Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Elokuva-arvio: Elämän loppukevennys

Professori Brown (Johnny Depp, vasemmalla) venyttää opetuskäytäntojen rajoja siirtämällä luentonsa baariympäristöön.

Johnny Deppin 35 vuotta kestäneellä kiharaisen kiinnostavalla näyttelijäuralla pitää peruuttaa aika kauas, ennen kuin löytää hänet näin lähelle main stream -hahmoa tulevasta pääosaroolista. Kymmenen vuoden takainen The Tourist voisi ehkä olla samaa kategoriaa. Roolinimikin on taviskalenterin suosituimpien osastolta: Richard Brown.

Rolf Bamberg

Demokraatti

Voi olla, että ohjaaja Wayne Robertsilla on ollut Deppin Näkemiin professori -elokuvansa pääosaan saatuaan mielessä revitellä vähän enemmänkin, mutta hänen oma käsikirjoituksensa syö sellaiselta mahdollisuudet. Lupaavilla mustan komedian eväillä liikkeelle porhaltava elokuva latistuu loppua kohden jokseenkin imeläntylsäksi melodraamaksi.

Robertsin elokuvan kantava idea ei ole tuore, mutta lähtökohtaisesti hyviä komediallisia aineksia tarjoava. Pikkuyliopiston keski-ikäinen äidinkielen ja kirjallisuuden professori saa kuulla sairastavansa parantumatonta keuhkosyöpää, jolloin hän päättää heittää entisen, puisevaksi kuivuneen elämänsä laakista sekajätteeseen. Hän alkaa ottaa iloa irti niin työpaikastaan kuin muusta arjestaan.

ELOKUVA
Näkemiin professori
Ohjaus Wayne Roberts
Pääosissa Johnny Depp, Danny Huston, Rosemarie DeWitt
2018, 90 min.
Ensi-ilta 10.7.
**

Yliopistolla Richard hylkää kaikki  opetussuunnitelmat ja muut normit kuin Kuolleiden runoilijoiden seura -elokuvan John Keating ikään. Hän lähettää kaikki keskivertoon tyytyvät oppilaat luentosalista matkoihinsa, ja jatkaa pienemmän, kirjallisuuteen intohimoisimmin suhtautuvan ryhmän kanssa.

Roberts päästää päähenkilönsä kumman helpolla, sillä jyrkkää vastustusta professorimme kohtaa vain viran puolesta yliopiston rehtorilta. Jotkut jäljelle jääneistä oppilaista muljauttelevat aluksi vähän silmiään, mutta jo kohta ottavat innolla kiinni Richard Brownin uusista, epäsovinnaisissa opetusmetodeista. Oppitunteja siirretään baariin ja pilveäkin pössytellään – on ne hurjia!

Perheen parissa normienpurkutalkoissa auttaa se, että Richardilla ei ole mennyt vaimon Rosemarie DeWitt)kanssa erityisen hyvin eikä toimivan isäsuhteen rakentelu aikuisuuden kynnyksellä olevaan tyttäreenkään (Odessa Young) näytä sujuneen ihan ensiluokkaisesti. Kun Richard saa illallispöydässä kuulla tyttäreltään tämän rakastuneen naiseen, hän riemastuu – myös siitä, että Veronica-vaimo suhtautuu tähän homosuhteeseen typerästi väistellen tyyliin “kyllä se kohta ohi menee”.

Richard saa myös tietää, että hänen vaimollaan on suhde yliopiston rehtorin kanssa, joten hän julistaa avioliittonsa vapaaksi kaikille irtosuhteille – kertomatta tässä vaiheessa perheelleen olevansa kuolemansairas.

Pitkät, salatut jäähyväiset

Elokuvasta on näemmä käytössä kaksi nimeä, tylsä The Professor ja aihetta enemmän aukova Richard Says Goodbye (Robertsin neljäön vuoden takainen esikoiselokuva oli muuten nimeltään Katie Says Goodbye), joista suomeksi on saatu kompromissina Näkemiin professori. Se ei sinänsä osu ihan kohdalleen, sillä parasta ystäväänsä Peteriä (Danny Huston) lukuunottamatta käytännössä kukaan ei tiedä, että professori Brown on lähdössä tästä maailmasta. Ei, ennen kuin hän muka-katarttisessa kohtauksessa rehtorin järjestämillä lukukauden päätöspäivällisillä puhuu suunsa puhtaaksi.

Tuo kliimaksi on ennakoitavissa, niin kuin moni muukin käänne elokuvassa. Se on harmillista, koska koko jutun pääpointti on juuri siinä, että päähenkilön käytös muuttuu hyvinkin ennaltaarvaamattomaksi hänen saatuaan kohtalokkaan diagnoosinsa.

Käsikirjoitus hukkaa myös muita mahdollisuuksia, esimerkiksi Richardin oppilaskatraasta löytyvä draamallinen potentiaali jätetään käyttämättä tai irralliseksi sutaisuksi, mistä esimerkkinä Richardin impulsiivinen homoseksikokeilu.

Ilman Johnny Deppiä tätä kaksi vuotta sitten valmistunutta elokuvaa olisi tuskin näin viiveellä nostettu meillä teatterilevitykseen. Hänkään ei nyt ole niin hyvä, että pelastaisi Robertsin elokuvaa keskinkertaisuuden suosta. Kevyillä maneereillaan (vähän on piraatti Jack Sparrowkin vielä päällä) Depp on kyllä viihdyttävä, mutta ei nyt sen enempää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE