaan vielä todeta, että palveluiden sähköiseksi tekeminen on täysin mahdollista nykyisessäkin järjestelmässä, jos vain laitetaan toimeksi ja mahdollistetaan myös tietojärjestelmien välillä tapahtuva tiedonsiirto sellaiseksi, että asiakas ja asiakkaan paras on keskiössä.

 

Kirjoittaja on FT ja Lempäälän työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Tuula Petäkoski-Hult

Kirjoittaja on FT ja Lempäälän työväenyhdistyksen puheenjohtaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Esko Vatanen

Kirjoittaja on Pirkanmaan puoluevaltuutettujen puheenjohtaja.

Kirjoittaja on Pirkanmaan puoluevaltuutettujen puheenjohtaja.

Miksi SDP tarvitsee jäsenvaalia puheenjohtajasta?

Me sosialidemokraatit haluamme johtavaksi demokratiapuolueeksi. Tämä selviää puolueen periaateohjelman pohjapaperista, jonka mukaan demokratia tulee ymmärtää tulevaisuudessa paljon nykyistä laveammin. Sen tulee ulottua myös talouteen ja markkinoiden ohjaamiseen, mikä on aivan oikein.

SDP tukee myös vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, jossa poliittinen järjestelmä luo kansalaisille vahvan vaikuttamisen kanavan suoraan poliittiseen ja muuhun yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Toimintakanaviksi nähdään puolueiden lisäksi muun muassa ammattiyhdistysliike ja erilaiset edunvalvontatahot.

Parhaimmillaan tämä tarkoittaisi sitä, että poliittiseen toimintaan osallistuvia ihmisiä virtaisi toimintaan mukaan ruuhkaksi asti. Näin ei kuitenkaan ole, vaan poliittinen toiminta niin SDP:ssä kuin muissakin puolueissa on akkaantunut ja ukkoontunut, minä mukaan lukien!

Ihmiset vieraantuvat politiikasta, koska eivät koe, että politiikalla voidaan vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Ihmisten vieraantuminen politiikasta johtuu mielestäni kolmesta perussyystä.

Ensinnä markkinatalous on sellaisessa kriisissä, ettei sen pitkään jatkunutta taantumaa ole pystytty korjaamaan poliittisen järjestelmän toiminnalla ja päätöksenteolla. Ihmisilta puuttuu tämän vuoksi toivo tulevaisuudesta, joka johtaa osallistumattomuuteen.

Toiseksi vaikeaa yhteiskunnallista tilannetta on käytetty niin meillä kuin koko Euroopassakin suorastaan irvokkaasti hyväksi rasististen ja populististen liikkeiden ja puolueiden toimesta, mikä on muodostunut jo selkeäksi turvallisuusuhkaksi. Ihmiset ovat peloissaan tulevaisuudesta, joka sekin vaikuttaa poliittista toimintaa lamaannuttavasti.

Mutta ehkä vakavin asia on vieraantumisen kolmas syy. Ihmiset vieraantuvat politiikasta, koska eivät koe, että politiikalla voidaan vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Jotta onnistuisimme, on meidän avattava poliittinen vaikuttaminen jäsenten tasolle, jokaista on kuultava!

Politiikka siis näyttäytyy kansalaisten keskuudessa ihmisten vastaisena toimintana. Ja juuri tämän ongelman korjaamisessa on meillä sosialidemokraateilla suuri vastuu, jos mielimme johtavaksi demokratiapuolueeksi.

Jotta onnistuisimme, on meidän avattava poliittinen vaikuttaminen jäsenten tasolle, jokaista on kuultava! Poliittiset tavoitteet on löydettävä jäsenten päistä ja jäsenten on kyettävä myös vaikuttamaan suoraan siihen, ketkä yhteisiä tavoitteita ajavat eteenpäin.

Nykyaikaiselle somekansalaiselle ei enää riitä kuukausikokouksen kannanotto ja 500 valiojäsenen tekemä puoluejohdon valinta puoluekokouksissa. Siksi jäsenten on päästävä vaikuttamaan sekä politiikan sisältöön että johtajiemme valintaan nykyistä enemmän.

Ja siksi on puheenjohtajan valinta alistettava jäsenvaaliin ja siihen liittyvät päätökset on tehtävä seuraavassa puoluekokouksessa!

Kirjoittaja on Pirkanmaan puoluevaltuutettujen puheenjohtaja. Esko Vatanen

Kirjoittaja on Pirkanmaan puoluevaltuutettujen puheenjohtaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Anne Liimola

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd) ja päiväkodin johtaja

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd) ja päiväkodin johtaja

Lapsiystävällinen Tampere – onko näin?

Tampereen kaupunki ottaa asteittain käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin päätöksenteossaan. Kaupunginvaltuuston kokouksessaan 12. syyskuuta tekemä päätös on historiallinen. Jo päiväkodin johtajana toivon, että kaupunki etenee kohti aitoa lasten huomioimista.

Asteittain eteneminen tarkoittaa sitä, että arviointi vaatii myös valmistelijoiden kouluttamista. Asteittaisuus ei kuitenkaan saa kestää vuosia. Talousarvion laadinnassa, lasten ja nuorten palveluissa sekä asemakaavoissa vaikutusten arviointi on otettava aidosti käyttöön..

Prosessi on ollut hidas koko maassa, vaikka asia on huomioitu hallitusohjelmissakin. Lisäksi se sisältyy Suomessa vuonna 1991 voimaan tulleeseen YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on laajasti ratifioitu sopimus, jossa asetetaan valtiolle vastuu lasten ihmisoikeuksista. Sopimuksen kolmas artikla velvoittaa huomioimaan lapsen edun.

On oleellista, että kaupunginvaltuutettu ja lautakunnan jäsen tietää, mikä vaikutus tehdyllä päätöksellä on lapsiin; on kyse arvovalinnoista. Millainen vaikutus päätöksillä on lasten hyvinvointiin? Kenelle tätä kaupunkia kehitämme, millaisen tulevaisuuden haluamme lapsillemme?

Virkamiesten on päätöksiä tehdessään ja esitellessään selvitettävä, mihin päätös perustuu, ja mitkä ovat päätöksen vaikutukset lapsiin; negatiiviset ja positiiviset. Lapsivaikutusten arviointi voidaan tehdä monella tavalla – lapsia kuulemalla, osallistamalla ja perehtyen vaikkapa tutkimustietoon ja analysoimalla eri vaihtoehtoja.

 

Jos tilannetta ei saada pysyvästi paremmaksi, on kyse vain tekohengityksestä.

Tampereella on viime viikkoina keskusteltu paljon lapsiin liittyvistä asioista: palveluverkosta, koulupoluista ja yksityisestä päivähoidosta. Palveluverkkoasiakirjoissa ja asukastilaisuuksissa ei lapsivaikutusten arviointi ole tullut esille.

On ymmärrettävää, että sisäilmaongelmista kärsiviä yksiköitä suljetaan. Monen koulun ja päiväkodin sulkemispäätös on venynyt liian pitkälle. Kuinka monta lasta on altistunut huonon sisäilman takia? Millainen lasku yhteiskuntaa odottaa?

Tampereella on korjausvelkaa riittävästi. On turhaa tehdä väliaikaisia ilmastointiremontteja. Jos tilannetta ei saada pysyvästi paremmaksi, on kyse vain tekohengityksestä. Investoinnit tulee priorisoida. Listalle kuuluvat ensimmäisenä päiväkodit, koulut ja ikäihmisten tilat. Rahaa kaupungilla on, kyse on siitä, mihin eurot laitetaan.

Palveluverkkokeskustelussa olen hämmästellyt perusteluja, kustannustehokkuutta ja epätarkoituksenmukaisuutta. Tekstit ovat ristiriitaisia. Minusta ei ole kustannustehokasta taloudenpitoa, jos esimerkiksi noin miljoonalla eurolla kunnostettu Viinikan päiväkoti on suljettavien listalla jo parin vuoden päästä remontista.

Ei todellakaan ole sama, kuka lastasi kasvattaa.

Kaupungissa ei ole varaa sulkea yhtäkään päiväkotia, jossa on hyvä sisäilma. Erikoista on myös ajattelu, että vain suuri on kaunista. Mikä tekee hyvin toimivista, erinomaisesti palvelevista ja hyvällä paikalla sijaitsevista Koulukadun ja Viinikan päiväkodeista epätarkoituksenmukaisia? Lapsivaikutusten arviointi on tekemättä. Siksikö, että silloin todettaisiin, ettei lasten edun mukaista ole sulkea kyseisiä päiväkoteja.

Entä yksityisen päiväkodin sulkeminen?

Onneksi meillä on lait ja asetukset, jotka on laadittu takaamaan tietty laatutaso päiväkodeissa. Ei todellakaan ole sama, kuka lastasi kasvattaa.
Kuka on valmis ottamaan vastuun pienistä lapsista; ei ole helppoa olla varhaiskasvatuksen ammattilainen haasteiden ja vaatimusten lisääntyessä. On siis aivan oikein aluehallintoviranomaisilta sulkea yksikkö, jossa ei noudateta ohjeistuksia. Lait ja asetukset on laadittu lasten parhaaksi ja heidän eteensä tehtävän työn laadun varmistamiseksi.

Tampereellakin on halu lisätä yksityistä palvelutuotantoa, ihan kuin julkinen olisi huonoa ja kallista. Kaupungilla on kuitenkin vastuu valvoa ja ohjata yksityistäkin puolta.

Päiväkodin perustaminen ei edellytä alan koulutusta. Tässä piilee suuri haaste. Kun kouluakaan ei saa noin vaan perustaa, miksi siis päiväkodin?
Yksityisen tuotannon lisääntyessä varhaiskasvatus- ja sotepalveluissa, ei valvontaan ja ohjaukseen ole lisätty henkilökuntaa. Kaupungin on varmistettava, että yksityiseltä puolelta hankittavat palvelut ovat samaa tasoa kuin kunnallisella.

Ks. Tampereen kaupunki/toimielimet/kaupunginvaltuusto/Kokous 12.9.2016

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd) ja päiväkodin johtaja Anne Liimola

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd) ja päiväkodin johtaja

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta