”En ole kuullut sitä ikinä ennen häneltä” – Retoriikan kouluttaja analysoi presidenttitentin

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio analysoi Demokraatille maanantai-illan ensimmäistä presidenttipaneelia. Mustakallion mukaan tilaisuudessa korostui keskustelua isännöineen EVAn aihevalinnan vuoksi ulko- ja turvallisuuspoliittinen asiantuntemus, mikä palveli ehdokkaita, joilla oli aiheeseen liittyvää osaamista.

Ensi kertaa kampajansa aikana vaalitenttiin suostunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö selviytyi Mustakallion mukaan mallikkaasti.

– Hän jatkoi koko tentin läpi hyvin itsevarmalla ja rennolla otteella. Hän esitti paljon välikommentteja ja nauratti yleisöä. Niinistöllä oli voimakas kehonkieli. Hän selitti asioita käsillään ja piti jopa piti jopa pienoisluentoja etusormi pystyssä. Kaikki tämä kertoo johtajuuden elkeistä.

Niinistö hallitsi Mustakallion mukaan myös sisällöt, kun aiheena oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

– Substanssipuolella pärjäsivät myös Haavisto ja Vanhanen. Heilä kaikilla näkyi vuosien ja vuosikymmenten kokemus. Muut jäivät selvästi heidän varjoonsa.

Niinistö pyrki puuttumaan häneen kohdistuvaan arvosteluun aika herkästi, kuinka kärkäs hän oli?

– Hän oli aika kärkäs. Se voi kertoa aktiivisuudesta osallistua vaalikeskusteluihin ja toisaalta siitä, ettei hän varmistele vaan aika rohkeasti pyrkii viemään keskustelua eteenpäin. Toisaalta Niinistöllä voi olla aiempien vaalitenttien ja politiikan historian tuntien alttiutta myös hermostua tällaisissa tenttitilanteissa.

– Kun nyt seurataan näitä vaalitenttejä eteenpäin, voi olla, että tämä on sellainen heikkous, johon vastustajat yrittävät puuttua ja vähän hermotuttaa häntä.

Erottuiko Niinistölle selkeää haastajaa?

– Samalla tasolla ulko- ja turvallisuuspoliittissa kysymyksissä painivat Haavisto ja Vanhanen. Vanhanen yllätti minut hyvin positiivisesti. Hän oli kovan substanssin tasolla hyvin vahva, mutta myös hänen esiintymisensä oli itsevarmaa. Hän nojautui eteenpäin, otti osaa keskusteluun aktiivisesti ja tuki omaa viestiään käsien eleillä ja kehon kielellä. Kaikessa näkyi sekä vahva osaaminen että itsevarmuus omaan osaamiseen. Nämä ovat kaikki hyviä viestejä mahdollisille äänestäjille.

Mustakallion mukaan tentissä pääsi esiin myös kaksi selkeästi omalla asiallaan erottunutta ehdokasta, perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ja RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

– Torvaldsilla on vahva Nato-kortti ja hän esiintyi vähän siihen tyyliin, että hän ehkä itsekin tietää, ettei hänellä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Hän ei yrittänyt varmistella ja puhui vieraan valtion päämiehestä vähintäänkin epähienolla tavalla viitatessaan Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin enemmän lääketieteellisenä tapauksena. Matti Vanhanen huomautti hänelle, ettei tämä välttämättä ole kauhean valtiomiesmäistä käytöstä. Torvalds myös virnuili joillekin Huhtasaaren vastauksille.

Mustakallion mukaan Torvaldsilla on mahdollisuus sekoittaa pakkaa Nato-kortillaan tulevissa keskusteluissa ja saada muista ehdokkaista irti jotakin uutta.

– Tässäkin tapauksessa sellaista vähän tuli, jos mietitään Sauli Niinistön mainintaa siitä, että liittoumia kyllä syntyy itsestään hädän hetkellä. Niinistö sanoi sen kaksi kertaa. En ole kuullut sitä ikinä ennen häneltä.

Oliko Niinistön näkemys seurasta Torvaldsin provosoinnista?

– Se ei välttämättä ollut seurausta Torvaldsin provosoinnista. Käsitykseni Niinistöstä on se, että hän aika pitkälti aiemmin on miettinyt mitä hän tulee sanomaan.

Mustakallion mukaan moni odotti Huhtasaarelta enemmän provosointia ja riidan haastamista, mutta tentin asiallinen luonne ei antanut siihen hirveästi mahdollisuuksia.

– Yleisesti tentti oli hieman tunnusteleva ja varsin kohtelias ja sellainen, jossa ehdokkaat eivät keskutelleet kovin paljon keskenään vaan enemmänkin vastailivat kysymyksiin, joita EVAn Matti Apunen heille esitti.

– Huhtasaari erottui sillä, että hänellä oli monissa asiossa voimakkasti muista eroavat näkemykset kuten vahva EU-kriitiikki ja Yhdysvaltain politiikkaa puolustava näkemys.

Huhtasaari oli muun muassa sitä mieltä, että presidentille tulisi antaa valtaoikeudet hajottaa hallitus tarvittaessa, mutta keskustelu jäi siihen.

– Kieltämättä, tässä voi olla sellainenkin vaara, että koska Huhtasaari on profiloitunut aika vahvastikin vaihtoehtoehdokkaana, niin kaikkia hänen näkemyksiään ei ole julkisuudessa otettu niin vakavasti. Tällaisetkin heitot ehkä ohitetaan eikä niistä keskustella. Minun mielestäni siitäkin olisi voitu esittää jatkokysymys.

SDP:n Tuula Haatainen esitti jälkikäteen toivomuksen, että tentissä olisi keskusteltu enemmän laajasti ymmärretystä turvallisuudesta, joka koskettaa myös kansalaisyhteiskuntaa.

– Tällaisessa keskutelussa on pakko päästä erottautumaan eikä etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Huhtasaarta ja Torvaldsia lukuunottamatta ole ehdokkaiden välillä hirveän voimakkaita eroja. Haatainen luotti sanojensa voimaan, mutta kuuntelijalle tuli olo, että välttämättä tämä ulko- ja turvallisuuspolitiikan niin sanottu kova ydin ei tuntunut hänellä olevan ihan samalla tasolla kuin Niinistöllä, Vanhasella ja Haavistolla. Hän ei sillä tavalla tässä tentissä pääsyt nousemaan erityisesti näkyviin.

Pekka Haavisto oli viime presidentinvaalien kakkoskierroksen haastaja. Näyttikö siltä, että hän olisi löytämässä taas samanlaisen vaihteen?

– Sitä on mahdotonta vielä ennustaa. Tentissä oli tuttua Pekka Haavistoa. Hän on ulko- ja turvallisuuspoliittissa kysymyksissä hyvin hioutunut. Hän on omalla tontillaan ja pystyy esittämään aika rohkeasti näkemyksiään, koska hän tuntee nämä kysymykset. Hänen esiintymisensä oli välitöntä, vaivatonta ja rentoa.

Niinistö on muuttunut tässä välissä pahemmaksi haastajaksi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti?

– Kieltämättä. Nyt selvästikin hänen aikansa tasavallan presidenttinä on koulinut hänestä aikamoisen tekijä. Tätä hän siellä väläyttelikin.

– Hän mainitsi kuinka hän on tavannut maailman johtajat ja hän on kiinnostunut mitä heidän takaraivossaan pyörii. Hän antoi ymmärtää tuntevansa heidät henkilökohtaisesti. Niinistö sitoi aika paljonkin henkilöön näitä globaalin turvallisuuspolitiikan suuri linjoja. Hän myös mainitsi tämän transponderiasian myönteisenä esimerkkinä siitä miten on saatu turvallisuutta ehkä hivenen verran kehitettyä Itämeren alueella ja sehän oli hänen aloitteensa. Hänellä on tällaisia ehdottomia valtteja puolellaan istuvana presidenttinä.

Demareiden Sistonen ja Guzenina tyytyväisiä Espoon budjettineuvotteluiden tuloksiin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kansanedustaja Maria Guzenina.

Espoon demarit lukeva budjettineuvottelujen vahvoiksi onnistumisikseen iltapäivähoitotakuun kaikille ykkös- ja kakkosluokkalaisille, palvelumaksujen korotusten torppaamisen, toisen asteen opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamisen ja opiskelun keskeytysten vähentämisen sekä vähävaraisten lasten harrastusten tukemisen.

Espoon kolmipäiväiset budjettineuvottelut on saatu päätökseen.

– Demareiden neuvottelutavoitteisiin kuuluivat opiskelijaterveydenhuollon, lasten terapiapalveluiden ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistaminen. Nykytilanne vaatii näiden palveluiden vahvistamista. Tämä tavoitteemme näkyy hienosti saavutetuissa neuvottelutuloksessa, demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja ja budjettineuvottelija Markku Sistonen toteaa tiedotteessa.

– Budjettitulos sisältää todella ilahduttavasti panostuksia lapsiin ja nuoriin. Erityisopetukseen ja avustajaresursseihin saadut lisäsatsaukset tulivat suureen tarpeeseen. Opettajien työympäristö on muuttunut paikoin hyvinkin haastavaksi, demareiden toinen budjettineuvottelija, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina jatkaa.

Myös muun muassa vähävaraisten perheiden lasten harrastusten tukemiseen saatiin lisää rahaa.

Demareille oli neuvotteluissa kynnyskysymyksenä se, että asiakasmaksuihin ei tule korotuksia.

– Maan hallituksen toimet ovat jo itsessään heikentäneet kansalaisten ostovoimaa ja selviytymistä arjessa, Guzenina ja Sistonen toteavat.

Demarit eivät olleet myöskään valmiita vähentämään lasten iltapäivätoiminnasta tai korottamaan iltapäivätoiminnan maksuja.

– Halusimme myös vahvistaa iäkkäiden yhteisöllisyyttä ja liikuntamahdollisuuksia. Espoolainen Seela-malli, jossa iäkkäille järjestetään ohjattua liikuntaa koulujen liikuntatiloissa mahdollistaa heille myös ruokailun koulun yhteydessä. Seelaa on pilotoitu hyvin tuloksin. Yksi Seelan ilahduttavista sivuvaikutuksista on ollut yksinäisyyden väheneminen. Lisämääräraha mahdollistaa Seela-toiminnan laajentamisen ja +68 ryhmien lisäämisen, Guzenina toteaa.

Neuvottelujen tuloksena kaupunginjohtajan tekemään budjetin pohjaesityksen lisättiin 4,69 miljoonaa euroa.

Keskustelua aiheesta

Kansanedustaja näpäyttää Juhana Vartiaista: ”Ongelma vain pahenee, jos työmarkkinoillemme tulee suuri määrä heikosti koulutettuja, jopa luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä”

Kuva: Lehtikuva
Juhana Vartiainen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio kritisoi voimakkaasti kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen lauantaina Helsingin Sanomissa esittämää näkemystä, jonka mukaan suomalaisista työttömistä vain noin 40 000 voisi työllistyä. Samassa haastattelussa Vartiainen totesi Suomen kärsivän työvoimapulasta.

– Vaikka työllisyys on lähtenyt laskuun vasta äskettäin, jo useat kymmenet tuhannet työttömät ovat työllistyneet lyhyen ajan sisällä. Vartiaisen hihastaan ravistama luku ja hänen harjoittamansa työttömien syyllistäminen eivät perustu tilastoihin, vaan ainoastaan palvelevat kokoomuksen taustapiirien poliittista agendaa, toteaa Savio.

Vartiaisen mukaan työllistymisvaikeuksien syitä ovat muun muassa työttömien osaamisen puute ja kannustinongelmat. Mahdollisena ratkaisuna esittämäänsä ongelmaan Vartiainen tarjoaa työvoiman saatavuusharkinnan poistamista EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta henkilöiltä.

– Tohtori Vartiaisen tarjoama lääke on täysin väärä. Jo nyt muun muassa johtotehtävissä työskentelevät, tutkijat ja erityisasiantuntijat on vapautettu saatavuusharkinnan piiristä. Jos suomalaisten työttömien osaamistaso on puutteellinen, on heille tarjottava lisäkoulutusta aloille, joille työpaikkoja syntyy, vastaa Savio Vartiaisen väitteisiin tiedotteessaan.

Vartiaisen tutun teesin mukaan työvoiman tarjonnan lisääminen kasvattaisi työpaikkojen määrää.

– Vartiaisen analyysi voisi sinänsä olla perusteltavissa, jos uusien työntekijöiden osaamistaso olisi erityisen korkea tai jos he suostuisivat työskentelemään työehtosopimusta alemmalla palkalla. Päinvastoin kuin kokoomus, perussuomalaiset eivät kuitenkaan halua Suomeen halpatyömarkkinoita, linjaa Savio.

– Lisäksi suomalaisten koulutustaso on maailman mittakaavassa varsin korkea, eivätkä läheskään kaikki kansalaisemme työllisty tästä huolimatta. Ongelma vain pahenee, jos työmarkkinoillemme tulee suuri määrä heikosti koulutettuja, jopa luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä. Suomalaiset veronmaksajat joutuisivat jälleen kerran maksamaan lyhytnäköisen kokoomuspolitiikan loppulaskun, toteaa Savio.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kansanedustajan mitta täysi: 697€ summasta veroa 20 % – vaatii verotuksen ”tuntuvaa alentamista”

Kuva: Roope Permanto

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on jättänyt toimenpidealoitteen työmarkkinatuen ja peruspäivärahan verotuksen alentamiseksi. Aloitteen tarkoituksena on korjata perusturvan riittämätöntä tasoa ja vähentää toimeentulotuen tarvetta, mikä myös yksinkertaistaisi sosiaaliturvajärjestelmää.

Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä on kuukaudessa keskimäärin 697 euroa, mistä vähennetään yleensä 20 prosentin ennakonpidätys. Myllykosken mukaan työttömyysetuuksien ankara verotus on vahvistanut työttömien riippuvuutta viimesijaiseksi toimeentuloturvaksi tarkoitetusta toimeentulotuesta.

– Työttömyysetuuksien korkea verotus on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta syventää perusturvan riittämättömyys ja lisäksi se, etteivät työmarkkinatuki ja peruspäiväraha kerrytä eläkettä kuten ansiosidonnainen päiväraha, Myllykoski sanoo.

Työttömyysetuuksien verotus on tällä hetkellä huomattavasti palkkatulojen verotusta kireämpää, koska työttömät eivät ole oikeutettuja vastaaviin vähennyksiin. Työttömyysetuuksien ja palkkojen verotuksen välinen ero on kasvanut, kun työnteon kannustavuutta on pyritty lisäämään kasvattamalla työtulovähennystä.

Aloitteessaan Myllykoski muistuttaa myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean huomauttaneen Suomea liian matalasta perusturvan tasosta. Nykyisen hallituksen tekemät indeksijäädytykset ovat heikentäneet tilannetta entisestään.

– Työnteon kannustavuus on tärkeää, mutta verojärjestelmä ei saisi vaarantaa välttämätöntä toimeentuloa perusoikeutena. Toivonkin hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin työmarkkinatuen ja peruspäivärahan verotuksen tuntuvaksi alentamiseksi nykyisestä, Myllykoski toteaa.

Keskustelua aiheesta

”Tämä on itse asiassa hyvä uutinen” – Jussi Halla-aho pahoittelee levittämäänsä väärää tietoa ja viittaa muistioon vuodelta 2013

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pahoittelee levittämäänsä virheellistä informaatiota.

Iltalehden mukaan Halla-aho totesi perjantaina perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa hallituskriisiin ja mahdollisiin ennenaikaisiin vaaleihin liittyen seuraavasti:

– Meillähän vaalilainsäädäntö on sellainen, että vaikka ennenaikaisiin vaaleihin mentäisiin, niin seuraavat sääntömääräiset eduskuntavaalit pidetään joka tapauksessa 2019 keväällä, ja kyllähän kaikille puolueille olisi melkoinen jumppa lähteä kampanjoimaan kaksi kertaa peräkkäin

Halla-aho kirjoittaa Facebook-seinällään maanantaina.

”Pahoittelut virheestä, joka johtui saamastani erheellisestä briiffauksesta. Erehdys perustuu puoluesihteerien vuonna 2013 laatimaan muistioon. Siinä esitettiin, että jos eduskunta hajotetaan kesken kauden, valittu uusi eduskunta istuu ainoastaan hajotetun eduskunnan toimikauden loppuun, ei neljää vuotta. Tarkoitus oli luoda säännöllinen vaalisykli, jossa eduskunta- ja kunnallisvaalit vuorottelisivat kahden vuoden välein. Esitys ei kuitenkaan päätynyt lakiin.”

Halla-aho painottaa nyt, että jos nykyinen eduskunta hajotetaan esimerkiksi ensi keväänä, se istuu neljä vuotta.

”Tämä on itse asiassa hyvä uutinen. Eduskuntavaalit ovat kallis operaatio veronmaksajalle, ja kynnys järjestää niitä vuoden välein olisi korkea. Rammalla hallituksella on nyt entistäkin vähemmän syitä kitkutella kevääseen 2019 saakka, etenkään, jos ja kun soteuudistukseksi kutsuttu julkisen rahan puhallusoperaatio ajaa perustuslailliseen karikkoon.”

”Jos ei sydäntä riitä, jos edes itsesuojeluvaistoa olisi” – Tuula Haatainen muistuttaa Afrikan tukemisen tärkeydestä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kaipaa muutosta ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun painopisteisiin. Tällä hetkellä Suomessa puhtaan paljon voimapolitiikasta kuten vaikkapa armeijan vahvuudesta.

Haatainen muistuttaa, että turvallisuuskysymykset eivät rajaudu vain omiin rajoihimme. Ongelmat ja uhkat ovat yli rajojen meneviä ja siinä esimerkiksi ilmastonmuutos on keskeinen.

Haatainen ja kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) keskustelevat maailman muuttuneista turvallisuusuhista maanantai-iltana Helsingissä. Yleisötilaisuuden juonsi Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Haatainen muistutti yleisöä maantieteestä. Afrikka on Euroopan lähialue, vain Välimeri on välissä. Seuraavan 30 vuoden aikana Afrikan väestö kaksinkertaistuu 2,5 miljardiin, joista puolet on alle 25-vuotiaita.

Mikäli ilmastonmuutos jatkuu, väestönpaine Eurooppaan vain kovenee.

– Tämä johtaa myös Afrikan sisäiseen pakolaisuuteen ja pahentaa siellä eriarvoistumiskehitystä. Siellä kasvaa jälleen pohjaa kriiseille ja ääriliikkeille.

Haatainen totesi, että jos ei sydäntä riitä, jos edes itsesuojeluvaistoa olisi Euroopassa, jotta toimisimme tilanteen ratkaisemiseksi.

Hän painotti YK-yhteistyön ja ylipäänsä monenkeskisen merkitystä, jotta Afrikkaan saataisiin koulutusta ja työtä. Haatainen toisti jo eduskunnassa esittämänsä ajatuksen siitä, että EU:n ja Euroopan valtioiden kehitysyhteistyöresursseja yhdistettäisiin koulutuksen tukemiseen ja työpaikkojen aikaansaamiseen Afrikassa. Haatainen muistutti, että etenkin naisten ja tyttöjen asemaa pitäisi parantaa.

– Meillä Suomessa on paljon osaamista, jota voisimme suunnata Afrikkaan. Afrikka on myös kasvava talousalue. Sinne pitäisi saada kestävää yritystoimintaa.

”Suurimmat turvallisuusuhat liittyvät eriarvoistumiskehitykseen.”

Se, että turvalisuutta ajatellaan Suomessa pitkälti voimapolitiikkana, jättää Haataisen mukaan alleen myös sen, että suurimmat turvallisuusuhat liittyvät eriarvoistumiskehitykseen.

Haatainen vertasi, miten Suomessakin on tällä hetkellä yhtä paljon syrjäytymisuhassa olevia nuoria kuin Hämeenlinnassa on asukkaita. Syrjäytyminen synnyttää myös kasvualustaa populistisille ääriliikkeille. Niinpä nuorten pääseminen peruskouluun ja työhön on parasta työtä turvallisuuden puolesta.

Haatainen painotti myös EU:n sosiaalisen ulottuvuuden keskeistä merkitystä. Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys ovat välineitä, joilla varmistetaan vakaiden olojen säilyminen.

Vaikka paneelissa keskusteltiin vakavista asioista, hymyäkin irtosi. Kuvassa Erkki Tuomioja, Tuula Haatainen ja keskustelun vetänyt Mikkel Näkkäläjärvi.

Tuomioja painotti maailman kasvanutta keskinäisriippuvuutta niin hyvissä kuin pahoissakin asioissa. Siitä ei pääse irti pieni kääpiövaltio eikä myöskään ydinasein varustautunut suurvalta.

Kun ennen maailmanlopun skenaarioita on kuultu uskonnollisista piireistä, Tuomioja totesi, että tämän päivän maailmassa voi esittää uskottavia tieteesen pohjautuvia maailmanlopun skenaarioita. Tällainen eksistentiaalinen uhka ovat ydinaseet.

Tuomioja ja Haatainen pahoittelivat sitä, että Suomi jäi hiljattain YK:ssa hyväksytyn ydinkieltosopimuksen ulkopuolelle.

Tuomioja huomautti, ettei ydinaseriisunnassa ole tapahtunut viime vuosina yhtään mitään. Päinvastoin ydinasevallat modernisoivat aseitaan. Ydinaseiden kiellon ajaminen olisi nyt tärkeää.

”Näitä asioita ei kukaan voi ratkoa yksin.”

Toisena eksistentiaalisena uhkana ydinaseiden ohella Tuomioja puhui kestämättömästä kehityksestä niin ekologisesssa, sosiaalisessa kuin taloudellisesssa mielessä. Emme saavuta ekologista kestävyyttä ilman kahta jälkimmäistä.

Tuomiojan mukaan parhaimmassakin tapauksessa on vain muutama vuosikymmenen aikaa siirtyä ekologisesti sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen.Esimerkiksi kukaan ei tiedä, mitä eri eliölajien nopeasta ja jatkuvasta sukupuuttoon kuolemisesta seuraa. Luonnon monimuotoisuuden häviämisellä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Tuomioja muistutti myös, että vaikka kaikki sodat lopetettaisin taikasauvalla, pakolaisia olisi lisääntyvä määrä, koska ilmastonmuutos panee ihmisiä liikkeelle.

– Näitä asioita ei kukaan voi ratkoa yksin. Ajatus siitä, että rajat kiinni panemalla voisi ratkaista yhtään mitään on vaarallinen. Asioita voidaan ratkaista vain mahdollisimman laajalla monenkeskisellä yhteistyöllä, Tuomioja painotti.

Nykytilanteessa voimapolitiikalla mikään valtio ei voi Tuomiojan mukaan saavuttaa enää minkäänlaisia kestäviä etuja. Huono puoli on se, että kaikki valtiot eivät ole tätä havainneet.

Tuomioja: Suomen ajettava arktisille alueille öljy- ja kaasuesiintymien käytön täyskieltoa.

Erkki Tuomiojan mukaan maailmasta puuttuu tällä hetkellä selvää johtajuutta kestävään kehityksen aikaansaamiseksi ja kestämättömän kehityksen torjumiseksi. Silloin, kun EU toimii tehokkaasti, se pystyy vaikuttamaan. Esimerkiksi Brexit, jos se toteutuu, lisää kuitenkin EU:n heikkoutta. Juuri nyt myös Saksan tilanne on epävakaa.

– Jos siellä ajaudutaan uusiin vaaleihin, on vaara, että oikeistonationalistiset populistit AfD saavat jopa 20 prosenttia äänistä, Tuomioja sanoi.

Tuula Haatainen painotti ilmastokysymysten ratkaisussa myös kaupunkien ja metropolien roolia. Hän siteerasi erään konferenssin esitelmän pitäjää, joka oli kehitellyt ajatusta kaupunkien YK:sta.

Haatainen ja Tuomioja sivusivat keskustelussaan myös arktista yhteistyötä. Tuomiojan mielestä Suomen pitäisi heti ryhtyä ajamaan arktisten alueiden öljy – ja kaasuesiintymien käytön täyskieltoa. Hän totesi, ettei ole mitään järkeä, että uusia fossiilisia polttoaineita yritetään hankkia maailman vaikeimmista ympäristöolosuhteista.

Suomen käynnissä olevan Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella pitäisi Haataisen mukaan katsoa pitemmälle kuin vain käynnissä olevaa puheenjohtajakautta. Venäjän kanssa tehtävän yhteistyön suurimmat kysymykset ovat ympäristökysymyksiä.

Tuomioja totesi hyväksi asiaksi sen, että huolimatta jännitteistä ennen kaikkea Ukrainan kriisin ympärillä, kukaan Arktisessa neuvostossa ei ole halunnut tuoda jännitteitä sinne.

– On kyetty jatkaamaan noramalia toimintaa, vaikka ympäristön kannalta normaali toiminta ei riitä.