Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“En löydä tarpeeksi vahvoja sanoja ilmaisemaan huoltamme” – Israel tehnyt satoja ilmaiskuja Gazaan aselevon päättymisen jälkeen

AFP / LEHTIKUVA / JACK GUEZ

Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sadoilla ilmaiskuilla sen jälkeen, kun aselepo Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä päättyi perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Israelin asevoimien mukaan se on tehnyt Gazaan jo yli 400 iskua.

Yksi iskuista tehtiin myöhään eilen illalla Nuseiratin pakolaisleirille, palestiinalaisten uutistoimisto Wafa kertoi. Isku pakolaisleirille Gazan kaupungissa myöhään lauantaina tappoi Wafan mukaan ainakin 13 ihmistä.

Al-Ahlin arabisairaalan johtava lääkäri Gazan kaupungissa, Fadel Naim, kertoi sairaalan ruumishuoneelle tuodun lauantaina 30 ruumista. Naimin mukaan ruumishuoneelle tuoduista seitsemän oli lapsia.

Hamasin hallitseman alueen terveysviranomaisten mukaan iskuissa on aselevon päättymisen jälkeen kuollut yhteensä ainakin 240 ihmistä. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

-  Koneet pommittivat talojamme. Kolme pommia tuhosi kolme taloa, palestiinalaismies Nemr al-Bel, 43, kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän sanoi kymmenen ihmisen kuolleen omassa perheessään ja suvussaan ja yli kymmenen muun suvun jäsenen hautautuneen raunioiden alle.

UUTTA ASELEPOA on tuskin odotettavissa kovin pian. Eilen Israel veti tiedustelupalvelu Mossadin neuvottelijat pois Qatarin Dohasta, jossa aseleponeuvotteluja oli käyty. Israel kuvaili neuvottelujen joutuneen “umpikujaan”.

Kansainväliset järjestöt ovat vaatineet välitöntä tulitaukoa alueelle.

-  En löydä tarpeeksi vahvoja sanoja ilmaisemaan huoltamme siitä, mitä olemme todistamassa, Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi tänään viestipalvelu X:ssä.

-  Eilen tiimimme vieraili Nassarin sairaalassa Gazan kaistan eteläosassa. Sinne oli ahdettu noin tuhat potilasta, mikä on kolminkertainen määrä sairaalan kapasiteettiin nähden. Lukemattomat ihmiset olivat hakemassa sieltä suojaa ja täyttivät paikan kaikki nurkat, hän kertoi.

YK:n mukaan arviolta 1,7 miljoonaa ihmistä Gazassa eli yli kaksi kolmasosaa väestöstä on joutunut jättämään kotinsa ilmaiskujen ja taisteluiden vuoksi.

MYÖS YHDYSVALTAIN varapresidentti Kamala Harris tuomitsi lauantaina Israelin kahdeksan viikkoa kestäneiden iskujen siviiliuhrien määrän.

-  Liian monia viattomia palestiinalaisia ​​on surmattu, Harris sanoi toimittajille YK:n COP28-ilmastokokouksessa Dubaissa.

-  Suoraan sanottuna, siviilien kärsimysten laajuus sekä kuvat ja videot Gazasta ovat musertavia.

Monia koteja on tuhottu, ja gazalaisilla on pulaa ruuasta, vedestä ja muista välttämättömistä tarvikkeista. YK:n virastot ovat julistaneet humanitaarisen katastrofin.

Gazaan saapui vielä lauantaina joitain avustusrekkoja, mutta Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan Israel on aselevon päätyttyä ohjeistanut järjestöjä olemaan tuomatta enää avustusrekkoja Rafahin rajanylityspaikalta Egyptistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE