Turva – Hymy

”Emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa” – USA taipumassa lisäjoukkojen lähettämiseen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton ja Afganistanin joukkoja Afganistanissa maaliskuussa.

Yhdysvallat on kaikesta päätellen valmistautumassa lisäämään joukkojensa määrää Afganistanissa.

Useiden eri lähteiden mukaan presidentti Donald Trump on antanut puolustusministeri James Mattisille valtuudet päättää Afganistanissa tarvittavien amerikkalaisjoukkojen määrästä.

Tämän katsotaan yleisesti pohjustavan tietä määrän nostamiseksi nykyisestä noin 8 400:sta. Amerikkalaisten lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Nato-liittolaisten sotilasta, pääasiassa kouluttajina ja neuvonantajina.

Lehtitietojen mukaan Mattis olisi pyytämässä Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää. Vaikka ilmoitusta on odotettu jo kuukausia, Mattisin mukaan uusi Afganistan-suunnitelma ei valmistu ennen heinäkuun puoliväliä.

Kongressissa epäselvyys Yhdysvaltain linjasta Afganistanissa on aiheuttanut suuttumusta.

– Meillä on nyt ollut uusi hallinto kuusi kuukautta, mutta meillä ei ole vieläkään strategiaa Afganistanin suhteen, valitti republikaanisenaattori John McCain.

Talebanien iskut ovat jatkuneet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mattis sai valtuudet Afganistan-joukkojen määrän päättämisestä tiistaina samaan aikaan, kun hän maalasi synkkää kuvaa maan tilanteesta senaatin asevoimavaliokunnan kuulemisessa.

– Me emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa. Aiomme korjata tämän tilanteen mahdollisimman pian, Mattis sanoi.

Hän myönsi, että Taleban-liikkeelle viime vuosi oli ollut hyvä ja vahvistunut järjestö pyrkii samaan tänä vuonna. Talebanien iskut Afganistanin hallituksen ja länsimaiden joukkoja vastaan ovat jatkuneet.

Mattis tietää, mistä puhuu, sillä hän on aiemmin toiminut merijalkaväen joukkojen komentajana Afganistanissa. Mattisin mukaan amerikkalaisten täytyy varautua olemaan maassa vielä kauan.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut sotiminen Afganistanissa on jo nyt Yhdysvaltain historian pisin sotilasoperaatio. 16 vuoden aikana maassa on kuollut yli 2 200 amerikkalaissotilasta.

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT