Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Elokuva-arvio: Pieteetillä rakennettu vakoiludraama

Kylmän sodan ja rauhan miehet. Oleg Penkovski (Merab Ninidze, vasemmalla) ja Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) ovat pieniä mutta merkittäviä nappuloita suuressa pelissä.

Elokuvaviihteen perinteisissä kassamagneeteissa eli megaturboahdetuissa agenttiseikkailuissa usein jokin psykopaattinen saatanahahmo uhkaa posauttaa koko maailman tuusan nuuskaksi joiltain hallituksilta anastamillaan ydinpommeilla.

Brittiläisen Dominic Cooken uran toisessa varsinaisessa pitkän elokuvan ohjauksessa Kuriiri perinteinen asetelma on vinksallaan. Maapallo on vaarassa räjähtää tähtipölyksi siksi, että hallitukset uhkaavat kylmän sodan nokittelussaan äityä kolmanteen maailmansotaan.

Cooken elokuva perustuu todellisiin historiallisiin tapahtumiin Kuuban kriisin ajalta, jolloin Neuvostoliitto Nikita Hrushtshovin johdolla uhitteli Yhdysvalloille ihan sen etupihan tuntumassa ja amerikkalaiset totta kai heristävät nyrkkiä takaisin. Ydinohjusisku ja vastaisku siihen olivat lähempänä kuin koskaan sitten joukkotuhoaseiden ensimmäisen lanseerauksen Hiroshimassa ja Nagasakissa 17 vuotta aiemmin.

Kojekauppiaasta agentti, GRU-everstistä kansanvihollinen

Benedict Cumberbatchin tyylikkään pidättyvästi mutta silti tutun nyansoidusti esittämä Kuriirin nimihenkilö Greville Wynne on brittiläinen insinööri, jonka erikoisosaamisaluetta on itäblokin maiden kanssa käytävä teknologiapainotteinen kauppa. Britannian tiedustelupalvelu MI6 kiinnostuu Wynnestä ja hänen rautaesiripun taakse luomistaan yhteyksistä, ja värvää yhdessä CIA:n kanssa hänet agentikseen kuljettamaan itäisiltä informanteilta huippusalaísta tietoa länteen.

ELOKUVA
Kuriiri
Ohjaus Dominic Cooke
Pääosissa Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley
2011, 111 min. Ensi-ilta 6.8.
* * *

Wynnen solmima henkilötason tärkein suhde on Neuvostoliiton sotilastiedustelu GRU:n eversti Oleg Penkovski (roolissa Merab Ninidze, suomalaiskatsojille tuttu muun muassa tv-sarjoista Isänmaan puolesta ja Berlin Station, vakoiluaiheisia nekin), jonka kanssa harjoitetaan huippuvaarallista tietojenvälitystä neuvostokoneiston valvovaa silmää vältellen. Julkisivullaan Wynne ja Penkovski ovat vain  ystäviä kauppapoliittiselta pohjalta.

Lisää aiheesta

Penkovski näkee Hrutshovin impulsiivisen ulkopolitiikan vaarantavan koko maailman, ja ryhtyy ydinsodan välttämisen nimissä välittämään käsiin saamaansa tietoa läntisille tiedustelupalveluille muun muassa neuvostohjusten sijoittelusta Kuubassa.

Tietokanava Moskovasta Lontoon kautta Washingtoniin pysyy aika pitkään auki, kunnes KGB alkaa kiinnostua Penkovskin ja Wynnen läheisestä suhteesta yhä kasvavassa määrin. Siitä ei sitten hyvä herkiä.

Greville Wynnelle (1919–1990) ja Oleg Penkovskille(1919-1963 kävi todellisuudessa juuri niin kuin elokuvassakin kerrotaan. Ja nyt seuraa  juonipaljastus, joka tosin on ollut luettavissa kattavista historiankirjoista jo lähes 60 vuotta. Wynne virui pari vuotta pahamaisessa Lubjankan vankilassa kunnes vapautui vakoojavankien vaihdossa 1964. Penkovski ei tietenkään selvinnyt niin vähällä vaan KGB teloitutti hänet jo vuoden 1962 puolella.

Wynne kirjoitti itsekin vaiheistaan pari menestynyttä muistelmateosta. Penkovskia onlännessä  juhlittu postuumisti sankarina, jolla oli iso rooli  Kuuban kriisi laukeamisessa.

Teatteritausta näkyy

Dominic Cooke on työskennellyt tähän asti etupäässä teatterin parissa niin oman teatteriryhmän vetäjänä kuin Royal Shakespeare Companyn ohjaajana, ja se näkyy, hyvässä ja pahassa.

Elokuvan dialogi on paneutunutta ja päähenkilöiden kohtaamiset on asemoitu tarkasti kuin näyttämöllä ikään. Päähenkilöt ovat myös sen verran keskeisiä, että useimmat tarinan henkilöt muut jäävät statistisiksi hahmoiksi. Enemmän painoa tulee vain Wynnen vaimolle Sheilalle jota näyttelee Jessie Buckley.

Kuriiri-elokuva välttelee kaikkea paisuttelua jä näyttäviä tehokeinoja fokusoituessaan kahden miehen ystävyyden, yhteistoiminnan ja avunannon syihin ja seurauksiin.

Sen harmillisempi seuraus on, että elokuva vähän hyytyy varsinkin keskivaiheen Britannia-jaksoissaan. Wynnen vatvomiset kuriirihommien jatkamisesta tai perheelleen omistautumisesta ovat kuivakkaanpuoleista puheteatteria.

Pääosiltaan Cooken elokuva pitää kuitenkin oivallisesti otteessaan. Jännitystä kasvatetaan luontevasti vainoharharuuvia kiristämällä, ei takaa-ajoilla tai tulitaisteluilla.

Loppujakso Lubjankassa on tosin varsin raadollista seurattavaa, toisaalta myös tuttua monista toiminnallisemmista elokuvista, joissa neuvostovankilat kuvataan helvetin maanpäällisinä piireinä.

Kuriiri on pieteetillä ohjattua vakoilutarina, ehkä lähempänä draamaa kuin puhdasveristä trilleriä. Se saa kiinnostuneena odottamaan, mitkä ovat Cooken seuraavat siirrot elokuvan parissa vai tuleeko niitä ensinkään.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE