Politiikka

Eloranta hoputtaa: ”Nyt tarvittaisiin ripeitä toimia puheiden sijaan”

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on odottaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) nopeita toimia selvitysten sijaan. Opetusministeri ilmoitti käynnistävänsä selvityksen siitä, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

– On suuri yhteiskunnallinen ongelma, että koulutustason nousu on Suomessa pysähtynyt ja liian suuri osa nuorista jää vaille toisen asteen tutkintoa. Ilman vähintään toisen asteen tutkintoa on nuoren työllistyminen nykymaailmassa vaikeaa, Eloranta huomauttaa.

Hän muistuttaa, että opetushallituksen selvityksen mukaan lukio tai ammatillinen koulutus on liian kallista useammalle kuin joka kolmannelle opiskelijalle ja korkeat kustannukset ovat opintojen esteenä.

– On täysin kestämätöntä, että raha on nuoren kouluttautumisen esteenä. Sipilän hallituksen valtavat leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen ovat vakavasti vaarantaneet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden eväitä. Nyt tarvittaisiinkin ripeitä toimia puheiden sijaan.

Eloranta painottaa, että jokaisella nuorella on oltava tasa-arvoinen mahdollisuus maksuttomaan lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen. SDP haluaa uudistaa suomalaista yhteiskuntaa kestävästi ja panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Niihin satsattu raha maksaa itsensä monin kerroin takaisin.

– Tulee muistaa, että myös Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan koulutuspolitiikan tärkeä prioriteetti tulisi olla, että koko ikäluokka suorittaa toisen asteen tutkinnon. Se lisäisi työllisyyttä pitkällä aikavälillä. Toimiva keino voisi neuvoston mukaan olla oppivelvollisuuden pidennys, Eloranta muistuttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat