”En näe nyt, että olisi sellaista kapinahenkeä” – SDP:n piireissä ei intoa ylimääräiseen puoluekokoukseen

SDP:n piti ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksensa viime viikonloppuna Jyväskylässä. Presidenttiehdokkaaksi valittu Tuula Haatainen sai lämpimät halaukset puheenjohtaja Antti Rinteeltä.

STT:n tavoittamat SDP:n piirijohtajat eivät usko tällä hetkellä, että puheenjohtaja Antti Rinne tulee haastetuksi ylimääräisessä puoluekokouksessa. Piireissä pidetään silti mahdollisena, että jos suunta ei muutu, niin kokous vielä toteutuukin.

– En näe nyt tällä hetkellä ainakaan, että puolueen sisällä olisi sellaista kapinahenkeä, että jotkut lähtisivät sellaista organisoimaan, sanoo Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri.

Moni piirijohtaja arvioi maanantaina, että olisi hätäistä polkaista prosessi liikkeelle, kun Rinne on valittu jatkamaan tehtävässään vain puolisen vuotta sitten. Tuolloin Rinteen haastoivat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, mutta hänet valittiin jatkoon jo ensimmäisellä kierroksella viime helmikuun puoluekokouksessa.

Viime viikkoina puoluetta on kohdannut useampikin imagokolhu, ja gallupkannatus matelee vaatimattomalla tasolla. Tämä on nostattanut keskustelua Rinteen asemasta. Periaatteessa hänet voitaisiin haastaa jo ylimääräisessä puoluekokouksessa, jos marraskuussa kokoontuva puoluevaltuusto näin päättäisi.

Moni piirijohtaja nostaa esiin sen, että Rinteen pitäisi nyt todella koota joukot avoimen keskustelun kautta. Yhteydenpitoa kentälle kaivataan lisää.

SDP:n Pirkanmaan piirin puheenjohtajan Roope Lehdon mukaan keskustelua tarvitaan pikaisesti, mutta puolueen sisällä.

– Näkisin, että nyt olisi puheenjohtajan syytä kutsua puolueen johto, eduskuntaryhmän johto ja piirien johto keskustelemaan. Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään, Lehto sanoi.

Myös Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajan Teemu Hirvosen mukaan olisi tarpeen tavata ja puhua tilanteesta.

– Olisi viisasta, että otettaisiin kokoon puolueen johto ja myös piirit ja käytäisiin aika rehellisesti läpi tilanne, missä ollaan ja miten tätä asiaa voidaan korjata, Hirvonen sanoi.

Hänen mukaansa tarvitaan keinot ”syöksyn” oikaisemiseksi.

Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään.

Lehdon mukaan spekulaatio ylimääräisestä puoluekokouksesta on enemmän oire siitä, että keskusteluyhteys puolueorganisaatioiden välillä on kadonnut.

– Se pitää kiireesti palauttaa. Ylimääräinen puoluekokous olisi äärimmäinen keskusteluyhteyden palauttaminen, Lehto sanoi.

Hän toivoo, että siihen asti ei tarvitse mennä.

Rinteen vahvimpana puolena ei pidetä esiintymistä ja viestintää. Moni piirijohtaja nostaa tästä esimerkiksi Rinteen pari viikkoa sitten esiin nostamat synnytystalkoot, joista seurasi some-myrsky jättäen tukevasti varjoonsa puolueen varsinaiset perhepoliittiset linjaukset.

Myös Rinteen viime viikonlopun ulostulo Iltalehdessä herätti piirijohtajissa hämmennystä, kun hän nosti esiin puukkojen viskelyn omien joukosta.

– Puheenjohtajan ulostulo Iltalehdessä kyllä loksautti leukoja auki puolueväeltä itseni mukaan lukien, ja siinä palattiin ei-toivotulle uralle, Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan liikkeen sisältä tulevat äänet eivät halua vahingoittaa puoluetta, vaan kehittää ja parantaa sitä.

STT tavoitti maanantaina yhdeksän SDP:n 13 piirin puheenjohtajista.

STT–TYÖRYHMÄ

Keskustaedustaja Kärnältä hurja väite: Li Anderssonia ja Touko Aaltoa kielletty keskustelemasta kanssani

Kansanedustaja Mikko Kärnä.

Keskustaedustaja Mikko Kärnä väittää Twitterissä, että vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajia olisi kielletty keskustelemasta hänen kanssaan sosiaalisessa mediassa.

Ainakin toistaiseki Kärnän heitto näyttää pitävän paikkaansa, sillä Andersson ja Aalto eivät ole kummatkaan reagoineet hänen tviittiinsä.

Keskustelua aiheesta

Sinisten synnyn avainhenkilöt paljastivat IS:lle oman versionsa hallituskriisin etenemisestä

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vasemmalla) neuvottelujen tauolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 12. kesäkuuta 2017, oikealla silloinen perussuomalaisten hallitusryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat keskustellakseen hallitusohjelmasta perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen ja koko puolueen johdon vaihtumisen takia.

Entinen perussuomalaisten ministeriryhmän, nykyinen sinisten valtiosihteeri Samuli Virtanen ja puolustusministeri Jussi Niinistön avustaja Petteri Leino ovat kertoneet Ilta-Sanomille oman näkemyksensä siitä, miten hallituskriisi eteni ja uusi, hallitukseen jäänyt puolue Sininen tulevaisuus syntyi.

Heidän kertomansa perusteella syntyy kuva, että tapahtumat ovat edenneet muutaman päivän aikana kiireessä eikä uutta puoluetta olisi rakennettu suunnitelmallisesti pitkän ajan kuluessa. Kuva on erilainen kuin se, mikä syntyy toimittaja Lauri Nurmen kirjoittamasta kirjasta Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into).

Leinon ja Virtasen versiossa, jota varten Ilta-Sanomat on saanut asiaa tukevia tekstiviestejä, lauantaina 10.6. perussuomalaisten puheenjohtajavalintoihin pettyneet elävät eräänlaista shokkivaihetta. Sunnuntaina tapahtumat alkavat pikku hiljaa edetä.

– Soitin Juha Halttuselle (työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja) sunnuntaina yhdentoista aikaan. Petterin (Leino) kanssa soiteltiin kahdeltatoista. Silloin alkoi vähän enemmän hahmottua ajatus siitä, että enemmistö kansanedustajista ei halua olla Halla-ahon johtamassa puolueessa, Samuli Virtanen kertoo Ilta-Sanomille.

Ensin syntyi ajatus, että nyt halla-aholaiset ovat kaapanneet puolueen, mutta eduskuntaryhmää ne eivät saisi.

– Sitä ne ei pysty kaappaamaan, vaan enemmistö heittää vähemmistön pihalle. Sitten me ruvettiin Petterin kanssa listaamaan niitä edustajia, ketkä voisi olla tähän lähdössä mukaan.

Petteri Leinon mukaan radikaaliryhmän heittämistä ulos eduskuntaryhmästä mietittiin jo kuntavaalien jälkeen, mutta sitä ei uskallettu tehdä. Puolue ja ryhmä oli hajalla.

– Tämä (että halla-aholaiset nakataan eduskuntaryhmästä) eli yllättävän pitkään. Kaj Turunen ja monet edustajat olivat vielä maanantaina illallakin siinä uskossa, että mennään sillä suunnitelmalla, mikä oli sunnuntaina päivällä ja maanantaiaamuna.

Leinon ja Virtasen version mukaan pika pikaa suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja eduskuntaryhmän kaappaamisesta luovuttiin ja tilanteet johtivat oman Uusi vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän syntymiseen.

Virtasen ja Leinonen Ilta-Sanomille kertoman version mukaan perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini olisi aivan viime metreille asti ollut sitä mieltä, ettei hän jätä perussuomalaisia. Toinen version keskeinen seuraus on se, ettei pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi voinut olla varma uuden eduskuntaryhmän syntymisestä ennen kuin matkalla Naantaliin jättämään hallituksensa eropaperia tasavallan presidentille.

Keskustelua aiheesta

Antti Kaikkonen myöntää viimein: ”Ei tosirakkautta, toimiva järkiliitto kuitenkin”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on tyrmistynyt. Kaikkosen mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väittää, että hallituspuolueiden välit olisivat huonommat kuin edellisen hallituksen kesken.

– Edellinen hallitus, jota loppuvaiheessa johtivat Alexander Stubb (kok) ja Antti Rinne oli kyllä riitaisuudessaan ihan eri sarjassa. Mitä siitä jäi käteen? Vasemmistoliitto ja Vihreät lähtivät ovet paukkuen hallituksesta kesken kauden. Työttömyys paheni 100 000 hengellä. Kausi päättyi farssiin, jossa silloinen hallitus äänesti salissa omia esityksiään vastaan. Ei se kovin hääppöseltä näyttänyt.

Kaikkonen myöntää, ettei keskustan, kokoomuksen ja sinisten yhteistyö aivan tosirakkautta ole, ”mutta toimiva järkiliitto kuitenkin”.

– Myös tuloksia syntyy. Suomen talous kasvaa ja työllisyys paranee. Maamme tulevaisuus näyttää huomattavasti paremmalta kuin vielä pari vuotta sitten. Hallituksen kaatumista on turha haikailla, Kaikkonen väittää.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Keskustan ministereille tylyt haukut 1,1 miljardin yksityisestä monopolista: ”Yrittävät pestä käsiään – käsittämätöntä”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Li Andersson ryöpyttää voimakkaasti keskustaministereitä Juha Sipilää ja Annika Saarikkoa heidän kuluneella viikolla antamistaan monopolilausunnoistaan.

– On käsittämätöntä, että keskustaministerit yrittävät pestä käsiään Meri-Lapin tulevasta 1,1 miljardin arvoisesta yksityisestä monopolista. Heidän ajamansa sote-malli johtaisi vastaavan kaltaiseen tilanteeseen lähes koko maassa. Pääministeri Sipilä voi osoittaa johtajuutta viheltämällä kokoomuslobbareiden sotepelin poikki, vasemmistoliiton puheenjohtaja sanoi puoluevaltuustossa.

Paikallispäättäjät päättivät viime viikolla Länsi-Pohjan keskussairaalan siirtymisestä Mehiläisen hoidettavaksi 15 vuodeksi sopimuksella, jonka irtisanomisesta seuraisi jopa 100 miljoonan lasku.

– Julkisuudessa on käytetty nimitystä yhteisyritys, mikä on sikäli harhaanjohtavaa, että suomalaiset veronmaksajat kyllä yhdessä rahoittavat pääomasijoittajien voitot, mutta 80% omistuksella Mehiläinen yksin päättää, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii hallitusta palaamaan parlamentaariseen valmisteluun ja että sosiaalihuoltolakiin ja terveydenhuoltolakiin lisätään asukkaiden palveluoikeuksia täsmentäviä kirjauksia, joilla estetään palvelujen laadun ja saatavuuden heikennykset.

AVAINSANAT

”Siis mitä?” – Rinne lyö pöytään hämmästyttävät luvut hallituksen talouspolitiikasta: ”Sääntöjen kanssa taas solmussa”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne otti esille lauantaina Turussa hätkähdyttävän huomion Sipilän hallituksen talouspolitiikasta.

Rinne muistuttaa, että SDP:n ollessa viimeksi hallituksessa julkista taloutta sopeutettiin aidosti mutta oikeudenmukaisesti viidellä miljardilla.

– Otimme niiltä, joilla on maksukykyä. Tämä hallitus on leikannut kolme ja puoli miljardia hyvinvointipalveluista ja heikoimmilta ihmisiltä. Tavoite oli neljä miljardia, mutta ovat joutuneet peruuttamaan pikkuisen. Samaan aikaa he ovat antaneet kaksi miljardia euroja veronkevennnyksiä rikkaille, mikä on johtanut julkisen talouden sopeuttamiseen puolellatoista miljardilla, pikkuisen päälle. Siis mitä? Se on kolme kertaa vähemmän kuin se mitä viimeksi tehtiin hallituksessa.

Rinteen mukaan tämä on johtamassa siihen, että julkisen talouden rakenteellinen alijäämä on kasvamassa.

– Kun me jätimme hallituksen, se oli 0,8 prosenttia. EU:ssa on säädöksiä, joiden mukaan se saa olla 0,5 prosenttia. Meillä on nyt poikkeus, että se saa olla 1,1 prosenttia, koska olemme tehneet eläkeratkaisuja. Nyt alijäämä on pahentumassa tästä eteenpäin, Rinne puuskahtaa.

– Kuka tahansa on hallituksessa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, on eurooppalaisten sääntöjen kanssa taas solmussa sen takia, että tämän hallituksen politiikka ei olekaan julkista taloutta tasapainottavaa. Tämä on se ideologinen tausta: halutaan romuttaa suomalainen hyvinvointivaltio. Sitä me ei haluta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta