Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Emilia Teerikangas ei halua tasapainottaa taloutta köyhillä: ”Meillä ei ole varaa siihen, että tuloerot edelleen syvenevät”

Emilia Teerikangas tulistuu epäreiluuden kokemuksista: ihmiset eivät ole tilastonumeroja tai heidän toimeentulonsa vain leikkauskohde.

Johanna Autio

Demokraatti / Pohjanmaa

Emilia Teerikangas on 43-vuotias lehtori ja pappi Kokkolasta. Työssään Centria-ammattikorkeakoulussa hän opettaa tulevia yhteisöpedagogeja, jotka pätevöityvät myös kirkon nuorisotyönohjaajiksi.

Teerikankaan perheeseen kuuluvat puoliso, kolme lasta sekä koira. Arki on hänen mukaansa melko vauhdikasta ja päivät täyttyvät myös erilaisista luottamustehtävistä, joista keskeisimpiä ovat kaupunginhallituksen ja aluevaltuuston jäsenyydet sekä seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajuus. Vapaa-ajallaan Teerikangas neuloo sekä kuuntelee äänikirjoja.

Emilia Teerikangas innostuu monenlaisista uusista asioista ja on siksi ehkä mukana niin monessa.

– Olen myös ennakkoluuloton ja esimerkiksi työelämässä suhtaudun yleensä muutoksiin ja uusiin asioihin positiivisesti. Persoonaani kuuluu myös tunnollisuus ja tahto tehdä asiat oikein ohjeiden ja prosessien mukaan. Nuorena olin melko temperamenttinen, nykyään hermostun harvoin. Ainoastaan epäreiluuden kokemus on sellainen, joka saattaa saada minut tulistumaan, hän kertoo.

Teerikankaalle eduskuntavaalit ovat arvovaalit. Jokaisen ihmisen elämä on yhtä merkityksellinen ja tärkeä – riippumatta siitä millainen se elämä on.

– Opin joskus kauan sitten yhteiskuntapolitiikan luennoilla, että todella harva asia on ihan aidosti ”pakko ja välttämätöntä” vaan usein oikeasti kyse on arvovalinnasta. Oma arvovalintani on olla inhimillisyyden puolella. Jokainen ihminen on samanarvoinen ja ansaitsee ihmisarvoisen elämän, hän korostaa.

Vaalien tärkeimmäksi teemaksi on noussut velkaantuminen ja talous ylipäätään. Emilia Teerikangas muistuttaa, että nyt on huolehdittava siitä, että taloutta ei tasapainoteta ottamalla köyhiltä, pienituloisilta ja heikossa asemassa olevilta.

– Meillä ei ole varaa siihen, että tuloerot edelleen syvenevät ja yhä useampi putoaa köyhyysrajan alapuolelle. Eettisesti ja sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa jokaisesta on pidettävä huolta – se on myös pienen maan kuten Suomen valtti ja vahvuus, hän toteaa.

Teerikangasta ärsyttää tällä hetkellä politiikassa syyttely ja jälkiviisastelu, etenkin kun Suomessa on eletty vaikeita vuosia ja jouduttu tekemään päätöksiä täysin uusissa tilanteissa.

– Kriittinenkin saa ja pitää olla. Mutta minusta on kohtuutonta jälkiviisaana haukkua kaikkia tehtyjä päätöksiä ja etenkin päättäjiä, jotka ovat kantaneet raskaan vastuun Suomesta kovan paineen alla, hän sanoo.

Teerikankaan mukaan myös etenkin somessa keskustelukulttuuri on todella vinoutunut.

– Se kertoo varmasti osin ihmisten pahoinvoinnista, mutta myös kulttuurin muutoksesta, jossa toisen ihmisen kunnioitus on kadonnut, hän toteaa.

Sanna Marinin hallituksen onnistumisten listaa Emilia Teerikangas kehuu vaikuttavaksi. Hän nostaa saavutuksista yhden tärkeimmistä ja se on osatyökykyisten aseman parantamiseen tähtäävät toimet.

– Työ on keskeinen osa ihmisen hyvinvointia ja elämän mielekkyyden kokemusta. Työ tuo usein palkan lisäksi arkeen rutiineja sekä sosiaalisia suhteita. On tärkeää, että muistetaan myös vaikeassa työllistymistilanteessa olevat osatyökykyiset, Teerikangas muistuttaa.

Emilia Teerikankaan omissa vaaliteemoissa nousevat esiin työ ja toimeentulo, kasvatus, opetus ja koulutus sekä hoiva ja huolenpito.

– Työ tuo elämään toimeentulon, sisältöä ja mielekkyyttä. Meidän tulee huolehtia siitä, että työtä on tarjolla, työmarkkinoilla on osaavia tekijöitä ja jatkuva oppiminen on mahdollista. Työstä saatavalla palkalla pitää voida tulla myös toimeen, Teerikangas sanoo.

Hän peräänkuuluttaa myös laadukasta varhaiskasvatusta sekä yhdenvertaista perusopetusta. Hoivan ja huolenpidon osalta painotus pitäisi hänen mukaansa olla ennaltaehkäisevissä toimissa sekä matalankynnyksen palveluissa.

– On myös huolehdittava hoivan ja huolenpidon tekijöistä – niin työntekijöistä kuin esimerkiksi omaishoitajista, Teerikangas korostaa.

Vaasan vaalipiirissä tarvitaan Teerikankaan mukaan toimia koulutuksen turvaamiseksi ja vahvistamiseksi.

– Meillä on nyt koulutusta tarjolla korkeakouluopintoihin saakka ja tämä tulee turvata. Emme voi myöskään tarkastella koulutusta vain nykyisen väestöpohjan mittarilla vaan on katsottava työvoiman tarvetta alueella. Tällä hetkellä koulutuskeskustelu keskittyy myös liikaa teollisuuden työpaikkoihin ja työvoiman tarpeeseen. Me tarvitsemme laajaa koulutustarjontaa, sillä pelkkä työ teollisuudessa ei riitä, hän toteaa.

 

Juttu on osa Demokraatin Pohjanmaan vaalisarjaa, jossa esitellään SDP:n eduskuntavaaliehdokkaita Vaasan vaalipiiristä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE