Ulkomaat

”Emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa” – USA taipumassa lisäjoukkojen lähettämiseen

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton ja Afganistanin joukkoja Afganistanissa maaliskuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton ja Afganistanin joukkoja Afganistanissa maaliskuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton ja Afganistanin joukkoja Afganistanissa maaliskuussa.

Yhdysvallat on kaikesta päätellen valmistautumassa lisäämään joukkojensa määrää Afganistanissa.

Useiden eri lähteiden mukaan presidentti Donald Trump on antanut puolustusministeri James Mattisille valtuudet päättää Afganistanissa tarvittavien amerikkalaisjoukkojen määrästä.

Tämän katsotaan yleisesti pohjustavan tietä määrän nostamiseksi nykyisestä noin 8 400:sta. Amerikkalaisten lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Nato-liittolaisten sotilasta, pääasiassa kouluttajina ja neuvonantajina.

Lehtitietojen mukaan Mattis olisi pyytämässä Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää. Vaikka ilmoitusta on odotettu jo kuukausia, Mattisin mukaan uusi Afganistan-suunnitelma ei valmistu ennen heinäkuun puoliväliä.

Kongressissa epäselvyys Yhdysvaltain linjasta Afganistanissa on aiheuttanut suuttumusta.

– Meillä on nyt ollut uusi hallinto kuusi kuukautta, mutta meillä ei ole vieläkään strategiaa Afganistanin suhteen, valitti republikaanisenaattori John McCain.

Talebanien iskut ovat jatkuneet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mattis sai valtuudet Afganistan-joukkojen määrän päättämisestä tiistaina samaan aikaan, kun hän maalasi synkkää kuvaa maan tilanteesta senaatin asevoimavaliokunnan kuulemisessa.

– Me emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa. Aiomme korjata tämän tilanteen mahdollisimman pian, Mattis sanoi.

Hän myönsi, että Taleban-liikkeelle viime vuosi oli ollut hyvä ja vahvistunut järjestö pyrkii samaan tänä vuonna. Talebanien iskut Afganistanin hallituksen ja länsimaiden joukkoja vastaan ovat jatkuneet.

Mattis tietää, mistä puhuu, sillä hän on aiemmin toiminut merijalkaväen joukkojen komentajana Afganistanissa. Mattisin mukaan amerikkalaisten täytyy varautua olemaan maassa vielä kauan.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut sotiminen Afganistanissa on jo nyt Yhdysvaltain historian pisin sotilasoperaatio. 16 vuoden aikana maassa on kuollut yli 2 200 amerikkalaissotilasta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat