Politiikka

”En näe nyt, että olisi sellaista kapinahenkeä” – SDP:n piireissä ei intoa ylimääräiseen puoluekokoukseen

SDP:n piti ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksensa viime viikonloppuna Jyväskylässä. Presidenttiehdokkaaksi valittu Tuula Haatainen sai lämpimät halaukset puheenjohtaja Antti Rinteeltä.
SDP:n piti ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksensa viime viikonloppuna Jyväskylässä. Presidenttiehdokkaaksi valittu Tuula Haatainen sai lämpimät halaukset puheenjohtaja Antti Rinteeltä.
SDP:n piti ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksensa viime viikonloppuna Jyväskylässä. Presidenttiehdokkaaksi valittu Tuula Haatainen sai lämpimät halaukset puheenjohtaja Antti Rinteeltä.

STT:n tavoittamat SDP:n piirijohtajat eivät usko tällä hetkellä, että puheenjohtaja Antti Rinne tulee haastetuksi ylimääräisessä puoluekokouksessa. Piireissä pidetään silti mahdollisena, että jos suunta ei muutu, niin kokous vielä toteutuukin.

– En näe nyt tällä hetkellä ainakaan, että puolueen sisällä olisi sellaista kapinahenkeä, että jotkut lähtisivät sellaista organisoimaan, sanoo Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri.

Moni piirijohtaja arvioi maanantaina, että olisi hätäistä polkaista prosessi liikkeelle, kun Rinne on valittu jatkamaan tehtävässään vain puolisen vuotta sitten. Tuolloin Rinteen haastoivat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, mutta hänet valittiin jatkoon jo ensimmäisellä kierroksella viime helmikuun puoluekokouksessa.

Viime viikkoina puoluetta on kohdannut useampikin imagokolhu, ja gallupkannatus matelee vaatimattomalla tasolla. Tämä on nostattanut keskustelua Rinteen asemasta. Periaatteessa hänet voitaisiin haastaa jo ylimääräisessä puoluekokouksessa, jos marraskuussa kokoontuva puoluevaltuusto näin päättäisi.

Moni piirijohtaja nostaa esiin sen, että Rinteen pitäisi nyt todella koota joukot avoimen keskustelun kautta. Yhteydenpitoa kentälle kaivataan lisää.

SDP:n Pirkanmaan piirin puheenjohtajan Roope Lehdon mukaan keskustelua tarvitaan pikaisesti, mutta puolueen sisällä.

– Näkisin, että nyt olisi puheenjohtajan syytä kutsua puolueen johto, eduskuntaryhmän johto ja piirien johto keskustelemaan. Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään, Lehto sanoi.

Myös Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajan Teemu Hirvosen mukaan olisi tarpeen tavata ja puhua tilanteesta.

– Olisi viisasta, että otettaisiin kokoon puolueen johto ja myös piirit ja käytäisiin aika rehellisesti läpi tilanne, missä ollaan ja miten tätä asiaa voidaan korjata, Hirvonen sanoi.

Hänen mukaansa tarvitaan keinot ”syöksyn” oikaisemiseksi.

Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään.

Lehdon mukaan spekulaatio ylimääräisestä puoluekokouksesta on enemmän oire siitä, että keskusteluyhteys puolueorganisaatioiden välillä on kadonnut.

– Se pitää kiireesti palauttaa. Ylimääräinen puoluekokous olisi äärimmäinen keskusteluyhteyden palauttaminen, Lehto sanoi.

Hän toivoo, että siihen asti ei tarvitse mennä.

Rinteen vahvimpana puolena ei pidetä esiintymistä ja viestintää. Moni piirijohtaja nostaa tästä esimerkiksi Rinteen pari viikkoa sitten esiin nostamat synnytystalkoot, joista seurasi some-myrsky jättäen tukevasti varjoonsa puolueen varsinaiset perhepoliittiset linjaukset.

Myös Rinteen viime viikonlopun ulostulo Iltalehdessä herätti piirijohtajissa hämmennystä, kun hän nosti esiin puukkojen viskelyn omien joukosta.

– Puheenjohtajan ulostulo Iltalehdessä kyllä loksautti leukoja auki puolueväeltä itseni mukaan lukien, ja siinä palattiin ei-toivotulle uralle, Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan liikkeen sisältä tulevat äänet eivät halua vahingoittaa puoluetta, vaan kehittää ja parantaa sitä.

STT tavoitti maanantaina yhdeksän SDP:n 13 piirin puheenjohtajista.

STT–TYÖRYHMÄ

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat