Turva – Hymy

”En näe nyt, että olisi sellaista kapinahenkeä” – SDP:n piireissä ei intoa ylimääräiseen puoluekokoukseen

SDP:n piti ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksensa viime viikonloppuna Jyväskylässä. Presidenttiehdokkaaksi valittu Tuula Haatainen sai lämpimät halaukset puheenjohtaja Antti Rinteeltä.

STT:n tavoittamat SDP:n piirijohtajat eivät usko tällä hetkellä, että puheenjohtaja Antti Rinne tulee haastetuksi ylimääräisessä puoluekokouksessa. Piireissä pidetään silti mahdollisena, että jos suunta ei muutu, niin kokous vielä toteutuukin.

– En näe nyt tällä hetkellä ainakaan, että puolueen sisällä olisi sellaista kapinahenkeä, että jotkut lähtisivät sellaista organisoimaan, sanoo Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri.

Moni piirijohtaja arvioi maanantaina, että olisi hätäistä polkaista prosessi liikkeelle, kun Rinne on valittu jatkamaan tehtävässään vain puolisen vuotta sitten. Tuolloin Rinteen haastoivat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, mutta hänet valittiin jatkoon jo ensimmäisellä kierroksella viime helmikuun puoluekokouksessa.

Viime viikkoina puoluetta on kohdannut useampikin imagokolhu, ja gallupkannatus matelee vaatimattomalla tasolla. Tämä on nostattanut keskustelua Rinteen asemasta. Periaatteessa hänet voitaisiin haastaa jo ylimääräisessä puoluekokouksessa, jos marraskuussa kokoontuva puoluevaltuusto näin päättäisi.

Moni piirijohtaja nostaa esiin sen, että Rinteen pitäisi nyt todella koota joukot avoimen keskustelun kautta. Yhteydenpitoa kentälle kaivataan lisää.

SDP:n Pirkanmaan piirin puheenjohtajan Roope Lehdon mukaan keskustelua tarvitaan pikaisesti, mutta puolueen sisällä.

– Näkisin, että nyt olisi puheenjohtajan syytä kutsua puolueen johto, eduskuntaryhmän johto ja piirien johto keskustelemaan. Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään, Lehto sanoi.

Myös Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajan Teemu Hirvosen mukaan olisi tarpeen tavata ja puhua tilanteesta.

– Olisi viisasta, että otettaisiin kokoon puolueen johto ja myös piirit ja käytäisiin aika rehellisesti läpi tilanne, missä ollaan ja miten tätä asiaa voidaan korjata, Hirvonen sanoi.

Hänen mukaansa tarvitaan keinot ”syöksyn” oikaisemiseksi.

Yhdessä katsottaisiin, mikä on tilanne ja mitä lähdetään tekemään.

Lehdon mukaan spekulaatio ylimääräisestä puoluekokouksesta on enemmän oire siitä, että keskusteluyhteys puolueorganisaatioiden välillä on kadonnut.

– Se pitää kiireesti palauttaa. Ylimääräinen puoluekokous olisi äärimmäinen keskusteluyhteyden palauttaminen, Lehto sanoi.

Hän toivoo, että siihen asti ei tarvitse mennä.

Rinteen vahvimpana puolena ei pidetä esiintymistä ja viestintää. Moni piirijohtaja nostaa tästä esimerkiksi Rinteen pari viikkoa sitten esiin nostamat synnytystalkoot, joista seurasi some-myrsky jättäen tukevasti varjoonsa puolueen varsinaiset perhepoliittiset linjaukset.

Myös Rinteen viime viikonlopun ulostulo Iltalehdessä herätti piirijohtajissa hämmennystä, kun hän nosti esiin puukkojen viskelyn omien joukosta.

– Puheenjohtajan ulostulo Iltalehdessä kyllä loksautti leukoja auki puolueväeltä itseni mukaan lukien, ja siinä palattiin ei-toivotulle uralle, Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan liikkeen sisältä tulevat äänet eivät halua vahingoittaa puoluetta, vaan kehittää ja parantaa sitä.

STT tavoitti maanantaina yhdeksän SDP:n 13 piirin puheenjohtajista.

STT–TYÖRYHMÄ

Ennakkoäänestys päättyy tänään – ääniä annettu jo 1,3 miljoonaa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Seuraava mahdollisuus äänestää presidentinvaalissa on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Ennakkoäänestykseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi.

Ennakkoäänestyspisteitä on muun muassa kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Oikeusministeriön vaalisivustolta löytyvät kaikki ennakkoäänestyspaikat.

Ennakkoon voi äänestää missä päin Suomea tahansa riippumatta asuinkunnasta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä oli maanantaina iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti oli 29,9 ja ääniä oli kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.

Lähes kaikissa vaalipiireissä äänestysprosentti on jo ylittänyt 30 prosentin rajapyykin. Vain Helsingissä, Uudellamaalla, Vaasassa ja Ahvenanmaalla äänestysinto on ollut vähän vaisumpaa.

”Käymme tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä” – SAK:n liittojen johtajat tänään koolla valmistelemassa mielenilmausta työttömien puolesta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa Helsingissä 15. tammikuuta. Kokouksessa käsiteltiin työttömyysturvan niin sanottua aktiivimallia.

Palkansaajajärjestö SAK:n liittojen päättäjiä kokoontuu tänään Helsingin Messukeskukseen käsittelemään muun muassa työttömyysturvaan kohdistuvan niin sanotutun ”aktiivimallin” vastaista mielenilmausta.

Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla helmikuun 2. päivänä.

Tapaamisessa selviää, miten paljon SAK:n liitoissa on halukkuutta järjestää työnseisauksia mielenilmauspäivänä.

– Liittopäättäjien tapaaminen ei ole päättävä elin, mutta käymme siellä tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä. Monet liitot haluavat nähdä, mikä viesti siellä tulee.

– Varmasti siellä kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä. Osa jäsenistöstä on sitä mieltä, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta aiemmin STT:lle.

” Varmasti kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä.”

Esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallitus kokoontuu iltapäivällä heti liittopäättäjien tapaamisen jälkeen pohtimaan omia toimiaan mielenilmauspäivänä. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan yksityiskohdista tiedotetaan huomiseen aamupäivään mennessä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus on jo päätynyt siihen, ettei se liiton tasolla ryhdy nyt työtaistelua järjestämään. PAMin keskolaisten ammattiosasto päätti kuitenkin perjantaina kokouksessaan vaatia sekä PAMia että SAK:ta julistamaan poliittisen mielenilmauksen poliittiseksi lakoksi.

Myös akavalainen Insinööriliitto kertoi eilen osallistuvansa mielenilmaukseen, vaikka Akava ei keskusjärjestönä siihen osallistu.

Monilla liitoilla on hallintoja koolla tämän kuun lopulla.

Maksaako perheesi liikaa veroja? – Vaihda paikkakuntaa, säästät tuhansia

Maakuntakeskuksista kuluvan vuoden kevein verottaja on Helsinki, joka madalsi kunnallisveroprosenttiaan puoli prosenttiyksikköä. Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton kunnallisten verojen selvityksestä.

Laskelmassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä hieman yli 14 000 euroa. Ankarimmin verottavassa maakuntakeskuksessa Kokkolassa näitä veroja maksetaan jopa runsaat 3 000 euroa enemmän.

Helsingissä asumisen kustannukset ovat kuitenkin maan korkeimpia, ja asumisen hinnalla voi olla jopa verotusta suurempi merkitys lompakolle.

– Helsingissäkin veroista säästyvä osa voi mennä kokonaisuudessaan asumiseen, kertoo selvityksen tekijä Janne Kalluinen.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa – ja tämä sama kolmikko on pitänyt asemansa vuodesta 2015.

Keveimmin verottavien joukossa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

– Esimerkiksi Turun kohdalla ero Helsinkiin on kasvanut viime vuodesta jopa 500 euroa. Helsingin ero muihin on kasvanut varsinkin tänä vuonna kunnallisveroprosentin alennuksen takia.

Veronmaksajain selvityksessä on tarkasteltu, millaisen verorasituksen palkansaajat kohtaavat Manner-Suomen kunnissa kuluvana vuonna.

– Keskituloinen palkansaajaperhe voi säästää veroissaan tuhansia euroja vuositasolla asuinpaikastaan riippuen, selvityksessä todetaan.

Jämijärven kunnassa kireintä

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla ja ankarinta Keski-Pohjanmaalla. Keskituloisista palkansaajista koostuva perhe maksaa tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla noin 2 200 euroa enemmän kunnallisveroa kuin Uudellamaalla.

Kun vertailua tehdään yksittäisten kuntien tasolla, Jämijärvellä Satakunnassa puolisot maksavat tuloistaan eniten tuloveroja, yhteensä vajaat 29 000 euroa.

Ankariin verottajiin lukeutuvat myös eteläpohjalainen Teuva, pohjoispohjalainen Reisjärvi ja lappilainen Pelkosenniemi.

 

Jukka Annala, STT

 

AVAINSANAT

Rahoitusalan sovittelussa vielä paljon neuvoteltavaa

Kuva: Thinkstock

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu taas tiistaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan maanantaina edistyttiin sovittelussa, mutta paljon neuvoteltavaa on vielä edessä. Kiistaa on erityisesti viikonlopputyön tekemisen ehdoista, mutta myös palkkaratkaisu ja lukuisat tekstikysymykset ovat Helteen mukaan yhä avoinna.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Ammattiliittojen ylityökielto on voimassa.
Palkansaajapuolta edustavat neuvotteluissa Ammattiliitto Pro, Nordean henkilökunnan Nousu ja Ylemmät Toimihenkilöt. Työnantajia edustavat Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat. MyösDanske Bankin työehtosopimus on työriidan kohteena.

 

Presidentinvaalien äänestysprosentti kohta 30

Kuva: Lehtikuva

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on tänään iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti on 29,9 ja ääniä on kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Huomenna on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.
Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.