Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Elokuva

Elokuva-arvio: Sinkkuristeilyllä lentää kehno läppä ja runsas valikoima eritteitä

Kolme miestä ja vanhus. Tuomas (Jaajo Linnonmaa), Antti (Sami Hedberg), edellisen Akseli-isä (Pertti Sveholm) ja Niklas (Aku Hirviniemi) pohjustavat risteilyrupeamaa baarin puolella.

En ole nähnyt kahta aiempaa tanskalaisformaatista suometettua Luokkakokous-elokuvaa, ja voi olla, että kolmosen nyt katsottuani ei enemmästä niin väliä olekaan. Mutta lisää varmaan on  tulossa, lypsävää lehmää ei kannata lahdata sen enempää Tanskassa kuin Suomessakaan. Olihan tämä kolmonen Tanskassa kahta edellisosaakin menestyksekkäämpi, miksei siis Suomessakin. Suomessa menestystä voi povata jatkossa siksikin, että tanskalaiskäsikirjoittajat näyttävät syöttävän meikäläistuottajille lapaan.

Rolf Bamberg

Alkuperäisessä Klassefesten 3:ssahan ollaan alaotsikon mukaisesti menossa kastejuhlaan, mutta tuttu päähenkilötrio koukkaa matkalla sinne  bilettämään pitkin Tanskaa  ja etsimään ”hoitoa” eroahdistusta potevalle jäsenelleen. Suomalaisversiossa sama homma hoituu ikään kuin all inclusive -pohjalta Tallinnaan suuntautuvalla sinkkuristeilyllä.

Vanha perusjengi – Tuomas (Jaajo Linnonmaa), Antti (Sami Hedberg) ja Niklas (Aku Hirviniemi) – on siis koossa edelleen, mutta ohjaimiin on Solar Filmsin Markus Seliin on houkutellut vanhan kaverinsa Renny Harlinin. Ilmeisesti lypsykoneeseen on haluttu saada vähän lisää kierroksia, ja kyllähän niitä muutamissa kohtauksissa tuleekin. Jätkäremmin perussekoilua ryyditetään muun muassa houreisella laivadiskosessiolla sekä autokannella tapahtuvalla action-pläjäyksellä, josta löytyy sekä hidastuksia että kungfu-henkistä taistelukoreografiaa, kovin kotikutoisesti tosin.

Vitseillä ahdettu kässäri

Risteily on suomalaiskomedialle riittoisa pelikenttä. Kaikki katsojat tuntevat sen koodiston, ja alusta itsessään tarjoaa rajattomat mahdollisuudet luoda örvellys- ja parisuhde- eli panohuumoria. Ja kyllä sitä Luokkakokouksessa sitten riittääkin. Pierukisat luksushytissä – hah-hah-haa… katetroidusta virtsaputkesta syöksyy valtava kultainen suihku pahaa-aavistamattoman väen päälle – hah-hah… ripulia lentää ruotsalaispimujen pläsiin pierukisat – hah.

Jo ennen kuin sankarikolmikkomme on päässyt laivaan asti on esitelty yllin kyllin virtsatiehuumoria, naisten päälle kaatuiluja ja muuta äijämäistä ryynäilyä. Kaverukset hakevat hoivakodista joukkueensa  neljänneksi pyöräksi Antin iskän Akselin, jonka muistisairaus näyttää olevan paranevaa sorttia, kun radalle päästään. Pyörätuolikin lentää laivalla yli laidan, on lentää mieskin, mutta Harlinin Cliffhangerista muistumia tuova täpärä pelastus pitää ukkoraiskan vielä elävien kirjoissa. Alleviivaavampiakin leffaviittauksia löytyy.

Kaiken sekoilun loppukliimaksi tapahtuu  Antin ex-vaimon ja tämän uuden niljakemiehen Karnon rakkauden hedelmän ristiäisissä. Jäin miettimään, mihin noin puolet elokuvasta vievää risteilyvaihetta edes tarvittiin. Kastajaisjuhlat tarjoaisivat itsessään kylliksi aineksia tämän tollotrion toilailuille. Mutta onhan tallinkki aina tallinkki. Sitä paitsi Tallinnaan suuntaava risteily suo käsikirjoittajille (Mari Perankoski, Renny Harlin ja Aleksi Bardy) tilaisuuden huvitella myös viron kielellä, mikä tosin ei, sekään, ole niitä tuoreimpia lähteitä suomalaisessa huumoriperinteessä. Kari Heiskasen Raivolan rysäpoksyista Velipuolikuussa on  lähelle 40 vuotta aikaa, ja jo silloin homma kävi hauskemmin.

  ELOKUVA
Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily
Ohjaus Renny Harlin
Pääosissa Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Pertti Sveholm, Pihla Maalismaa, Mari Perankoski
2021, 104 min. Ensi-ilta 28.7.
★☆☆☆☆

Virolaisulottuvuus tuo elokuvaan myös huteran rikosjuonteen, kun Antille morsmaikuksi kaavailtu Pilve (Pihla Maalismaa) osoittautuukin vilunkimies Lennartin (Jukka Puotila) perintätoimien välikappaleeksi.

Jos on Luokkakouksen juoni löysänlainen, sitä tiukempaan on ahdettu dialogi. Se pyrkii olemaan ronski joka käänteessään ja laukomaan verbaalista gägiä joka repliikillään. Seassa on osumia, mutta enimmäkseen läpänheitto on itsetarkoituksellisen roisia ja usein vain yläastetasoista homo-, pesänvonkaus- ja eritevitsailua, josta tulee aika nopeasti ähky.

Pertti Sveholmin vähemmän formaattivaateissa näyttelemä Akseli-ukkeli on muuten hyvin kliseiseksi väännetyn henkilögallerian valopilkku. Loppua kohti tämäkin hahmo vähän latistuu.  Kolmikko Hedberg-Hirviniemi-Linnonmaa pelaa ilmeisesti edelleen omilla vahvuuksillaan ja maneereillaan. Ei elokuvasarjan kolmonen heidän näyttelemiseensä kaadu, jos ei korkeammallekaan kohoa. Näyteltävä vain on niin yksinuottista jumputusta.

Elokuvan lopussa soivan tunnaribiisin nimeltä Hauskaa esittää imatralainen bilebändi Osmo´s Cosmos. Onhan se kiva, jos  jollain oli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE