Politiikka

”En muista vuosikymmeniin lakia, jossa työttömyys nähdään kuin rikoksena” – Mika Kari pitää hallituksen kansanedustajien poissaoloa raukkamaisena

Johannes Ijäs
Hallituspuolueiden kansanedustajista paikalla iltapäivällä oli vain Ben Zyskowicz (kuvassa oikealla). Juhana Vartiainen saapui paikalle Zyskowiczin lähdettyä.
Johannes Ijäs
Hallituspuolueiden kansanedustajista paikalla iltapäivällä oli vain Ben Zyskowicz (kuvassa oikealla). Juhana Vartiainen saapui paikalle Zyskowiczin lähdettyä.
Johannes Ijäs
Hallituspuolueiden kansanedustajista paikalla iltapäivällä oli vain Ben Zyskowicz (kuvassa oikealla). Juhana Vartiainen saapui paikalle Zyskowiczin lähdettyä.

Eduskunnassa keskustellaan yhä hallituksen esityksestä työttömyysturvan niin sanotuksi aktiivimalliksi. Puheenvuoroja täysistuntosalissa on käytetty noin 50. Kyseessä on lain ensimmäinen käsittely.

SDP:n kansanedustajia on hämmentänyt hallituspuolueiden kansanedustajien poissaolo ministereitä myöten.

Pitkään salissa istui hallituspuolueiden kansanedustajista vain Ben Zyskowicz, välillä hallituspuolueiden edustajia ei ollut paikalla lainkaan. Zyskowiczin lähdettyä saliin saapui kokoomuksen Juhana Vartiainen. Keskustalaisia ei ole näkynyt.

Täysistunnossa yhä mukana oleva SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sanoo olevansa tilanteesta pöyristynyt.

Hän hämmästelee, kuinka kukaan hallituspuolueiden edustajista voi äänestää lain puolesta, kun ei keskusteluakaan olla kuuntelemassa.

– Juuri leikattiin edellä tänään eläkkeitä, nyt kyykytetään työttömiä. Ei ihme, että keskustan puoluevaltuutetut kauhistelevat kokoomuslaista politiikkaa, Pia Viitanen kommentoi Demokraatille.

Mikäli hallituksen esittämän niin kutsutun aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

SDP:n kansanedustajat katsovat, ettei aktiivimalli tosiasiassa lisää työllisyyttä tai työttömien aktiivisuutta, vaan toimii päinvastoin rangaistuksena työttömyydestä.

”Siellä pitäisi olla ministerin lisäksi myös hallituspuolueiden valiokunnan jäsenet.”

SDP:n kansanedustaja Mika Kari piipahti hetkeksi salin ulkopuolella.

– Surkea hallituksen esitys ei saa edes hallitukselta tukea. On pelkurimaista hallituspuolueilta tehdä tällainen työttömiltä ihmisiltä leikkaava laki ja työttömyydestä rankaiseva laki niin, että ei tulla edes itse perustelemaan, miksi tällaista lakiesitystä on tehty tai ottamaan vastaan opposition kritiikkiä, Kari sanoi.

– Se on pelkurimaista ja raukkamaista samaan aikaan.

– En itse ainakaan muista, että vuosikymmeniin olisi tehty tällaista lakia, jossa käytännössä työttömyys nähdään kuin rikoksena, josta rangaistaan ja tämä rikos kätketään tällaisen aktiivi-sanan alle.

Karin mielestä aktiivimallissa on kyse hallituksen täydellisestä epäluottamuksesta ihmisiä kohtaan ja siinä oletetaan väärin, ettei ihminen haluaisi työllistyä.

Salissa olevista kansanedustajista suurin osa on sosialidemokraatteja.

– Siellä pitäisi olla ministerin  lisäksi myös hallituspuolueiden valiokunnan jäsenet. Siellä pitäisi ministerin (sosiaali- ja terveysministeri) olla esittelemässä näin isoa asiaa. Ei ollut lain esittelyäkään, Anneli Kiljunen (sd.) luki demarien vastalauseen, sillä aloitettiin, Kari sanoi kiirehtiessään takaisin täysistuntosaliin.

Asiaa käsitellään sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat