”Emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa” – USA taipumassa lisäjoukkojen lähettämiseen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Naton ja Afganistanin joukkoja Afganistanissa maaliskuussa.

Yhdysvallat on kaikesta päätellen valmistautumassa lisäämään joukkojensa määrää Afganistanissa.

Useiden eri lähteiden mukaan presidentti Donald Trump on antanut puolustusministeri James Mattisille valtuudet päättää Afganistanissa tarvittavien amerikkalaisjoukkojen määrästä.

Tämän katsotaan yleisesti pohjustavan tietä määrän nostamiseksi nykyisestä noin 8 400:sta. Amerikkalaisten lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Nato-liittolaisten sotilasta, pääasiassa kouluttajina ja neuvonantajina.

Lehtitietojen mukaan Mattis olisi pyytämässä Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää. Vaikka ilmoitusta on odotettu jo kuukausia, Mattisin mukaan uusi Afganistan-suunnitelma ei valmistu ennen heinäkuun puoliväliä.

Kongressissa epäselvyys Yhdysvaltain linjasta Afganistanissa on aiheuttanut suuttumusta.

– Meillä on nyt ollut uusi hallinto kuusi kuukautta, mutta meillä ei ole vieläkään strategiaa Afganistanin suhteen, valitti republikaanisenaattori John McCain.

Talebanien iskut ovat jatkuneet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mattis sai valtuudet Afganistan-joukkojen määrän päättämisestä tiistaina samaan aikaan, kun hän maalasi synkkää kuvaa maan tilanteesta senaatin asevoimavaliokunnan kuulemisessa.

– Me emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa. Aiomme korjata tämän tilanteen mahdollisimman pian, Mattis sanoi.

Hän myönsi, että Taleban-liikkeelle viime vuosi oli ollut hyvä ja vahvistunut järjestö pyrkii samaan tänä vuonna. Talebanien iskut Afganistanin hallituksen ja länsimaiden joukkoja vastaan ovat jatkuneet.

Mattis tietää, mistä puhuu, sillä hän on aiemmin toiminut merijalkaväen joukkojen komentajana Afganistanissa. Mattisin mukaan amerikkalaisten täytyy varautua olemaan maassa vielä kauan.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut sotiminen Afganistanissa on jo nyt Yhdysvaltain historian pisin sotilasoperaatio. 16 vuoden aikana maassa on kuollut yli 2 200 amerikkalaissotilasta.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta